Britanicii plâng după ingineri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Britanicii plâng după ingineri

GALERIE
inginer
  • inginer
- +

Companiile britanice sunt nevoite să se bazeze pe lucrătorii străini într-o serie de domenii "de importanţă strategică", în contextul în care elevii britanici continuă să evite matematica şi disciplinele ştiinţifice la şcoală, avertizează un raport, preluat de The Daily Telegraph.

Per total, imigranţii reprezintă 20% din lucrători în domenii cum ar fi extracţia de petrol şi gaze, programarea şi producţie aerospaţială şi ingineria electronică şi optică. Raportul avertizează că 50% dintre cele 119 profesii prezente pe "lista de ocupaţii unde se înregistrează deficite" a guvernului de la Londra (care oferă firmelor dispensă specială pentru a angaja personal de peste hotare) necesită abilităţi inginereşti. De asemenea, alte 20% dintre aceste profesii necesită cunoştinţe ştiinţifice şi tehnice. Lipsa este atât de acută încât universităţile îşi completează cursurile cu aplicanţi din străinătate, în condiţiile în care o treime dintre locurile oferite în discipline privind ingineria şi tehnologia sunt ocupate de către studenţii non-britanici, se indică în raport.
Analiza, publicată de Ministerul pentru Afaceri, Inovaţie şi Dezvoltarea Competenţelor, cere măsuri drastice pentru a satisface "cererea substanţială" de ingineri. În replică, guvernul a insistat asupra faptului că a alocat aproape 49 milioane de lire pentru a îmbunătăţi competenţele de inginerie ale britanicilor.
 

Fetele, încurajate să înveţe matematică

 
Săptămâna trecută, premierul David Cameron a cerut Marii Britanii "să spună nu" lucrătorilor est-europeni, prin îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi ajutarea tinerilor să concureze cu imigranţii pentru locurile de muncă. De altfel, cifrele publicate în acest an de către Oficiul Naţional de Statistică au indicat că numărul de persoane de origine străină care şi-au găsit loc de muncă în Marea Britanie a crescut cu 225.000, ajungând la 4,26 milioane într-un an, comparativ cu o creştere de doar 192.000 de lucrători născuţi în Marea Britanie. Raportul, realizat de profesorul John Perkins, consilier ştiinţific şef la Ministerul pentru Afaceri, Inovaţie şi Dezvoltarea Competenţelor, a declarat că trebuie luate mai multe măsuri pentru a încuraja elevii britanici - şi în special fetele - să aleagă calificări care vor să-i conducă spre locuri de muncă în domeniul ingineriei.
Acesta avertizează, totodată, că există un deficit masiv de lucrători britanici calificaţi, în pofida faptului că aproape un milion de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani nu au în prezent un loc de muncă sau sunt încadraţi într-o instituţie de învăţământ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.