Bruxelles-ul, mai degrabă sceptic să aloce bani pentru A8 prin PNRR
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 10.04.2021

Bruxelles-ul, mai degrabă sceptic să aloce bani pentru A8 prin PNRR

GALERIE
autostrada unirii
  • autostrada unirii
- +

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, susține că orice nou proiect regional prezentat de autoritățile naționale în planurile lor de redresare și reziliență (PNRR) ar putea găsi finanțare europeană dacă este în conformitate cu obiectivele și criteriile de evaluare, de exemplu absența unei creșteri semnificative a emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor poluanți.

Comisarul a răspuns unei întrebări adresate de europarlamentarul ieşean PSD Tudor Ciuhodaru care a dorit să afle de la Comisia Europeană ce măsuri trebuie întreprinse pentru a include Autostrada A8 din România în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR).

„Mecanismul de redresare și reziliență poate sprijini proiectele de infrastructură de transport ale rețelelor transeuropene (TEN-T), având în vedere importanța acestora pentru piața unică. Un nou proiect regional prezentat de autoritățile naționale în programele lor de redresare și reziliență, care poate contribui la coeziunea și creșterea regională, ar putea găsi sprijin dacă este în conformitate cu obiectivele și criteriile de evaluare. El ar trebui să abordeze provocările identificate în cursul semestrului, cum ar fi aspectele legate de mediu, de siguranță și de digitalizare. Măsurile trebuie să respecte principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ”, în conformitate cu obiectivele de mediu ale regulamentului privind taxonomia, relevant pentru drumuri. În cadrul regulamentului respectiv ar trebui să fie respectate criterii generale, îndeosebi absența unei creșteri semnificative a emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor poluanți. Investițiile în drumuri ar trebui să fie însoțite de un set coerent de reforme pentru a asigura ecologizarea, cum ar fi stimulentele pentru vehiculele nepoluante și ar trebui să fie coerente cu „planul cuprinzător de transport” al politicii de coeziune”, a transmis comisarul Paolo Gentiloni în documenntul de răspuns consultat de site-ul G4Media.ro.

Comisarul european susține că un astfel de proiect regional ar trebui să abordeze aspecte legate de mediu, siguranță și digitalizare.

„Planurile de redresare și reziliență și măsurile aferente acestora sunt evaluate în raport cu criteriile stabilite în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență. În programele de redresare și reziliență, alocările de cel puțin 37 % și, respectiv, 20 % ar trebui să fie direcționate către atingerea obiectivelor climatice și digitale Măsurile trebuie să se refere la cei „șase piloni” ai regulamentului, între care se numără creșterea inteligentă și durabilă și coeziunea socială/teritorială. Ele trebuie să abordeze, de asemenea, recomandările relevante specifice fiecărei țări”, mai spune Paolo Gentiloni.

Comisarul pentru Economie atrage atenția că „programarea este importantă”, ținând cont de calendarul mecanismului de redresare și reziliență. Astfel, „punerea în aplicare a investiției” trebuie finalizată până în luna august 2026.

Citeşte mai mult pe g4media.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.