Bucătărie fără murdărie!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Bucătărie fără murdărie!

GALERIE
bucatar
  • bucatar
- +

Am intrat în jumătatea plină a verii, cu înghesuială prin staţiuni şi şosele blocate de maşini bară la bară. Turiştii mulţi şi înfometaţi trebuie hrăniţi într-un fel sau altul; unii s-au plâns că, pe fondul cererii care bate oferta, au fost hrăniţi mai mult într-un fel decât în altul, au primit chiftele suspecte, mici mici, pizza cu gust de carton, şaorme cu maioneză care bolborosea, scrumbii şi hamsii scoase la vânzare pentru a zecea vară la rând şi alte asemenea delicatese care fac turistului maţul plin, scaunul moale şi concediul ratat. 

Pentru a afla cât adevăr se află în spusele acestor răuvoitori am stat de vorbă cu un domn chiar din domeniu, care ne va lămuri:

 *         *         *

- Bună ziua! Cine sunteţi şi cu ce vă ocupaţi?

- Da, sunt managerul localului de plajă "Delfinaşul şi delfinii" şi tocmai supraveghez activitatea, mă uit la Chef Liu, să nu spargă ceva...

- Aveţi un angajat chefliu, ebrietat, şi îl lăsaţi să lucreze?

- Nu, domnu'! E specialistul nostru în bucătăria asiatică, e chinez şi se numeşte Liu. E şi chef bucătar, deci e Chef Liu, aşa scrie şi pe ecuson.

- Aha! Dar numele localului, "Delfinaşul şi delfinii", de unde vine, că e cam ciudat?

- Am la mine în oraş un local doar pentru nunţi şi botezuri, "Naşul şi finii"; am adaptat numele pentru litoral... Adică naşul - delfinaşul, finii - delfinii... înţelegeţi, nu?

- Să trecem peste asta. Văd că se desfăşoară o intensă activitate la adăpost de ochii clienţilor; ce se întâmplă, de fapt?

- Nimic interesant. Ca în multe domenii de activitate, se face un update, sa-i zic aşa.

- Dar văd nişte bucătărese care râcâie şi spală cu bureţii nişte produse: e normal?

- Actualizăm semipreparatele expirate, cum ar veni. De exemplu, râcâie cu şpaclul mucegaiul de pe unele produse, dar nu-l aruncă. Mucegaiul ăla se pune pe caşcaval şi-l facem brânză franţuzească! Din bube, mucigaiuri şi noroi facem feluri de mâncare noi, să mai variem meniul, că şi turiştii s-au cam săturat de şaorme, mici şi hamsii!

- Bucătarul chinez, domnul Chef Liu, ce găteşte? Preparate asiatice, bănuiesc...

- A fost, la început, o ciocnire a civilizaţiilor noastre, dar omul s-a dat pe brazdă. Liu e un bucătar plin de imaginaţie, valorifică tot ce găseşte, tot ce prinde...

 *         *         *

- Tot ce prinde? Cum vine asta?

- Cred că aţi aflat şi dumneavoastră mai multe în ultimul an, de când cu pandemia, despre bucătăria asiatică. Aseară, de exemplu, a prins un liliac mare şi a făcut o oală mare de "Borş Wuhan". Alaltăieri n-a găsit pangolini, dar a prins maimuţa fotografului de pe plajă, că a momit-o cu banane; am încredere în el, deşi prefer să nu mă uit...

- Văd că alimentele sunt depozitate necorespunzător, stau în căldură, unele chiar în soare, curge ceva din lăzi... Nu se strică?

- La noi nu se strică, la noi doar se transformă. Echilibrul în natură se păstrează. Mai sunt produse care îşi schimbă starea de agregare, dar ce-i rău în asta? Apa de izvor se evaporă şi devine nor, apoi ploaie, iarna devine gheaţă, apoi din nou apă de izvor.

- Mă uitam la lădiţele alea cu roşii, care tocmai îşi schimbă starea de agregare...

- Le-am pus acolo anume ca să se chifligească şi să devină pastă de tomate bio, fără conservanţi. Gângăniile de pe ele sunt o garanţie a calităţii: rău e când gângăniile fug de anumite alimente, atunci e periculos. Am avut un sos de pizza care ne-a fugărit toţi gândacii şi chiar şoarecii, că rămăsese bietul Chef Liu fără idei de meniu!

- Aveţi în bucătărie o singură oală cu un amestec suspect, vineţiu, dar în meniu aveţi trecute chiftele, sarmale, ardei umpluţi, mici, ciorbă de perişoare... Cum explicaţi?

- Amestecul din oală, dacă e prăjit, e chiftea, dacă se fierbe aşa e perişoară, dacă se fierbe în foaie de varză e sarma, dacă se fierbe în ardei e ardei umplut şi dacă se pune pe grătar e mic. Mai mult, dacă îl însiropăm cu apă şi miere devine baclava şi dacă îi punem frişcă deasupra se face savarină!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.