Bucureştiul este de 100 de ori mai tare la investiţii străine faţă de Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Bucureştiul este de 100 de ori mai tare la investiţii străine faţă de Iaşi

Conform unui document publicat de către Camera de Comerţ, judeţul nostru a atras în total investiţii străine de 454 milioane euro. Diferenta dintre Cluj si Bucuresti este de 20 de ori.

GALERIE
investitii straine
  • investitii straine
- +

Iaşul a rămas un judeţ neatractiv pentru investitorii străini şi în 2019. Conform Breviarului Economic al Judeţului Iaşi ediţia 2020, realizat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Iaşi, soldul investiţiilor străine directe (ISD) în judeţul Iaşi a ajuns la 454 milioane de euro anul trecut, adică doar 0,55% din soldul total al investiţiilor străine la nivel naţional, de 82,5 miliarde de euro. 

Soldul ISD înregistrat la sfârşitul anului fiscal 2019 la nivelul judeţului Iaşi este mai mic cu 6 milioane de euro faţă de cel consemnat în 2018, când se cifra la 460 milioane euro, şi în scădere cu 15 milioane euro faţă de 2017 (469 milioane euro). Aceasta înseamnă că o parte din investiţiile străine din judeţ au fost lichidate sau preluate de acţionari din România.

Multinaţionalele lumii sunt pline de numerar, iar câteva dintre oraşele României „au luat faţa" Iaşului, reuşind să atragă şi să menţină până în 2019 o parte destul de consistentă din aceşti bani. Pe primele 5 poziţii din rândul oraşelor atractive pentru investitori se situează Bucureşti - cu cea mai mare valoare a ISD, respectiv 45,9 miliarde euro (de 100 de ori mai mult faţă de Iaşi), urmat de Ilfov - cu 5,1 miliarde euro ISD, Timiş - cu 4,3 miliarde euro ISD, iar locul 4 este ocupat de Prahova - cu 2,6 miliarde euro ISD.

Pe locul 5 se situează Braşov, unde soldul ISD s-a cifrat la 2,5 miliarde euro la sfârşitul anului trecut, valoare cu care „bate" Clujul, al cărui sold ISD însuma puţin peste 2 miliarde euro în 2019 ( de 20 de ori mai putin fata de Bucuresti). Chiar şi aşa, Clujul se bucură de percepţia investitorilor străini asupra atractivităţii oraşului, menţinându-se printre primele 10 destinaţii din ţară. Investiţiile străine joacă un rol esenţial cu precădere în ţările/oraşele în curs de dezvoltare, deoarece contribuie la aducerea de resurse, tehnologii de ultimă generaţie şi cele mai bune practici, care ajută la creşterea economică pe o curbă mai înaltă, arată economiştii. ISD creează noi locuri de muncă nu doar în compania în care investesc, ci stimulează şi dezvoltarea celorlalte firme implicate în lanţul de producţie şi de comercializare a bunurilor/serviciilor.

Iaşul se poziţionează pe locul 19 între judeţele României cu soldul ISD de 454 milioane de euro, fiind „flancat" de Satu Mare - cu 553 milioane euro ISD, şi Suceava - cu 445 milioane euro ISD. Harta naţională a investiţiilor străine întocmită de CCI Iaşi cu datele de la finele anului 2019 arată diferenţe extrem de mari. Astfel, pe ultimele trei poziţii se află judeţul Vaslui (locul 40), care a atras doar 66 milioane de euro de la străini de-a lungul anilor, mai mult totuşi decât Mehedinţi (locul 41) şi Gorj (locul 42) la un loc, cu 19 milioane de euro, respectiv 3 milioane de euro sold ISD. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.