Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Buda, destituit de la comanda Poliției Române, revine șef la Frontieră. Explicațiile lui Fifor și controversele legate de numele lui Buda

GALERIE
Ioan Buda
  • Ioan Buda
- +

Ioan Buda, demis după Cazul Caracal, era la comanda Poliției Române prin împuternicire, el nu a fost numit apoi șef la Poliția de Frontieră, ci s-a întors la funcția de inspector general pe care a deținut-o, a declarat, joi ministrul de interne, Mihai Fifor.

”Chestorul Buda era la comanda Poliției prin împuternicire, în momentul în care nu a mai fost pe poziție s-a întors de unde plecase. Conform legii, s-a întors pe postul pe care îl deține”, a spus Fifor, citat de hotnews.ro.

Ioan Buda, în vârstă de 54 de ani, a fost pus la comanda Poliției Române în luna iunie a anului trecut. Anterior, el ocupase postul de inspector general al Poliției de Frontieră din ianuarie 2010 și până în 2018, cu excepția unei perioade de un an -între 2015 și 2016 - când a fost secretar în Ministerul de interne. El a fost eliberat din funcția de secretar de stat, în decembrie 2016, de Dacian Cioloș.

Numele său a fost ținta unor speculații după valurile de acțiuni anticorupție din vămi din perioada 2009-2010, când unul dintre vameșii cercetați a susținut că Ioan Buda și Sorin Blejnar ar fi ”reginele” șpăgilor de la frontieră. Într-o audiere parlamentară de trei ore din 2011, Buda a refuzat să comenteze acuzațiile. De asemenea, tot în acea perioadă, ministrul de interne Traian Igaș spunea, la Consiliul JAI de la Bruxelles, că apreciază bătălia pe care a dus-o şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, cu corupţia din vămi, acesta demonstrând o implicare deosebită.

Ioan Buda apare și într-un scandal din mai 2017, când ministerul de Interne anunta ca va face verificari dupa ce ziarul Național a publicat o imagine cu un comisar șef în genunchi în fața unor chestori și altor șefi din MAI. Potrivit Național, la masa în fața căreia îngenunchease Miu se aflau chestorul Gelu Oltean, atunci șeful serviciului secret al Ministerului de Interne, chestorul Ioan Buda și chestorul Marcel Ardelean, șeful Directiei de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei și fost atașat MAI la Paris. Carmen Dan declara atunci că din cercetări nu reiese clar dacă era de faţă şi Buda, dar "se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment".

Înainte să devină șef al Poliției de Frontieră, Ioan Buda a lucrat în aceeași instituție, fiind între 1990 și 1999 ofiter operativ in cadrul P.T.F. Borș, apoi urcând în grad până la adjunct al inspectorului general (numit în 1997) și devenind interimar la șefia Poliției de frontieră în octombrie 2009, cu câteva luni înainte să ajungă titular al postului.

El a absolvit facultatea de mecanică din Cluj-Napoca în 1990, obținând apoi, în 1995 și diploma de studii juridice de la Universitatea Oradea. Are trecute în CV și mai multe cursuri de master, inclusiv de la Colegiul Național de Apărare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri