Bugetul Iaşului a trecut cu un singur vot împotrivă: 865,6 milioane lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

PSD a făcut jocurile

Bugetul Iaşului a trecut cu un singur vot împotrivă: 865,6 milioane lei

GALERIE
cl
  • cl
- +

Consiliul Local pare să fi regăsit liniştea şi consensul. Bugetul local a fost adoptat fără mari probleme în cadrul şedinţei extraordinare de ieri a Consiliului Local.

Aproximativ o treime dintre consilieri au lipsit de la şedinţă, opoziţia fiind reprezentată doar prin liberalii Laurenţiu Năvodaru şi Marius Dangă şi făcându-se auzită doar prin vocea celui din urmă. Dintre ceilalţi consilieri prezenţi, s-au făcut auziţi doar reprezentanţi ai PSD, în persoana Georgianei Melenciuc, Cameliei Gavrilă, a lui Călin Scripcaru şi a lui Cătălin Bulgariu. Prima a lăudat bugetul şi persoana primarului interimar, Mihai Chirica, Gavrilă şi Scripcaru au vrut să se asigure că în buget sunt cuprinse fonduri pentru investiţii în învăţământ şi sănătate, iar ultimul s-a lansat într-un expozeu atât de amplu, încât a fost oprit de preşedintele de şedinţă, Constantin Axinia.

Şedinţa a început printr-o ex­punere amplă a bugetului, făcută de Chirica, acesta subliniind faptul că numeroase investiţii cuprinse în proiect au rezultat din propunerile făcute în timpul dezbaterilor pu­blice de săptămâna trecută, că au fost crescute semnificativ fondurile alocate societăţii civile şi pro­movării oraşului, iar accentul a fost pus pe funcţionarea oraşului, fără a se renunţa la proiectele de dezvoltare.

„Este de datoria mea să prezint cealaltă faţă a bugetului. În condiţiile în care raportul dintre sumele din secţiunea de func­ţio­nare şi cea de dezvoltare este de 5 la 1, înseamnă că încercăm din răsputeri să funcţionăm şi ne gân­dim foarte puţin la dezvoltare“, a replicat Dangă.

Acesta a criticat suma de doar 174.000 lei aşteptată de municipiu din partea UE şi a altor donatori. Suma reprezintă doar 0,02% din totalul veniturilor la bugetul local.

„Culegem ce am semănat. Clujul are în buget 60 de milioane de lei din finanţări ex­terne, Bucureştiul, 200 de mi­li­oane de lei. Pentru Iaşi, UE parcă a încetat să existe. Până acum, Direcţia de Proiecte s-a concentrat exclusiv pe fondurile din Pro­gramul Operaţional Regional. Cel vechi s-a terminat, cel nou nu a început. Nu s-au gândit la fondurile elveţiene, la economia so­cială sau la alte programe disponibile“, a spus Dangă.

Includerea unei sume de 10 milioane lei la secţiunea „combustibili şi energie“ ca „sentinţă hotărâri judecătoreşti“, a fost şi ea criticată de Dangă.

„Practic, recunoaştem că Primăria a pierdut procesul cu executorul judecătoresc pentru utilizarea activelor CET şi că suntem buni de plată“, a spus Dangă.

„Am reuşit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să întoarcem hotărârea de executare, iar dosarul e la Curtea de Apel. Banii sunt prevăzuţi pentru cazul în care se ajunge totuşi la executare. Dacă nu, avem 10 milioane în plus pentru Iaşi“, a răspuns primarul.

Criticile lui Dangă au vizat şi lista celor aproape 40 de proiecte care vor fi propuse spre finanţare în actualul exerciţiu bugetar european. Consilierul libe­ral a apreciat ca ciudată întocmirea listei, în condiţiile în care strategia de dezvoltare urbană, care ar trebui să prezinte direcţiile de dezvoltare a Iaşului, nu a fost încă întocmită. Absenţa din buget a sumelor aferente plăţii datoriilor municipalităţii faţă de societăţile subordonate a fost un alt punct slab semnalat de Dangă în buget.

„Ce facem? Ros­togolim datoriile pe anul viitor? La fel s-a întâmplat cu CET sau RATP şi le vedem unde au ajuns“, a spus Dangă.

În pofida criticilor, discuţiile pe marginea proiectului de buget s-au încheiat cu un vot clar în favoarea acestuia, asigurat de maşina de vot a PSD. Laurenţiu Năvodaru s-a abţinut de la vot, iar Marius Dangă a fost singurul care a votat contra.

Prin votul dat ieri, consilierii au aprobat cheltuirea de către Primărie şi instituţiile subordonate a sumei de 865,6 milioane lei, cât reprezintă bugetul consolidat al Iaşului. Din total, 664,4 milioane lei vor fi re­prezentate de cheltuielile Primăriei. Investiţiile municipalităţii se vor ridica la doar 108,2 milioane lei, restul banilor urmând să fie folosiţi pentru funcţionarea acesteia.

Sunt prevăzute 37,7 milioane de lei pentru modernizarea liniilor de tramvai, a străzilor şi achiziţia de mijloace de transport în comun noi, 18,7 milioane de lei pentru iluminat public, parcări şi construirea de locuinţe, 12 milioane de lei pentru investiţii în grădiniţe şi şcoli, 6,15 milioane de lei pentru susţinerea sportului, 10 milioane de lei pentru amenajarea parcurilor de joacă, ca şi 3 milioane de lei pentru investiţii în sănătate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.