Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bugetul Iaşului scade dramatic. Primarul a anuntat cum va investi mărunţişul.

GALERIE
buget Iasi
  • buget Iasi
- +

S-au pierdut 60 de milioane de lei după “revoluţia fiscală”. “Dispar” şi salariile cadrelor didactice din buget (200 milioane) care vor fi plătite de Ministerul Educaţiei prin inspectoratele şcolare.

Bugetul local al Iaşului va fi aprobat la mijlocul lunii februarie. Faţă de anul trecut, veniturile proprii ale Primăriei vor avea o pierdere netă de aproape 60 milioane lei în urma măsurii adoptate de către Guvern privind reducerea cotei din impozitul pe venit (de la 16% la 10%). Primarul Mihai Chirica a susţinut ieri că municipalitatea va încerca să compenseze această pierdere din alte venituri, în special prin atragerea de fonduri europene. Scriptic, bugetul va pierde şi alte peste 200 milioane lei, suma reprezentând cheltuieli cu salariile profesorilor, care nu vor mai fi plătite, din acest an, prin intermediul primăriilor, ci prin inspectoratele şcolare.

Având în vedere aceste reduceri, veniturile bugetului local ar putea ajunge undeva între 500 milioane lei şi 600 milioane lei. Primarul Mihai Chirica nu a furnizat ieri o estimare a totalului veniturilor, motivând că nu au fost primite încă de la Guvern informaţii despre toate sumele ce vor fi alocate Iaşului. În ultimele săptămâni, ieşenii au putut trimite propuneri de proiecte care să fie finanţate de la buget, cele mai multe fiind legate de infrastructură (cca 1.000), domeniu urmat de construirea de locuinţe (200) şi investiţii în sport (170), în educaţie (150), în unităţi spitaliceşti (100), în cultură (50) şi în obiective turistice (17). „Propunerile au cuprins reabilitări de străzi, trotuare, amenajări de puncte gospodăreşti, locuri de joacă, partea de iluminat public, câteva dintre ele se referă la câinii comunitari, dezvoltarea unui program de locuinţe, reabilitări termice de locuinţe, modificarea unor programe şcolare, reabilitarea unor şcoli şi grădiniţe, dar şi pe turism cu idei pe care vom încerca să le materializăm şi în dezbaterea strategiei pe turism în ceea ce priveşte promovarea unor obiective”, a declarat primarul Mihai Chirica. Conform calendarului anunţat ieri de acesta, bugetul local ar urma să fie aprobat la mijlocul lunii februarie.

Ce proiecte cuprinde lista de investiţii

Potrivit edilului, bugetul pentru investiţii va fi asemănător cu cel de anul trecut (cca 150 milioane lei) şi va reprezenta cel puţin 30% din veniturile pe care le va încasa municipalitatea. Străzile pe care Primăria vrea să le modernizeze sunt: Smârdan, Primăverii, Petre Vancea, Păun, Socola (fundac), Bucium (fundac), Cazărmilor şi Splai Bahlui mal drept (lucrări în continuare), Ralet, Pallady, Kogălniceanu, Bârnova, Moşu, Constantineanu şi Ogorului (contractate), Văscăuţeanu, Victor Babeş, Titu Maiorescu, George Coşbuc, Al. Vlahuţă, Simion Bărnuţiu, Ţicăul de Jos, Albineţ, Dochia, Roşcani, Hotin, Lupiţei, varianta Rediu, Muntenimii, Munteni, Mironescu şi serg. Grigore Ioan (în fază de proiectare), Iosif, Teascului, Călugăreni, Olteniei, Bucovinei, Transilvaniei, Gloriei, Timpului, Podoleanu, Poienilor, Iaşi – Voineşti, Tudor Neculai, Strugurilor (inclusiv aleea) şi supralărgire Tudor Vladimirescu (licitaţii ce vor fi lansate în februarie) şi bandă suplimentară circulaţie pasaj Băncilă (în procedură actuală de licitaţie).

Pe lângă aceste lucrări, municipalitatea are în vedere reabilitarea de trotuare, modernizarea a 93 de spaţii de joacă, începerea lucrărilor la terenuri de sport aferente şcolilor, investiţii în unităţi spitaliceşti (Spitalul de Recuperare şi Spitalul Parhon) şi în unităţi de învăţământ (şcoala „M. Kogălniceanu şi grădiniţe). De asemenea, Primăria va răscumpăra pentru o sumă de aproape un milion de lei partea din sistemul de iluminat public care nu-i aparţine în prezent. Alte priorităţi investiţionale ţin de construirea de locuinţe sociale (Grădinari, 32 de apartamente), la care se adaugă alte două proiecte asemănătoare: unul destinat tinerilor din sănătate (72 de apartamente) şi celălalt derulat prin credit ipotecar (72 de apartamente). Nu în ultimul rând, Palatul Braunstein se află în fază de licitaţie, iar lucrările ar putea începe în prima parte a acestui an. La proiectele menţionate, care sunt finanţate de la bugetul local, se adaugă proiectele dedicate Programului Centenar şi cele care vor beneficia de fonduri europene.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri