Bugetul judeţului, adoptat la mustaţă. Nici un amendament din opoziţie nu a fost aprobat de coaliţia la putere

marți, 13 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 Bugetul judeţului, adoptat la mustaţă. Nici un amendament din opoziţie nu a fost aprobat de coaliţia la putere

Conform tradiţiei, nicio propunere venită din partea consilierilor opoziţiei nu a fost aprobată. Social-democraţii se aşteptau ca liberalilor să le lipsească un vot, pe motiv de conflict de interese. Însă aceştia din urmă au profitat de un eşec al PNL Neamţ care reclamase la ANI un consilier din coaliţia majoritară a CJ Neamţ.

Socotelile opoziţiei din Consiliul Judeţean s-au năruit ieri, când liberalii – prezenţi toţi 17, ca niciodată – au votat bugetul croit pentru anul în curs de administraţia PNL a judeţului. Cu doar o zi înainte, era dată ca certă imposibilitatea exercitării votului de către consilierul PNL Marius Minea, angajat al unei societăţi la care CJ deţine peste 99 la sută din acţiuni (ApaVital SA), iar soţia este consilier în cadrul CJ. De asemenea, unul dintre cei doi consilieri care votează necondiţionat alături de PNL era anunţat absent – şi a şi lipsit de la şedinţa de plen de luni.

CITESTE SI: Cum arată bugetul judeţului pe anul 2024: mai mare ca anul trecut, dar tot cu puţine investiţii

Majoritatea rezultată de aici, de doar 18 voturi, n-ar fi fost suficientă pentru ca proiectul bugetului să fie adoptat. Ba chiar se vorbea de o trădare din grupul PSD, „votul de aur” pentru ca majoritatea efectivului CJ (19 voturi) să fie întrunită. În cele din urmă toţi cei 17 consilieri liberali, inclusiv Marius Minea, au votat „pentru” şi, împreună cu votul preşedintelui Costel Alexe şi cel al lui Adrian Acostoaiei (PMP), s-au adunat cele 19 ridicări de mâini.

„Salariul nu reprezintă un folos material”

Votul i-a luat prin surprindere pe social-democraţi, care se aşteptau ca proiectul bugetului să pice la prima încercare de aprobare a lui. Salvarea votului lui Marius Minea a venit in extremis, de la Neamţ. Un consilier judeţean de acolo (Pro România), aflat într-o situaţie similară – el, angajat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, iar soţia, la Spitalul Judeţean din subordinea CJ Neamţ –, a fost reclamat cu doi ani în urmă (de către PNL Neamţ) la Agenţia Naţională de Integritate. Inspectorii ANI au susţinut însă că „bugetul judeţului Neamţ pe anul 2022 conţine exclusiv dispoziţii cu caracter general referitoare la bugetul celor două entităţi” şi că nu e vorba de conflict de interese întrucât consilierul şi soţia lui „beneficiază doar de salariul aferent funcţiilor deţinute, conform contractelor individuale de muncă”. Cum „salariul nu reprezintă un folos material”, potrivit inspectorilor ANI, participarea consilierului respectiv la votarea bugetului judeţului „nu este de natură să genereze existenţa unui conflict de interese”, iar petiţia (depusă de PNL Neamţ) a fost clasată.

Stanciu: „Buget de subzistenţă”

„Avem un buget de securitate (socială, n.r.), un buget de subzistenţă”, a descris Cristian Stanciu, liderul grupului de consilieri ai PSD, structura cheltuielilor prevăzute pentru anul în curs. „Acest buget nu are un orizont de dezvoltare administrativă”, a adăugat el. De altfel, din cele aproape două miliarde de lei de la capitolul „Cheltuieli” doar ceva mai mult de un sfert (27 la sută, respectiv 500 de milioane de lei) merge pe investiţii. O sumă de patru ori mai mare a alocat CJ Bihor pentru dezvoltare, a amintit liderul PSD, care a dat şi exemplul altor administraţii de judeţ mai perfomante decât Iaşi la investiţii.

Exclusiv din laboratorul PNL, nimic de la opoziţie

De remarcat că un amendament – pregătit şi de PSD, dar retras, şi de cei de la USR – privind amenajarea şi construirea de staţii pentru transportul public în judeţ a fost respins de liberali. Curios este că Programul de Transport Judeţean, anulat de instanţă, venea la pachet cu necesitatea amenajării inclusiv a capetelor de linie aflate la intrările în Iaşi, nu doar a staţiilor pe trasee. De altfel, conform tradiţiei de 30 de ani a CJ, toate propunerile venite de la opoziţie au fost respinse de majoritatea PNL-PMP fără drept de apel.

CITESTE SI: Nu ne mai comparăm cu “greii”? Cel mai mare judeţ din ţară are buget mai mic decât Bihorul sau Constanţa

În schimb, un amendament prezentat în plenul CJ de un consilier PNL prin care se suplimentează cu 250 de mii de lei alocarea de fonduri pentru biserică a trecut în unanimitate. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii