Bugetul judeţului: cum arată şi cine l-a votat? PSD a întins o capcană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Bugetul judeţului: cum arată şi cine l-a votat? PSD a întins o capcană

GALERIE
sedinta cj iasi
  • sedinta cj iasi
- +

Anul 2012 a fost ultimul în care veniturile instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean au fost egale cu bugetul de cheltuieli. În 2013 a apărut prima diferenţă, 17,2 milioane de lei, care s-a dublat până astăzi. În aceeaşi perioadă, veniturile şi cheltuielile acestor instituţii au crescut de peste 3 ori, de la 288,4 milioane în 2011 la 910 milioane, veniturile, respectiv la 945 de milioane de lei, cheltuielile. Pe ansamblu însă bugetul administraţiei judeţului a crescut doar de două ori din 2011 încoace, dar, la fel de inegal: cheltuielile mai repede decât veniturile. S-a ajuns astfel ca diferenţa dintre ele să crească de 11 ori în ultimul deceniu, cu un vârf în anul electoral 2020.

Pentru anul în curs, cheltuielile estimate, 1,476 miliarde lei, sunt cu „doar“ 280 de milioane mai mari decât veniturile, în sumă de 1,2 miliarde de lei. Faţă de anul trecut, avansul este destul de mic - 96 de milioane în plus la venituri şi doar 6 milioane la cheltuieli. Este, aşadar, acest buget unul al stagnării, cum l-au descris consilierii USR PLUS, respectiv unul cu mai puţini bani pentru investiţii, cum reproşează cei de la PSD?

De unde diferenţa venituri - cheltuieli?

„La fiecare sfârşit de an se discută de un excedent al bugetului. Sperăm că acest excedent va fi mai mic, adică să reuşim să acoperim toate cheltuielile pe care ni l-am propus“, a explicat Romeo Vatră, liderul consilierilor liberali din CJ, deficitul aparent din proiectul de buget. El a amintit şi de unele cheltuieli propuse şi neefectuate - cum e amenajarea Industrial Park de la Leţcani (8 milioane de lei) - cheltuieli care se „rostogolesc“ de pe un an pe altul.

Colegul său, Marius Dangă, vicepreşedinte CJ, ne-a precizat că proiectele multianuale finanţate prin programe europene determină în mare parte aceste neconcordanţe. El a dat exemplul restaurării clădirii fostei Chesturi, devenită o Casă a Muzeelor, lucrare care s-a întins pe mai mulţi ani, decontată pe parcurs din fonduri UE. Totuşi, deşi porneşte cu acest ecart apreciabil, la final de an execuţia bugetară nu mai conţine nicio diferenţă între venituri şi cheltuieli, iar excedentul este „trimis“ în anul următor.

Cum a funcţionat maşina de vot?

Dincolo de teoria cifrelor, consilierii judeţeni s-au măsurat ieri exclusiv în reprezentarea din plen. Practic, PNL şi PMP au trecut bugetul doar cu două amendamente ale celor de la Mişcarea Populară, respingând pe rând toate propunerile PSD şi USR PLUS.

Cristian Stanciu, liderul grupului PSD, le-a pregătit o capcană celor de la PNL, care n-au avut încotro decât să râdă şi ei alături de cei din sală. Astfel, Stanciu a dezvăluit în şedinţa de ieri că, pe lângă proiectele proprii, a „dezgropat“ câteva amendamente propuse de consilierii PNL la bugetul de 2018 - an ales la întâmplare, a ţinut el să adauge. În comisiile de specialitate, amendamentele respective au fost respinse fără drept de apel, lucru întâmplat şi în plen. Ca să facă haz de necaz, liderul consilierilor PSD a reproşat şi că un amendament al PMP a fost de fapt unul dintre cele respinse ale PSD. La vot, consilierii opoziţiei (PSD şi USR PLUS) s-au abţinut, în vreme ce unul dintre aleşii liberali, Marius Minea, angajat la Apavital, nu a participat la vot ca să evite un conflict de interese: bugetul CJ include şi o alocare de aproape două milioane de lei acestei societăţi. Scor: 19 voturi pentru, 14 abţineri.

În ce se investeşte anul acesta?

Ca în orice instituţie publică, peste jumătate din buget se duce pe funcţionare. Din ce mai rămâne, cei mai mulţi bani merg în investiţiile în infrastructura rutieră (375 de milioane de lei), spre sănătate şi către asistenţa socială. Axa Iaşi-Suceava va primi un sfert din suma alocată drumurilor, dar Romeo Vatră a subliniat că toate drumurile judeţene cuprinse în Masterplan rămase nefăcute vor fi modernizate: DJ 244D Dolheşti-Ciorteşti-Coropceni, DJ 201C limita judeţului Neamţ-Răchiteni, DJ 249 Hermeziu-Vladomira, DJ 281B Borosoaia-Plugari, DJ 282B Bivolari-Traian-Spineni. La acestea se adaugă DJ 249A, Holboca-Mânzăteşti-Bosia-Ungheni, refăcut printr-un program transfrontalier comun cu Republica Moldova.

Cititi si: Ce achiziții surpriză putem găsi în bugetul CJ: Şefii judeţului au comandat veste antiglonţ!

Dintre cele şase spitale din subordinea CJ, la „Sf. Maria“ vor ajunge 177,3 milioane lei, iar la Neurochirurgie, 160,8 milioane. Pe lângă acestea, 4 milioane de lei se vor cheltui pentru studiul de fezabilitate al Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară ce va fi construit la Miroslava, 3,9 milioane pentru documentaţia viitorului Spital de Boli Respiratorii din zona Bucium, 1,3 milioane pentru Centrul de Tratare a Infertilităţii, 6 milioane de lei pentru dotări la Maternitatea „Cuza Vodă“, 23,2 milioane lei pentru investiţii şi dotări independente la Spitalul de Neurochirurgie etc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.