Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bugetul județului Iași, cât costă timpul pierdut: s-au dublat costurile pentru Axa rutieră Iași-Suceava și pentru restaurarea Filarmonicii

GALERIE
Alexe_Danga_buget_Iasi
  • Alexe_Danga_buget_Iasi
- +

Proiectul bugetului care urmează să fie adoptat pe 1 februarie arată cum s-au dublat costurile pentru Axa rutieră Iași-Suceava și pentru restaurarea Filarmonicii.

 

Consilierii județeni se reunesc miercuri într-o nouă ședință de plen ca să decidă asupra împărțirii a 1,8 miliarde de lei, bugetul Iașului pe anul în curs. Fără transferurile între bugete, acesta scade la 1,63 miliarde de lei, valoarea reală, în vreme ce veniturile preconizate pentru 2023 însumează 1,37 miliarde. „Deficitul bugetului general, în sumă de 263,12 milioane de lei, va fi acoperit în execuţie din suma de 233,37 milioane reprezentând excedentul bugetului local (suma de 205,54 milioane lei) şi din excedentele din veniturile proprii ale unităţilor (suma de 57,57 milioane)”, se precizează în preambulul proiectului, publicat în detaliu de data asta pe pagina Consiliului Județean.

Cititi si: În sfârșit, apar primele cifre din Bugetul județului pe 2023. Cheltuieli de funcționare mari, investiții infime

De ce are administrația județeană cheltuieli mai mari decât oricare alta din țară? „Avem șase spitale, dintre care cinci funcționează practic ca spitale regionale. O multitudine de instituții de cultură. Avem șase școli speciale, iar Direcția de Protecție a Copilului este cea mai mare din țară. Cu tot cu instituții, personalul CJ însumează 9800 de angajați”, a explicat președintele Costel Alexe în debutul prezentării bugetului de ce secțiunea de funcționare „costă” mai mult – de trei ori, mai exact – decât secțiunea de dezvoltare.

Astfel, celor șase spitale le este alocată peste jumătate (51,65 la sută) din totalul cheltuielilor, asigurărilor și asistenței sociale le revine o cincime (19,44 la sută), iar pentru transporturi, ceva mai mult de 11 procente.

Salariile înseamnă peste jumătate din buget

Pentru cei 9800 de angajați, cheltuielile de personal însumează 841,3 milioane de lei, mai mult de jumătate din bugetul consolidat al județului. Secțiunea de dezvoltare reprezintă 392,7 milioane de lei, cu 90 de milioane mai mult decât anul trecut. Din acești bani, 350 de milioane merg către investiții, diferența reprezentând transferuri sau cofinanțări al CJ la proiecte susținute din fonduri europene.

Infrastructura rutieră rămâne o prioritate, a subliniat președintele CJ, dând exemplul Axei rutiere strategice Iași-Suceava. Proiectul de buget alocă 117,8 milioane de lei lucrărilor pe cele trei loturi din județul Iași – dintre care două trebuie să fie recepționate până în martie. Costel Alexe a remarcat că întârzierea lucrărilor a dus la creșterea cheltuielilor. Potrivit propunerii de buget, numai cei 92 km de pe teritoriul județului nostru costă acum cât întregul proiect la valoarea din 2017, când s-a semnat contractul de finanțare  cu bani de la Bruxelles: 327 milioane de lei, valoarea neeligibilă crescând de la 11,5 milioane de lei în 2017 la 158,5 milioane în 2022.

Cititi si: Bugetul judeţului pe 2023. Episodul I, o prezentare ceţoasă din care se vede totuşi că Bihorul şi Clujul sunt înaintea Iaşului

Alte proiecte de drumuri sunt centura ușoară, aflată încă în stadiul realizării documentației tehnice (4,45 milioane lei), și extinderea la patru benzi a segmentului de drum județean de la ieșirea din municipiu spre Lunca Cetățuii până la intersecția cu Centura Iași-Sud, aflată de asemenea în etapa birocratică a studiilor și avizelor.

Ceva mai puțin de o treime din fondul de dezvoltare este alocat sănătății, investițiilor din spitale (111 milioane de lei), iar asistența socială va beneficia de 80 de milioane, tot pentru investiții.

Tentația împrumutului

Când a venit vorba de proiectul de restaurare a celor două clădiri preluate de la Episcopia Romano-Catolică unde funcționa până acum câțiva ani Filarmonica „Moldova”, Costel Alexe a menționat pentru prima dată posibilitatea contractării unui împrumut de aproximativ 60 de milioane de lei. Asta înseamnă echivalentul a 12 milioane de euro, cost de două ori mai mare decât estimarea făcută în 2018 pentru refacerea imobilelor respective, a mai spus șeful CJ. Întrebat până la ce sumă creditată ar putea să meargă CJ, Costel Alexe nu a putut să dea o limită. În acest moment, gradul de îndatorare al administrației județului este sub un procent (un credit a fost contractat pentru Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor, de exemplu), spre deosebire de CJ Bihor, care se apropie de 10 la sută. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri