Bugetul judeţului pe 2023. Episodul I, o prezentare ceţoasă din care se vede totuşi că Bihorul şi Clujul sunt înaintea Iaşului
Propunerea de buget al administrației județului, afișată discret pe site-ul Consiliului Județean, nu pare să aducă nici în 2023 acea dezvoltare și acea plusvaloare promise ieșenilor încă dinaintea alegerilor locale din 2020. Incomplet și cu greșeli, numărul de pagini al „proiectului” aflat în consultare publică este mai redus ca oricând, doar 16. Am primit asigurări că suita de cifre ordonate exclusiv în tabele de la un capăt la altul al documentului va fi explicată zilele acestea pe înțelesul tuturor.
Proiectul de buget pe anul în curs, prezentat inițial „pe sărite” de administrația liberală a județului, începe cu un salt destul de timid al veniturilor, de aproximativ 6 procente față de nivelul din 2022. Din cele 598 de milioane, 208 reprezintă veniturile proprii, menționează tabelul cu venituri și cheltuieli. Asta înseamnă un plus de 28 de milioane de lei față de anul trecut.
Cititi si: Cum arată bugetul Iaşului pe acest an. Comparaţii cu alte oraşe mari
În schimb, fondurile europene continuă trendul descendent: bugetul județului se bazează pe intrări de 62 de milioane de lei, față de 70 în 2022 și 105 milioane în 2021.
Practic, după venituri, bugetul consolidat al județului depășește 1,32 miliarde de lei, o creștere de aproximativ 100 milioane față de 2022, care la rândul lui a marcat o stagnare comparativ cu anul precedent. Din prezentarea sumară de pe pagina de internet a CJ nu e clar însă cât anume merge pe funcționare (utilități, salarii, consumabile etc.) și cât pe dezvoltare (investiții).
Cititi si: Bugetul Iaşului pe 2022: veniturile estimate, mai mari ca în anii anteriori
Cât privește instituțiile publice din subordinea CJ, cele mai mari cheltuieli rămân la Asistență Socială, 316 milioane de lei (50 la sută mai mult ca anul trecut), din care 218 milioane pentru funcționare (15 procente mai mult), la Transporturi, 165 de milioane de lei, din care 45,5 pentru funcționare și 119,5 milioane pentru dezvoltare, iar la Cultură, Recreere și Religie vor ajunge 93,2 milioane de lei (practic, la fel ca anul trecut).
Jumătate din bugetul propus de Ilie Bolojan e pe fonduri europene
Dacă cifrele prezentate sec pe pagina CJ Iași sunt corecte, bugetul consolidat va fi mai mic anul acesta decât al CJ Bihor. Administrația județului Bihor a anunțat o creștere cu aproape 50 la sută a secțiunii de venituri față de anul trecut, bugetul consolidat al CJ-ului condus de Ilie Bolojan depășind astfel de 1,35 miliarde de lei. Mai mult, peste jumătate din venituri, respectiv 716 milioane de lei, sunt „sume primite de la UE și alte organisme pentru proiecte cu finanțare externă nerambursabilă”, explică documentul aflat în consultare publică până vineri. Acesta are tot 16 pagini, ca la Iași, din care primele 6 conțin descrierea sumelor și alocărilor din tabelele conținute în celelalte 10 pagini.
Cititi si: Când nu știe să răspundă la întrebările privind banul public, Alexe trece la calomnii
Clujul a anunțat un buget de 1,44 de miliarde de lei, din care ceva mai mult de 800 de milioane reprezintă bugetul local al județului și aproape 700 de milioane, al instituțiilor publice subordonate. Fondurile europene însumează 231 de milioane de lei.
Cititi si: Consilierii judeţeni adoptă azi cel mai mic buget de investiţii din ultimii trei ani
Prahova, cel mai mare județ după Iași potrivit datelor preliminare ale Recensământului 2021, propune un buget pe anul următor de 1,18 miliarde de lei. Prahovenii mizează în acest an pe venituri de 716 milioane de lei la secțiunea de dezvoltare, din care 467 de milioane reprezintă sume primite de la UE în contul plăților efectuate în exercițiul financiar 2014-2020.
Publicitate și alte recomandări video