Bugetul local, lovit în plex de plecarea Veolia: minus 171 milioane lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 29.01.2022

Bugetul local, lovit în plex de plecarea Veolia: minus 171 milioane lei

GALERIE
Veolia_termoficare_iasi1
 • Veolia_termoficare_iasi1
- +

Atât a cheltuit Primăria anul trecut doar în a doua jumătate a lui 2021, şi doar pentru a menţine continuitatea serviciului de termoficare. Francezii de la Veolia, care aveau la Iaşi un contract pe 20 de ani, s-au retras absolut surprinzător anul trecut, după numai 8 ani, întâmplător sau nu chiar înaintea izbucnirii crizei energetice atât în Europa cât mai ales în România.

Peste câteva luni se retrag definitiv din ţara noastră, ei operând şi la Ploieşti. În varianta optimistă că piaţa energiei va rămâne la fel şi nu se va agrava, este de aşteptat că în 2022 termoficarea va tăia şi mai adânc din bugetul local, cu o sumă cel puţin dublă: peste 300 milioane lei. Adică peste 60 milioane euro. Ca o comparaţie: gândiţi-vă că numai un pasaj suprateran precum Octav Băncilă, între Păcurari şi Dacia, a costat circa 10 milioane de euro. Primăria vorbeşte de un nou investitor, în locul Veolia.

Preluarea serviciului de termoficare a avut un impact major asupra bugetului local în cursul anului trecut. Cu banii cheltuiţi pentru acest serviciu, Primăria ar mai fi putut cumpăra încă aproape 20 de tramvaie noi, sau ar fi putut construi mai multe parcări supraterane. Vestea plecării Veoliei de la Iaşi a căzut ca un trăsnet în Primărie la începutul anului trecut. Preluarea efectivă a serviciului a fost făcută abia la finalul verii. În doar câteva luni, Primăria a cheltuit peste 170 milioane lei pentru asigurarea continuităţii serviciului, confom oficialilor instituţiei. Acum, municipalitatea pregăteşte o licitaţie internaţională pentru concesiunea serviciului, care ar urma să fie lansată chiar în primăvara. Precedenta procedură a avut loc în 2011, iar Primăria a încheiat contractul de concesiune cu Veolia în 2012. În mod normal, francezii trebuiau să plece din Iaşi după 20 ani, dar au solicitat rezilierea contractului din cauza pierderilor financiare. La fel au făcut şi la Ploieşti, oraş unde au gestionat încălzirea şi apa caldă încă de la începutul anilor 2000: Veolia va părăsi definitiv Ploieştiul la finalul actualului sezon rece.

Toţi banii au fost cheltuiţi în a doua parte a anului

Cheltuielile privind servicicul de termoficare au început să fie făcute în a doua parte a anului. În mod evident, anul acesta, impactul financiar asupra bugetului va fi mai mare faţă de 2021. Cea mai mare sumă de bani a fost cheltuită anul trecut pentru combustibili (achiziţia de cărbune, gaze naturale) şi alte activităţi aflate în strânsă legătură, în total fiind vorba despre 151,6 milioane lei.

Alte 10,1 milioane lei au fost primele rate achitate de Primărie către Veolia în baza acordului încheiat vara trecută: municipalitatea a preluat de la francezi combustibil şi toate bunurile realizate ca urmare a investiţiilor în sistem de către fostul operator, iar plata acestora se face în rate timp de câţiva ani. În acelaşi timp, preluarea celor peste 340 de salariaţi a generat cheltuieli de personal în valoare de 9,4 milioane lei.

Salariaţii au ajuns pe statele de plată ale Termo-Service, instituţie de sub autoritatea Consiliului Local care asigură managementul serviciului de termoficare. În total, 171,3 milioane lei au fost banii cheltuiţi de Primăria Iaşi pentru asigurarea funcţionării serviciului în bune condiţii. Potrivit execuţiei preliminate a bugetului local pe anul 2021, cheltuielile de anul trecut au fost de 1,1 miliarde de lei.

Astfel, serviciul de termoficare a generat costuri în pondere de circa 16% din bugetul local. În luna noiembrie, Primăria a primit un ajutor nesperat de la guvern: o alocare de 45,9 milioane lei, ceea ce a mai diminuat impactul asupra bugetului.

Se caută un înlocuitor pentru Veolia

Având în vedere nivelul de cheltuieli, municipalitatea are în plan să caute un nou operator privat. „Imediat după aprobarea bugetului local pe anul 2022, va fi organizată o licitaţie internaţională pentru concesionarea serviciului de termoficare. Deja se lucrează la documentaţie în acest sens”, a declarat ieri Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

În paralel, spune acesta, municipalitatea va pregăti şi documentaţia pentru o licitaţie de achiziţie a cărbunelui necesar sezonului 2022 – 2023, un plan de rezervă pentru situaţia în care nu se vor prezenta ofertanţi la procedura pentru concesionarea serviciului. La sistemul centralizat de termoficare sunt racordate peste 23.000 de apartamente, 185 de agenţi economici, 42 de instituţii publice, 70 de şcoli, 10 spitale şi 7 universităţi. În această perioadă, se desfăşoară lucrări de extindere a sistemului de termoficare în Bucium şi Copou. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce angajarea în Guvern a unui fiu de politician ne face să pierdem de două ori

Dan CONSTANTIN

De ce angajarea în Guvern a unui fiu de politician ne face să pierdem de două ori

De aceea mulţi dintre tineri aleg din start să-şi caute ceva în afară. Nu vor să se milogească pe aici şi oricum e mai cool să lucrezi în Berlin sau Londra decât să-ţi faci veacul prin Vaslui.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (5)

Autorul relatează în continuare despre felul în care familia sa din Seimeni, sat situat pe malul dobrogean al Dunării, a traversat anii comunismului.

Cu Dumnezeu, de-a v-aţi ascunselea

pr. Constantin STURZU

Cu Dumnezeu, de-a v-aţi ascunselea

Cuvântul Dumnezeu cred că e printre cele mai familiare cuvinte. Dar avem noi o idee clară asupra conţinutului acestui cuvânt? Îl învăţăm de mici, dar ceea ce învăţăm corespunde realităţii? Trăim cu impresia că atunci când vorbim despre Dumnezeu ştim precis la Ce (sau la Cine) ne referim. 

Coroana reginei

arh. Ionel OANCEA

Coroana reginei

Arhitectura este arta deplină a spaţiului de viaţă, personală şi comunitară. Resursele de creativitate vin din întreaga cultură şi civilizaţie. Referinţele sunt complexe, diferite de ale artelor plastice figurative sau nonfigurative. 

pulspulspuls

Avem notabilităţi faine pe listă: iacătă cine vine la inaugurarea A8 din 2050!

Avem notabilităţi faine pe listă: iacătă cine vine la inaugurarea A8 din 2050!

Sinceri să fim acuma, parcă nici nu ştim cum s-o luăm: de bună sau de nebună? Un personagiu din târg pus pe ghiduşii a făcut o pagină online specială, preventiv, ca să ocupe loc în faţă, pentru inaugurarea autostrăzii Unirii, A8, pentru data de luni, 3 ianuarie 2050 (!). 

Caricatura zilei

Oare și lor le-a venit mare?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X