Comunicat de presă

Bugetul pe 2023 la Iași: lene în loc de dezvoltare (P)

miercuri, 18 ianuarie 2023, 12:13
2 MIN
 Bugetul pe 2023 la Iași: lene în loc de dezvoltare (P)

Bugetul Iașului pe 2023 nu este despre dezvoltare, ci despre mediocritate. Acesta ar fi trebuit să cuprindă sumele necesare realizării unor studii pentru proiecte concrete, precum cele pe care le-am propus, pentru a rezolva dezastrul de trafic din Bucium. Să vedem cuprinse sume care să permită demararea celor trei hub-uri școlare în marginile de Iași pe care, de asemenea, le-am susținut și explicat pe larg. Cu alte cuvinte, bugetul în sine să le vorbească ieșenilor despre un viitor mai bun pe care îl vor avea în oraș. 

În schimb, primim aceleași promisiuni verbale pentru viitor, aceleași sume umflate pentru investiții, dar care nu se cheltuiesc niciodată decât, cel mult, pe jumătate. Primim firimituri din bugetul unuia dintre cele mai bogate municipii din România.

Pentru a vedea în câțiva ani implementate investiții mari, noi trebuia deja să ne fi apucat de documentație. Când au venit banii din PNRR, Clujul avea deja studiile făcute pentru metrou. E doar un exemplu concret de administrație competentă care nu pierde oportunități de finanțare pe bandă rulantă din cauza lenii. 

Din păcate, oricâte cuvinte dure am folosi, realitatea nu se schimbă. Fără o schimbare radicală a întregii șefimi din Primărie, în frunte cu Trântorul-Șef Chirica, nu vom vedea nici o aspirație a ieșenilor împlinită. Nici un proiect mare, nici o realizare. Doar ciupeli.

În schimb, în zona sa privată, Iașul are o dinamică extraordinară, în contrast flagrant cu lenea din Primărie. Business-uri care cresc constant, oameni harnici, industrii creative demne de orice scenă occidentală. Este parte luminoasă a orașului, este parte vie, care susține însă cu banii din taxe și impozite lenea proverbială a lui Chirica și a camarilei sale. Sunt oameni cinstiți care hrănesc setea de putere a unor indivizi certați cu legea, care umblă cu mâna prin buzunarele celor dintâi.

Nu putem schimba lucruri decât prin mobilizare și prin schimbare. Eu am fost și sunt AICI. Mai e, însă, cineva AICI?

Marius BODEA
Senator USR de Iași

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii