anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Bugetul pentru 2023: România își sprijină toți cetățenii și alocă cel mai mare buget de dezvoltare din istoria sa! (P)

GALERIE
bratescu
 • bratescu
- +

România va avea anul viitor, prin votul pe care l-am acordat în plenul reunit al Parlamentului României, cel mai mare buget de investiții din istoria recentă, atât ca procent din PIB (7,2%), cât și ca sumă (110 miliarde de lei). Creșterea vine după ce și în 2022 am avut o bugetare de 90 de miliarde de lei pentru acest capitol, care a reprezentat și continuă să reprezinte piatra de temelie a guvernărilor liberale.

Cifrele pot să nu spună nimic la prima vedere, dar e suficient să spunem că alocăm o sumă egală cu tot PIB-ul României din anii ’93-’94 doar pentru lucrări publice care să conducă la dezvoltarea țării. Este foarte mult și în condițiile în care cea mai mare parte a Bugetului României este compusă din cheltuielile curente cu pensiile și salariile din sectorul bugetar, precum și celelalte costuri de funcționare. 

Investițiile sunt singurele care asigură funcționarea corectă a economiei în aceste vremuri marcate de crize suprapuse. Ele creează locuri de muncă și întorc în bugetul statului taxe și impozite importante, care, mai departe asigură resursele necesare pentru a proteja toți cetățenii de efectele prețurilor uriașe la energie și a inflației galopante.

Sigur că, pentru noi, ca politicieni, într-o perioadă cu atât de multe griji, devine foarte greu de demonstrat acest mare adevăr: România parcurge cea mai bună perioadă din istoria sa, atât din punct de vedere economic (PIB-ul nostru va depăși pentru prima oară 300 de miliarde de euro!), cât și din punctul de vedere al securității (suntem membri ai unora dintre cele mai selecte organizații mondiale, Uniunea Europeană și NATO, la care în anii ’90 îndrăzneam doar să visăm că vom ajunge cândva).

Mă bucură faptul că Bugetul de Stat pentru 2023 îndeplinește aceste două nevoi urgente: continuarea accelerată a proiectelor de investiții și protejarea populației, în special a celor mai vulnerabili români.

Am încredere că anul viitor va fi unul de succes pentru noi, românii, și vom depăși multe dintre problemele cu care ne confruntăm astăzi. În ciuda provocărilor uriașe din 2022, guvernarea condusă de premierul liberal Nicolae Ciucă, Președintele PNL, a traversat România cu bine, a fost catalizatorul creșterii economice care va continua și în 2023, așa cum anunță, fără excepție, atât Institutul Național de Statistică, dar și FMI sau Banca Mondială.

Mai avem multe de făcut. Multe de îndreptat și multe de construit. Fac însă parte dintr-o generație care a cunoscut, pe de o parte, privațiunile de tot felul de dinainte de 1989, care a trăit Revoluția România, a trecut prin tranziție și ia parte astăzi transformările uluitoare prin care trece țara noastră. Este motivul pentru care privesc în continuare cu mult optimism spre viitor, deoarece el este susținut și de fapte și de cifre.

Liviu BRĂTESCU

Senator PNL de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.