Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bugetul pentru 2023: România își sprijină toți cetățenii și alocă cel mai mare buget de dezvoltare din istoria sa! (P)

GALERIE
bratescu
  • bratescu
- +

România va avea anul viitor, prin votul pe care l-am acordat în plenul reunit al Parlamentului României, cel mai mare buget de investiții din istoria recentă, atât ca procent din PIB (7,2%), cât și ca sumă (110 miliarde de lei). Creșterea vine după ce și în 2022 am avut o bugetare de 90 de miliarde de lei pentru acest capitol, care a reprezentat și continuă să reprezinte piatra de temelie a guvernărilor liberale.

Cifrele pot să nu spună nimic la prima vedere, dar e suficient să spunem că alocăm o sumă egală cu tot PIB-ul României din anii ’93-’94 doar pentru lucrări publice care să conducă la dezvoltarea țării. Este foarte mult și în condițiile în care cea mai mare parte a Bugetului României este compusă din cheltuielile curente cu pensiile și salariile din sectorul bugetar, precum și celelalte costuri de funcționare. 

Investițiile sunt singurele care asigură funcționarea corectă a economiei în aceste vremuri marcate de crize suprapuse. Ele creează locuri de muncă și întorc în bugetul statului taxe și impozite importante, care, mai departe asigură resursele necesare pentru a proteja toți cetățenii de efectele prețurilor uriașe la energie și a inflației galopante.

Sigur că, pentru noi, ca politicieni, într-o perioadă cu atât de multe griji, devine foarte greu de demonstrat acest mare adevăr: România parcurge cea mai bună perioadă din istoria sa, atât din punct de vedere economic (PIB-ul nostru va depăși pentru prima oară 300 de miliarde de euro!), cât și din punctul de vedere al securității (suntem membri ai unora dintre cele mai selecte organizații mondiale, Uniunea Europeană și NATO, la care în anii ’90 îndrăzneam doar să visăm că vom ajunge cândva).

Mă bucură faptul că Bugetul de Stat pentru 2023 îndeplinește aceste două nevoi urgente: continuarea accelerată a proiectelor de investiții și protejarea populației, în special a celor mai vulnerabili români.

Am încredere că anul viitor va fi unul de succes pentru noi, românii, și vom depăși multe dintre problemele cu care ne confruntăm astăzi. În ciuda provocărilor uriașe din 2022, guvernarea condusă de premierul liberal Nicolae Ciucă, Președintele PNL, a traversat România cu bine, a fost catalizatorul creșterii economice care va continua și în 2023, așa cum anunță, fără excepție, atât Institutul Național de Statistică, dar și FMI sau Banca Mondială.

Mai avem multe de făcut. Multe de îndreptat și multe de construit. Fac însă parte dintr-o generație care a cunoscut, pe de o parte, privațiunile de tot felul de dinainte de 1989, care a trăit Revoluția România, a trecut prin tranziție și ia parte astăzi transformările uluitoare prin care trece țara noastră. Este motivul pentru care privesc în continuare cu mult optimism spre viitor, deoarece el este susținut și de fapte și de cifre.

Liviu BRĂTESCU

Senator PNL de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri