Bugetul pentru 2023: România își sprijină toți cetățenii și alocă cel mai mare buget de dezvoltare din istoria sa! (P)

joi, 15 decembrie 2022, 12:58
2 MIN
 Bugetul pentru 2023: România își sprijină toți cetățenii și alocă cel mai mare buget de dezvoltare din istoria sa!  (P)

România va avea anul viitor, prin votul pe care l-am acordat în plenul reunit al Parlamentului României, cel mai mare buget de investiții din istoria recentă, atât ca procent din PIB (7,2%), cât și ca sumă (110 miliarde de lei). Creșterea vine după ce și în 2022 am avut o bugetare de 90 de miliarde de lei pentru acest capitol, care a reprezentat și continuă să reprezinte piatra de temelie a guvernărilor liberale.

Cifrele pot să nu spună nimic la prima vedere, dar e suficient să spunem că alocăm o sumă egală cu tot PIB-ul României din anii ’93-’94 doar pentru lucrări publice care să conducă la dezvoltarea țării. Este foarte mult și în condițiile în care cea mai mare parte a Bugetului României este compusă din cheltuielile curente cu pensiile și salariile din sectorul bugetar, precum și celelalte costuri de funcționare. 

Investițiile sunt singurele care asigură funcționarea corectă a economiei în aceste vremuri marcate de crize suprapuse. Ele creează locuri de muncă și întorc în bugetul statului taxe și impozite importante, care, mai departe asigură resursele necesare pentru a proteja toți cetățenii de efectele prețurilor uriașe la energie și a inflației galopante.

Sigur că, pentru noi, ca politicieni, într-o perioadă cu atât de multe griji, devine foarte greu de demonstrat acest mare adevăr: România parcurge cea mai bună perioadă din istoria sa, atât din punct de vedere economic (PIB-ul nostru va depăși pentru prima oară 300 de miliarde de euro!), cât și din punctul de vedere al securității (suntem membri ai unora dintre cele mai selecte organizații mondiale, Uniunea Europeană și NATO, la care în anii ’90 îndrăzneam doar să visăm că vom ajunge cândva).

Mă bucură faptul că Bugetul de Stat pentru 2023 îndeplinește aceste două nevoi urgente: continuarea accelerată a proiectelor de investiții și protejarea populației, în special a celor mai vulnerabili români.

Am încredere că anul viitor va fi unul de succes pentru noi, românii, și vom depăși multe dintre problemele cu care ne confruntăm astăzi. În ciuda provocărilor uriașe din 2022, guvernarea condusă de premierul liberal Nicolae Ciucă, Președintele PNL, a traversat România cu bine, a fost catalizatorul creșterii economice care va continua și în 2023, așa cum anunță, fără excepție, atât Institutul Național de Statistică, dar și FMI sau Banca Mondială.

Mai avem multe de făcut. Multe de îndreptat și multe de construit. Fac însă parte dintr-o generație care a cunoscut, pe de o parte, privațiunile de tot felul de dinainte de 1989, care a trăit Revoluția România, a trecut prin tranziție și ia parte astăzi transformările uluitoare prin care trece țara noastră. Este motivul pentru care privesc în continuare cu mult optimism spre viitor, deoarece el este susținut și de fapte și de cifre.

Liviu BRĂTESCU

Senator PNL de Iași

Comentarii