anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Bugetul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” a crescut cu 11% față de cel din 2019

GALERIE
buget
 • buget
- +

În urma discuțiilor cu Ministerul Educației Naționale de la începutul acestui an, finanțarea instituțională preliminară a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași pentru anul 2020 este mai mare cu 11% față de anul trecut, ajungând la peste 182 de milioane de lei. Față de anul 2016, creșterea este una semnificativă din punct de vedere procentual, de circa 80%, practic bugetul universității aproape că s-a dublat în patru ani.

Conducerea universității explică faptul că această diferență se datorează creșterii numărului de studenți, a numărului de doctoranzi, cât și a valorii grantului doctoral, care a crescut de la 25.300 de lei în 2019, la 29.000 de lei în 2020. Un alt element important de luat în considerare este compensarea parțială a creșterilor salariale ale cadrelor didactice de la data de 1 ianuarie.

„Este adevărat că Ministerul Educației a ținut cont și de creșterile salariale preconizate în acest an, așa cum a procedat și în anii trecuți. Însă, în cazul nostru, sumele considerate pentru creșterile salariale au compensat doar parțial aceste creșteri, deoarece, de la aplicarea legii 153, majoritatea cadrelor didactice din universitate au atins pragul de salarizare stabilit pentru 2022. În plus, din 2017, în finanțarea instituțională este inclusă și o componentă care rezultă în urma analizării indicatorilor de calitate, finanțarea suplimentară de excelență. În fiecare an, universitatea a primit o sumă consistentă asociată acestor indicatori, fiind pe locul 5 sau 6 la nivel național”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Pentru anul în curs mai sunt prevăzute în bugetul universității sumele de 12,2 milioane de lei, ca subvenție pentru cămine și cantină, și 1,5 milioane de lei pentru cheltuieli de capital. TUIASI va primi pentru voucherele de vacanță aceeași valoare de anul trecut, 2,1 milioane de lei, în timp ce suma alocată pentru indemnizația de hrană a crescut cu aproximativ 3,5%, la circa 4,8 milioane de lei.

„Finanțarea preliminară din 2020 nu ia în calcul finanțarea alocată prin intermediul proiectelor FDI, pentru dezvoltarea instituțională. Aceasta deoarece competiția de proiecte FDI abia a fost lansată, iar sumele finale vor fi cunoscute în circa două luni. Însă, ca și în cei trei ani anteriori ai competiției în care TUIASI a fost an de an pe locul doi la nivel național, sper ca și în acest an să câștigăm o finanțare importantă. Oricum, ne dorim ca și în 2020 reglarea finanțării din toamna acestui an să fie pozitivă pentru noi”, a specificat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X