anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Bulgaria, trasă de urechi de CEDO din cauza omuciderilor homofobe

GALERIE
  - +

  Curtea Europeană a Drepturilor Omului a criticat, marţi, legislaţia din Bulgaria pentru că nu condamnă suficient de aspru omuciderile cu caracter homofob. Instanţa a luat decizia cu unanimitate de voturi - judecătorii au decis că guvernul bulgar încalcă articolele 14 şi 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzic discriminarea şi protejează dreptul la viaţă. 

  „Bulgaria trebuie să vegheze ca agresiunile violente motivate de ostilitatea faţă de orientarea sexuală reală sau presupusă a victimei să fie considerate ca «agravate» în dreptul penal”, au subliniat judecătorii CEDO.

  CEDO fusese sesizată în 2018 de mama unui tânăr de 26 de ani, ucis în 2008 într-un parc din capitala bulgară de trei liceeni care luau drept ţintă „persoanele pe care le percepeau ca fiind homosexuale”.

  Cei trei agresori au fost condamnaţi pentru crimă agravată, pentru că şi-au ucis victima într-un mod extrem de violent, însă au beneficiat de pedepse inferioare celor minime prevăzute, din cauza vârstei lor şi a cazierelor judiciare până atunci imaculate.

  Ce a transmis CEDO

  „Chiar dacă jurisdicţiile bulgare au stabilit în mod clar că agresiunea a fost motivată de ura autorilor faţă de homosexuali, ele nu au făcut să decurgă din această constatare consecinţe juridice tangibile, deoarece codul penal bulgar nu prevede că homofobia este un factor agravant specific delictului de omucidere”, şi-a exprimat regretul CEDO într-un comunicat.

  CEDO a condamnat Bulgaria să plătească 7.000 de euro mamei victimei pentru daune morale şi peste 3.100 de euro pentru cheltuieli de judecată.

  SURSA: digi24.ro

   

   

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  O idee pentru Legea învăţământului superior

  Ioan Alexandru TOFAN

  O idee pentru Legea învăţământului superior

  Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

  opinii

  Nebuna de la Rhornfield Hall

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Nebuna de la Rhornfield Hall

  Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

  Criză majoră de încredere în politicienii români

  Dan TAPALAGA

  Criză majoră de încredere în politicienii români

  Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

  Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

  Ioan STANOMIR

  Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

  Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

  pulspulspuls

  Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

  Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

  Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

  Caricatura zilei

  Isărescu și calul

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.