anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Bulgaria: Un tribunal obligă primăria să emită un certificat de naştere fiicei unui cuplu de lesbiene

GALERIE
cuplu_lesbiene_copil
 • cuplu_lesbiene_copil
- +

Tribunalul administrativ din Sofia a hotărât ca autorităţile municipale ale capitalei bulgare să emită un act de naştere pe numele unui bebeluş apatrid al unui cuplu de lesbiene originare din Bulgaria şi Gibraltar, anunţă avocaţii celor două mame, relatează AFP.

”Municipalitatea din Sofia (...) este necesar să emită un certificat de naştere bulgar care să indice numele titularului, data şi locul naşterii, sexul şi originea celor doi părinţi ai lui Sara”, anunţă într-un comunicat organizaţia de apărarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) Deychtvie, citând hotărârea justiţiei.

”Bulgaria nu poate refuza să recunoască faptul că Sara are doi părinţi pe motiv că- legislaţia naţională nu prevede instituţia căsătoriei homosexuale”, subliniază tribunalul.

La naşterea sa, în 2019, în Spania, fata nu a putut obţine naţionalitatea spaniolă, pentru că niciunul dintre părinţi nu este spaniol.

Ea nu a putut deveni nici britanică, pentru că mama din Gibraltar nu s-a născut în această enclavă brtanică, nici în Regatul Unit.

Legea bulgară prevede că orice copil născut dintr-un părinte bulgar are cetăţenia bulgară.

Cuplul s-a adresat, astfel, autorităţilor de la Sofia.

Însă municipalitatea a refuzat - nu din cauză că fata nu a fost născută în Bulgaria - să-i emită documente cu numele celor două mame, pe motiv că această ţară din Balcani nu recunoaşte cuplurile de acelaşi sex.

Reclamantele, blocate în Spania şi care doreau să călătorească în mod independent una faţă de cealaltă împreună cu copilul, au sesizat tribunalul administrativ din capitala bulgară.

Această jurisdicţie a consultat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a conchis că Bulgaria a încălcat drepturle fundamentale ale fetei.

”Statele membre (UE) au obligaţia să recunoască legătura de filiaţie care uneşte un nou-născut cu două mame şi să respecte (...) libertatea de circulaţie şi de sejur a cetăţenilor Uniunii Europene”, a tranşat, în decembrie, instituţia europeană.

Această hotărâre stabileşte jurisprudenţă, în contextul în care legislaţiile disparate ale statelor membre UE le dau bătăi de cap juridice familiilor cuplurilor de acelaşi sex.

Judecătorii de la CJUE au subliniat că ”evocarea interdicţiei căsătoriei între persoane de acelaşi sex” în Bulgaria cu scopul de a-şi justifica refuzul ”nu este conform drepturilor fundamentale garantate de Chartă”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.