Centura uşoară a Iaşului: câştigătoare, o firmă ce nu poate executa lucrarea
Atribuirea contractului de proiectare a lucrarilor pentru un tronson din centura „usoara&rdquo (...)
citeste totjoi, 21.01.2021
Bulllying-ul este definit ca un comportament ostil prin care se umilește și se ia în derâdere pe cineva. El este asociat cu intimidarea, terorizarea și violentarea altei persoane. Reprezintă dorința unei persoane de a-și câștiga satisfacția personală, autoritatea și puterea, punându-i pe alții în situații stânjenitoare și umilitoare.
Termenul de bullying își are originea de la cuvântul englezesc bully care se traduce prin bătăuș, huligan. Această formă de abuz prezintă mai multe caracteristici, printre care: intenția de a răni, repetarea agresivității și dezechilibrul de forțe (persoane vulnerabile).
Bullying-ul își are punctul de pornire încă din copilărie, în familie, la școală, la serviciu, în societate, mass-media etc.
Odată cu instalarea acestuia, se creează o stare de conflict între victimă și agresor, problema putând fi înțeleasă doar când se conștientizează cu adevărat. Bullying-ul se poate manifesta verbal, psihologic, prin intermediul internetului (cyberbullying) sau fizic prin producerea de suferință emoțională. Uneltele prin care unul sau mai mulți agresori (mobbing) produce această suferință, se bazează pe incapacitatea de apărare a victimei, ea neavând resurse psihologice, sociale sau fizice pentru a se apăra. Bully-ul (agresorul) fotografiază profilul de victimă, îi citește vulnerabilitatea, slăbiciunile, gradul scăzut de apărare și își stabilește obiectivul de a răni, de a distruge cât și de a prejudicia emoțional, psihologic, fizic și social o anume persoană.
Startul bullying-ului inconștient pornit din vremea comunismului
Precum în Jack și vrejul de fasole, așa noi românii am fost crescuți să prețuim tot ce este perfect. Oare expresiile inoculate încă de când eram mici ,,să fii frumos și înalt ca bradul sau grasă și frumoasă” ne-au schimbat percepția asupra celorlalți? Să fie acesta un bullying inconștient și extrem de primejdios cu focus intens pornit de la Făt frumos și Ileana Cosânzeana? Dintotdeauna copiii cu handicap au fost ținuți ascunși de către familii, aceștia reprezentând o mare rușine. Până în anii revoluției, aceștia erau numiți defecți, termenul de handicapat fiind primit cu mare ,,ofertanță” și uzitat des după 1990. Toate acestea ne închistează și ne dirijează greșit modul de gândire? Poate ca da, pentru mulți dintre cei născuți în România socialistă.
Incapacitatea de a accepta persoane diferite, cu handicap locomotor sau psihic, pornește încă din copilărie. De la rușinea unui membru al familiei cu handicap, până la marginalizarea acestor persoane, nu poate fi decât un pas până la creionarea dorințele egotice reflectate prin oglinda impecabil de curată dar cu margini imperfecte. Totul curat și impecabil precum o reclamă la detergentul de rufe, ne poate menține în superficialitate, necunoaștere de sine și tristețe.
Stigmatizarea persoanelor cu handicap
Acesta este un subiect extrem de sensibil, pentru care nu se face mai nimic în România. Constatăm că nu sunt campanii televizate pe acest subiect, doar despre reducerea zahărului și a grăsimilor, niciun curs, sau prelegere pentru a diminua sau a opri această stigmatizare a persoanelor cu handicap. V-ați gândit că această abordare este un preambul sau poate chiar o formă primară de bullying? Pornind de la un comportament lipsit de compasiune, la unul de indiferență, distanțare și încheind cu o structură rigidă; toate acestea sunt într-o totală contradicție cu ideea de a fi un om bun. Leziunile acestea comportamentale și de multe ori invizibile pentru noi, definesc actuala societate. Printr-o radiografie atentă a structurii noastre, am putea să realizăm de ce suntem așa și de ce suntem aici în secolul XXI. ,,Așa și aici” reprezintă frustrarea noastră a românilor din 1989 încoace. De ce nu putem mai mult? De ce am stagnat așa mult? Și de ce aici în România este atât de diferit față de alte țări din occident? Pentru că ne-am format așa și nici nu avem dorința de schimbare ci mai degrabă de a ne complace în actuala situație. Trist este că noi pricepem doar dacă ni se întâmplă nouă sau celor din familia noastră; altfel viața curge mai departe cu plăcerile noastre, respectiv coșmarul altora. Mama unui copil cu autism conturează atât de bine drama și suferința produsă, având parte și de un ,,bonus malițios” din partea celor din jur: ,, Ȋn societatea noastrǎ, când ieşi ȋn oraş cu un copil autist, toţi ȋncep sǎ-şi dea coate, sǎ râdǎ şi sǎ discute pe seama ta. Puţini sunt ce-i care “gândesc cu sufletul” şi care ȋnteleg că sub un zâmbet fals, pǎrintele unui copil autist trǎieşte o dramǎ iar singura lui dorinţǎ este sǎ-şi poatǎ sprijini copilul toatǎ viaţa”(A.M.). Câtă durere pentru unii și câtă indiferență pentru alții...
Bullying-ul cu startul din clasele primare
Încă din copilărie se pot creiona elementele de bullying prin comportamentul învățat de la părinți sau de la anturajul defect. Mintea fragedă a unui copil asimilează și reproduce toate comportamentele la care a luat parte; mai ales dacă acestea vin din partea cuiva apropiat. Lipsa de atitudine a celor din jur, lipsa de bună creștere și atenție din partea părinților, chiar și a cadrelor didactice, pot perpetua aceste comportamente și astfel conduc la formarea unei persoane cu vicii comportamentale.
Bullying-ul se manifestă printre copiii sub- sau supraponderali, scunzi sau înalți, cu capacități scăzute de comunicare, fără prieteni, săraci sau bogați, de religie sau etnie diferită, prea inteligenți, nou veniți în clasă sau chiar a celor cu părinți divorțați. Așadar, paleta de intimidare și terorizare este destul de extinsă.
O grijă aparte în acest sens o pot avea părinții și cadrele didactice, care pot fi cei mai buni prieteni cu acești copii. În acest fel, se pot evita părțile ascunse ale copilului, cu direcție spre un bullying recepționat sau chiar manifestat față de alții. Fără a lua măsurile necesare la timpul potrivit, riscăm a crește copii frustrați, cu un mare risc psihologic și psihiatric în anii ce vor urma. Se cunoaște faptul că bullying-ul este un mare factor de risc în declanșarea suicidului la vârsta adolescenței. Pe partea cealaltă, riscăm să dăm frâu liber unor viitori psihopați, cu potențial agresiv și infracțional ridicat. Atenție la actele de violență ale copiilor față de animalele domestice. Acestea reprezintă semne clare de psihopatie iar până la agresarea unui copil este doar un pas. Precum spunea Aristotel, ,,rădăcinile educației sunt amare, dar fructele sunt dulci”, tot așa primii pași ai educației sunt mai greu de gestionat, dar rezultatul final va fi pe măsura așteptărilor atât pentru părinți, mediul școlar, cât și pentru întreaga societate.
Bârfa și inocularea de minciuni, o altă formă de bullying?
O plăcere extrem de gustoasă a multora, bârfa reprezintă un condiment nelipsit discuțiilor cotidiene. Dacă totul s-ar rezuma la ,,bârfa cu potențial redus de a face rău” poate doar ție ca individ, prin bumerangul energetic produs, ar fi ,,cât de cât acceptabil” dar atunci când bârfa include neadevăruri spuse cu scopul de a discredita imaginea altei persoane și de a produce lezarea integrității acesteia, atunci discutăm clar de o formă de bullying. Această formă murdară, practicată de unii concetățeni, reprezintă cartea de vizită a caracterului personal. Pe de altă parte, o vină este atribuită și celor care apleacă urechea la porcăriile fără acoperire reală și fără o verificare prealabilă. De aici și până la a face mult rău persoanei discutate, este o cale scurtă; mai ales dacă structura acelei persoane este una vulnerabilă și influențabilă la bârfa ieftină. Ce este de făcut? Dacă nu-ți pasă, lasă-i să mănânce rahat turcesc pănă se satură, pentru că toate sunt rezolvate într-un final de cel de sus iar pedeapsa din păcate o pot plăti copiii acestora, în virtutea urmărilor păcatelor părintești. Și dacă totuși, bullying-ul produs prin această bârfă te discreditează într-atât de mult, un avocat te-ar putea consilia în stoparea acestui fenomen.
Legile care pedepsesc bullying-ul în școli și la locul de muncă
După mulă vreme, au fost depuse la Senatul României mai multe propuneri de lege care să combată bullying-ul în școli și la locul de muncă. A fost aprobată modificarea și completarea Legii Educației Naționale privind violența psihologică-bullying (Legea nr.221/2019). Completările includ câteva principii de respectat, printre care și bullying-ul, o problemă de sănătate publică; un aspect extrem de important de care este bine să ținem cont. Reprezintă realizarea și totodată importanța faptului că acest fenomen este unul alarmant, ce necesită o atenție deosebită. Dorim mult succes comisiei din Minister în aplicarea planului anti-bullying la nivelul unităților școlare, un plan dealtfel atât de binevenit precum un pahar de apă rece în deșert (www.edu.ro).
Termenul de bullying ar putea să apară în Codul Muncii, prin nenumăratele presiuni ale ONG-urilor din România. Amenzile sunt propuse ca fiind usturătoare pentru cei ce vor umili și vor ,,subjuga emoțional” pe aproapele, un fapt îmbucurător pentru toți cei care tânjesc spre o Românie civilizată. Statisticile cu privire la bullying-ul din școli și serviciile de muncă ale românilor au devenit îngrijorătoare, fapt ce a determinat aceste propuneri legislative.
Investind în rezolvarea problemelor actuale, ne așternem un viitor mai sigur și mai sănătos atât pentru noi, cât mai ales pentru copiii noștri. Până atunci, ne rugăm pentru o Românie mai bună.
Dr. Cozmin Mihai - Medic psihiatru - 27.XI.2020
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Umiliţi: în linia I fără spor Covid, iar funcţionarii de la Prefectura Iaşi primesc toţi 30% în plus
USAMV a primit ca donaţie mai multe utilaje, printre care şi un echipament pentru recoltat porumb
Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?
Act for Good,un program de promoții și experiențe pentru clienții Carrefour (P)
Permis anulat unui tânăr ce abia îl luase. S-a întâmplat la 1 noaptea
Actori, corişti şi militari merg azi împreună să doneze sânge
Centura uşoară a Iaşului: câştigătoare, o firmă ce nu poate executa lucrarea
2.900 de nopţi după gratii pentru o noapte de dezmăţ bahic şi sexual
Au spart o maşină şi au furat scule electrice de 10.000 de lei
Trei ani de închisoare pentru câteva sticle de ulei furate de la Billa
Un caz revoltător, în care Poliţia a fost făcută efectiv de râs de doi angajaţi de post rural
Pro şi contra vaccinării femeilor însărcinate. Ce recomandă specialiştii ieşeni?
VIDEO - Prima concluzie a pompierilor în incendiul de la Castel: un fir neizolat
Bilanţ de pandemie la Teatrul Luceafărul: 8.000 de spectatori
Jaf la carmangerie: pensionară jefuită de cei de care i se făcuse milă
Transplant de rinichi la Iaşi: două premiere la o singură operaţie
Cuba intenţionează să producă 100 de milioane de doze din vaccinul său Covid în 2021
Transferul codurilor nucleare către Joe Biden s-a făcut, în premieră, în două etape
Mancheste City devine lider provizoriu în Premier League după victoria cu Aston Villa
Marius Bacria: Există cineva care doreşte ca Dinamo să dispară
Papa Francisc i-a transmis preşedintelui Joe Biden că se roagă ca Dumnezeu să îi ghideze eforturile
Preşedintele Joe Biden, ceremonie de semnare a documentelor în Capitoliu
Marius Şumudică, despre victoria lui Rize cu Gaziantep: I-am bătut din sufragerie
Cum se poate reduce poluarea din municipiul Iaşi? Câteva propuneri concrete!
Conturile de Twitter ale Casei Albe au fost transferate administraţiei Biden
Klaus Iohannis: Felicitări preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintei Kamala Harris
VIDEO Cel mai puturos șofer din România. Priviți cum a ieșit pe stradă după ce a nins
Răspunsul oficial cu privire la angajarea Luminiței Afloarei la Palatul Culturii
Județul Iași, în TOP 5 cazuri noi de COVID raportate în ultimele 24 de ore
Şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf, s-a vaccinat împotriva COVID
VIDEO: Mașină în care se afla o femeie în travaliu, escortată de Poliție la Iași
Premierul Florin Citu, despre relatiile Romaniei cu China: "Pastram distanta"
Joe Biden va continua sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului
Cristi Borcea are 9 copii cu 4 femei: "Pentru ele există Dumnezeu și eu"
Mesajul șefului unui crematoriu pentru coronasceptici: Ajutați-ne să mutăm sicriele!
Rareș Bogdan, despre afirmațiile referitoare la Orban. "Asta cu lupul alfa e ok"
Premieră la Operă: ”Bal mascat”, de Verdi. Biletele pot fi cumpărate de astăzi
Joe Biden vrea să înăsprească restricțiile de călătorie în SUA. Cum vor fi afectați românii
Donald Trump i-a graţiat pe Steve Bannon, Lil Wayne şi Kodak Black
Bilanțul activității Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului
Varianta britanică de coronavirus este prezentă în cel puţin 60 de ţări şi teritorii
Cum îi convingi pe români să se vaccineze: prin cântăreți de muzică populară sau actori
Cumpănașu și-ar fi cumpărat urmăritorii minori de pe Tik-Tok cu suma de 8.000 de dolari
Codrin Liviu CUȚITARUTutoriat |
George ŢURCĂNAŞUDespre oraşele creative ale României (IV) |
Alin ANDRIEȘIntermedierea financiară şi băncile străine |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.