Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bun venit pe Jupiter! NASA a plasat sonda spaţială Juno pe orbita planetei Jupiter

GALERIE
Juno, jupiter
  • Juno, jupiter
- +

Marţi dimineaţă sonda spaţială Juno a intrat în atmosfera planetei Jupiter. După un zbor de cinci ani, sonda americană şi-a atins scopul, ajungând la una dintre cele mai mari planete din sistemul solar. 

Misiunea sondei Juno este completă, ultimul reactor a propulsat-o în orbita planetei. Acum, sonda satelizează în jurul planetei Jupiter, notează Descoperă.

Principalul cercetător al sondei a declarat marţi dimineaţă: ,,Motorul principal va arde încă 13 minute pentru a plasa sonda pe traiectoria stabilită de 53,5 zile în jurul planetei''.

Pentru a economisi combustibil, sonda va fi plasată în atmosfera planetei pentru un studiu de 53,5 zile în loc de o traiectorie de 14 zile. Perioada de 14 zile va începe după arderea ultimului reactor al sondei Juno, din cadrul misiunii, pe 19 octombrie.

Modificarea frecvenţei semnalelor radio primite din parte sondei Juno au indicat faptul că motorul a pornit la timp. Inginerii au monitorizat modificarea undelor Doppel, cauzate de schimbările de viteză ale sondei în contact cu ecartamentul pentru a şti dacă arderea a atins rezultatul dorit.

Confirmarea satelizării cu succes a ajuns pe Pământ la 11:53 p.m. (6:53, ora României) printr-un transmiţător radio, stârnind aplauze şi zâmbete în camera de control din Laboratorul de Propulsie NASA, din Pasada California.

,,Către toate staţiile..putem reduce arderea la motorul delta-v'', a afirmat unul dintre cei care manevrează sonda. ,,Bun venit pe Jupiter'', a adăugat el.

Alimentată de către trei panouri solare aranjate sub formă de elice în jurul corpului principal a lui Juno, sonda a călătorit cinci ani (2,7 miliarde de km) pentru a atinge destinaţia finală, Jupiter.

,,În această seară printre alte tonuri, Juno a cântat pentru noi şi a fost un cântec al perfecţiunii,'' a afirmat Rick Nybakken, managerul de proiect a lui Juno.

Călătoria record a lui Juno este cu atât mai valoroasă, cu cât Juno a ajuns într-o zonă îndepărtată de Soare, totuşi alimentată de raze solare, iar luni (marţi ora României) sonda de un miliard de dolari a realizat a doua satelizare a planetei Jupiter din istorie. Juno a înfruntat radiaţiile puternice şi micile particule de gheaţă din micul inel al lui Jupiter, luni dimineaţă, când a intrat în atmosfera planetei.

Din cauza forţei de atracţie puternice a planetei, Juno a devenit cea mai rapidă sondă din istorie, ajungând la viteza de 53 de km/h în momentul satelizării. Cercetătorii au considerat misiunea riscantă, însă Juno a reuşit o performanţă incredibilă, conform primelor date transmise către Pământ.

,,Am reuşit cel mai greu lucru pe care NASA l-a realizat vreodată!'', a strigat Scott Bolton, principalul explorator a lui Juno, de la Southwest Institute din San Andronic, în momentul satelizării sondei.

Bolton conduce o echipă de cercetători, care doreşte să utilizeze instrumentele lui Juno pentru a cerceta straturile plantei Jupiter, pentru a descoperi dinamica şi adâncimea planetei până în centrul său, pentru prima dată în istorie.

,,Acum începe distracţia, ştiinţa'', a conchis Bolton.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri