Bunicul a ocupat un teren al nimănui, nepoţii se luptă să nu-l lase Primăriei. Au câștigat la Judecătorie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Bunicul a ocupat un teren al nimănui, nepoţii se luptă să nu-l lase Primăriei. Au câștigat la Judecătorie

GALERIE
instanta
  • instanta
- +

Trei ieşeni au reuşit să devină proprietari pe un teren aparţinând Primăriei, ocupat fără drept de bunicul lor în urmă cu peste 50 de ani. Cererea de uzucapiune a fost soluţionată favorabil în primă instanţă, la nivelul Judecătoriei.

Pe la 1965, M.H. stăpânea o suprafaţă de aproximativ 500 mp pe stradela Moara de Vânt. Din aceasta, 213 mp erau, după declaraţiile martorilor, „ai nimănui“, M.H. împrejmuind terenul şi construindu-şi acolo o casă. Legal, bunurile fără stăpân intră în patrimoniul primăriei unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia se găsesc, deci de drept, acea palmă de pământ aparţinea municipalităţii.

După 1990, M.H. a pierdut o parte din curte, care a fost revendicată, rămânând numai cu terenul ocupat pe seama municipalităţii. În afara casei bătrâneşti, pe acest teren a mai fost construită între timp încă una.

În 2018, cei doi nepoţi ai lui M.H. şi soţia unuia dintre ei au deschis o acţiune în instanţă pentru recunoaşterea dreptului de proprietate a terenului, prin uzucapiune. Pentru aceasta, trebuia ca terenul să fi fost deţinut continuu timp de 30 de ani, indiferent dacă posesorul este de bună sau de rea-credinţă.

„Instanţa constată că posesia exercitată de autorii reclamanţilor şi de reclamanţi este utilă, conform prevederilor Codului civil din 1864, aceştia comportându-se ca adevăraţi proprietari ai terenului, fiind cunoscuţi ca atare de comunitate, conform depoziţiilor martorilor, nefiind tulburaţi în stăpânirea acestuia, ceea ce atestă elementul subiectiv al posesiei“, au concluzionat judecătorii după analiza actelor depuse la dosar şi depoziţiile martorilor.

Ca urmare, magistraţii au decis ca cei trei ieşeni să devină proprietarii de drept ai terenului cerut. Municipalitatea a declarat apel împotriva sentinţei, cazul intrând ieri pe rolul Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.