anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

Bursele date de stat pentru liceenii români din afara ţării: 63 euro/lună

GALERIE
bani pentru bursieri
  • bani pentru bursieri
- +

Iaşul este centru naţional pentru aceste înscrieri destinate românilor din Moldova, Ucraina, Albania, Macedonia, Serbia, Ungaria şi alte ţări

 

Candidaţii din Republica Moldova, Ucraina, Albania, Macedonia, Serbia, Ungaria şi diaspora care doresc să se înscrie la învăţământul liceal şi profesional din România pot să o facă începând de astăzi, pe locurile separate destinate românilor de pretutindeni, Iaşul fiind centru naţional. Cei care doresc să-şi continue studiile liceale sau profesionale în instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat din România pot fi repartizaţi pe cele 950 de locuri cu bursă la nivel naţional pentru cele 2.531 locuri în licee şi şcoli profesionale. Astfel, sunt disponibile la nivelul întregii ţări un număr de 1.088 de locuri la clasa a IX-a, 592 de locuri la clasa a X-a şi 851 de locuri la şcolile profesionale. Candidaţii admişi pe locurile cu bursă beneficiază lunar de 63 de euro, bani care se acordă doar pe parcursul anului şcolar, fără vacanţa de vară.

Dacă, în anii anteriori, înscrierea se putea realiza şi personal, anul acesta, înscrierea pentru locurile destinate românilor de pretutindeni se poate face doar online. Candidaţii vor transmite astfel dosarele doar sub formă de fişiere informatice, conţinând scanarea actelor solicitate pentru înscrierea la concursul de admitere. Acestea vor fi transmise doar la adresa electronică dedicată, comunicată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. În ceea ce priveşte calendarul admiterii pentru această categorie de candidaţi, înscrierile se realizează începând de astăzi, 15 iulie, actele necesare putând fi trimise până pe 22 iulie, ora 16.00. Rezultatele admiterii vor fi afişate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean pe 27 iulie, urmând ca în perioada 28-30 iulie să fie analizate şi soluţionate eventualele contestaţii sau cazuri speciale, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 31 iulie. Reprezentanţii ISJ Iaşi atenţionează candidaţii că dosarele trimise în format fizic, prin poştă sau prin delegat personal, nu vor fi evaluate şi nu vor intra în concurs.

Cei care pot opta pentru locurile la licee sau şcoli profesionale pentru românii de pretutindeni sunt care au documente care atestă domiciliul stabil în străinătate, fac dovada originii etnice române sau prezintă acte de studii care certifică absolvirea clasei a VIII-a, respectiv clasei a IX-a, promoţia anului curent, precum şi absolvirea gimnaziului din România. Oferta locurilor la şcolile din întreaga ţară pentru românii de pretutindeni poate fi consultată pe site-ul ISJ Iaşi, la secţiunea Examene naţionale - Admitere, dar şi pe site-ul Ministerului Educaţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.