anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Bursele date de stat pentru liceenii români din afara ţării: 63 euro/lună

GALERIE
bani pentru bursieri
  • bani pentru bursieri
- +

Iaşul este centru naţional pentru aceste înscrieri destinate românilor din Moldova, Ucraina, Albania, Macedonia, Serbia, Ungaria şi alte ţări

 

Candidaţii din Republica Moldova, Ucraina, Albania, Macedonia, Serbia, Ungaria şi diaspora care doresc să se înscrie la învăţământul liceal şi profesional din România pot să o facă începând de astăzi, pe locurile separate destinate românilor de pretutindeni, Iaşul fiind centru naţional. Cei care doresc să-şi continue studiile liceale sau profesionale în instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat din România pot fi repartizaţi pe cele 950 de locuri cu bursă la nivel naţional pentru cele 2.531 locuri în licee şi şcoli profesionale. Astfel, sunt disponibile la nivelul întregii ţări un număr de 1.088 de locuri la clasa a IX-a, 592 de locuri la clasa a X-a şi 851 de locuri la şcolile profesionale. Candidaţii admişi pe locurile cu bursă beneficiază lunar de 63 de euro, bani care se acordă doar pe parcursul anului şcolar, fără vacanţa de vară.

Dacă, în anii anteriori, înscrierea se putea realiza şi personal, anul acesta, înscrierea pentru locurile destinate românilor de pretutindeni se poate face doar online. Candidaţii vor transmite astfel dosarele doar sub formă de fişiere informatice, conţinând scanarea actelor solicitate pentru înscrierea la concursul de admitere. Acestea vor fi transmise doar la adresa electronică dedicată, comunicată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. În ceea ce priveşte calendarul admiterii pentru această categorie de candidaţi, înscrierile se realizează începând de astăzi, 15 iulie, actele necesare putând fi trimise până pe 22 iulie, ora 16.00. Rezultatele admiterii vor fi afişate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean pe 27 iulie, urmând ca în perioada 28-30 iulie să fie analizate şi soluţionate eventualele contestaţii sau cazuri speciale, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 31 iulie. Reprezentanţii ISJ Iaşi atenţionează candidaţii că dosarele trimise în format fizic, prin poştă sau prin delegat personal, nu vor fi evaluate şi nu vor intra în concurs.

Cei care pot opta pentru locurile la licee sau şcoli profesionale pentru românii de pretutindeni sunt care au documente care atestă domiciliul stabil în străinătate, fac dovada originii etnice române sau prezintă acte de studii care certifică absolvirea clasei a VIII-a, respectiv clasei a IX-a, promoţia anului curent, precum şi absolvirea gimnaziului din România. Oferta locurilor la şcolile din întreaga ţară pentru românii de pretutindeni poate fi consultată pe site-ul ISJ Iaşi, la secţiunea Examene naţionale - Admitere, dar şi pe site-ul Ministerului Educaţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Detector

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.