Bustul din bronz al împăratului roman Caligula, găsit după 200 de ani

luni, 24 iunie 2024, 20:00
2 MIN
 Bustul din bronz al împăratului roman Caligula, găsit după 200 de ani

Un bust din bronz al împăratului roman „nebun şi rău” Caligula a fost găsit la 200 de ani după ce a dispărut – şi la 2.000 de ani de la turnarea sa. Acesta a fost dăruit la mijlocul secolului al XVIII-lea lui Horace Walpole, scriitor, estetician şi politician, care şi-a proiectat propria casă gotică, Strawberry Hill, în Twickenham, sud-vestul Londrei.

Potrivit The Guardian, după moartea sa în 1797, bustul înalt de 13 cm a avut mai mulţi proprietari şi chiar s-a crezut, în secolul al XIX-lea, că este al lui Alexandru cel Mare şi nu al lui Caligula. Acum, după 10 ani de muncă de detectiv, dr. Silvia Davoli, curator la Strawberry Hill, a redescoperit bustul şi a obţinut confirmarea unor experţi de top că este al lui Caligula. Descoperirea a venit atunci când Davoli a comparat un desen al bustului, comandat de Walpole în anii 1780, cu un bronz păstrat în colecţia privată de artă şi antichităţi a companiei de investiţii Schroders. „Nu aveau nicio idee că era Caligula”, spune Davoli. „Am fost atât de fericită când am văzut în sfârşit bronzul şi am făcut legătura”.

Caligula – care înseamnă „cizma mică”, o poreclă care i-a fost dată în tinereţe – a devenit al treilea împărat roman în anul 37 d.Hr., la vârsta de 24 de ani. Era considerat un risipitor şi cu un comportament sexual deviant; existau zvonuri despre relaţii incestuoase cu două dintre surorile sale mai mari. Caligula îşi iubea calul Incitatus atât de mult încât îl ţinea într-un grajd de marmură şi se gândea să-l facă consul. În cele din urmă, Caligula a fost ucis de propria sa gardă pretoriană după doar patru ani ca împărat.

Cu toate acestea, în timpul domniei sale au fost realizate mai multe busturi minuscule din bronz ale sale, care puteau fi purtate şi folosite pentru cult. Se crede că doar câteva astfel de busturi mai există, dintre care două se află în Muzeul Metropolitan de Artă din New York şi alte două deţinute de privaţi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii