vineri, 01.07.2022
Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.
Orice mare iubitor al sportului are sentimente contradictorii în ultimii ani. În privinţa sportului şi a (re)integrării Rusiei în variantăputinistă. Nu neapărat de acum, ci de vreo şase ani, de când presa liberă a dezvăluit sistemul de dopaj organizat până în cele mai mici amănunte de măicuţa pravoslavnică. Sportivii ruşi nu au participat la Jocurile de la Rio, ceea ce a frânt inimile unora. Personal, ca iubitor de atletism, am suferit pentru inegalabila „ţarină” Elena Isinbaeva, care, după o revenire cu titlu mondial în 2013, a devenit mamă şi şi-a pus toate nădejdile într-o reîntoarcere în arena olimpică pe pământ brazilian. Ulterior, s-a găsit o cale de compromis: fiţi bine veniţi, prieteni, dar numai cei cu onoarea sportivă nepătată, şi fără steaguri, fără imnuri, fără numele măicuţei. Un fel de două feluri, fiindcă Rusia sportivă şi-a făcut mendrele în continuare. Pentru cei setaţi pe paralele cu măreţul inamic ideologic, USA, este bine de amintit că după scandalul imens cu laboratoarele BALCO de la începutul mileniului şi, mai ales, prin dezvăluirile privitoare la marele trişor Lance Armstrong, SUA - pesemne, intrigate de echipa departamentală pe care a reprezenta septuplul tâlhar al Turului Franţei - au luat taurul de coarne şi au rupt pisica în două. Ce a fost, a fost, de-acum americanii s-au pus în fruntea luptei antidoping, mai ales că au fost scoase din arhive bănuielile privitoare la presupusa muşamalizare a unui caz mult mai tare decât al lui Lance, Marion Jones şi a celorlalţi: a lui Carl Lewis. De atunci, sportivii americani prinşi cu instalaţii în sânge s-au rărit, s-au cam rărit şi ruşii necinstiţi, iar cazuri de dopaj mai întâlnim tot prin apropiere; Belarus, Ucraina, Kazahstan, discuţiile privind cicliştii britanici de la Sky (actualmente INEOS) neajungând la o finalitate.
Astfel, spre deosebire de anul olimpic 2016, anul olimpic 2020 (2021) a decurs normal. Acum, însă problema „bolnavului Europei”, parafrazându-i pe istoricii secolului XIX-lea, a reapărut într-o variantă mult mai gravă - invazia din Ucraina. Dacă în privinţa dopajului „socialist-ştiinţific” organizat, problema emana din morala sportivă, acum e altceva: mor oameni nevinovaţi şi nu puţini.
Cele mai multe dintre federaţiile sportive au exclus Maica Rusie şi Pupila Belarus din structurile sale, deşi au încercat la început paradigma anterioară: fără steaguri, fără imnuri, cu denumirea ascunsă în sintagma „Federaţia Rusă de...”. Acum este cu totul altă situaţiile: asociaţiile profesioniste din tenis şi-au manifestat deja dezacordul faţă de boicotul oficial, arătându-şi, de fapt, faţa sindicalistă. Ce vină are Medvedev că şeful cel mare de la Kremlin e un criminal megaloman? În iarnă aţi sărit cu gura de Djokovic că nu s-a vaccinat şi acum vă năpustiţi la gâtul lui Rublev, Medvedev sau al Kasatkinei? S-a încercat o bălmăjeală cu declaraţii de condamnare a regimului moscovit ca un criteriu de admitere, dar asta ar pune în pericol siguranţa sportivilor. Şi nu puţini ar întreba de dreptul la opinie.
Iată că, în timp ce Rusia a fost exclusă din competiţiile fotbalistice, de la patinaj artistic, de la atletism şi celelalte, tenismanii au rămas nestingheriţi pe terenuri. Conservatorii englezi (nu în sensul politic) au spus: „nici picior de rus veliko- sau-bielo, la turneele noastre pe iarbă, cu Wimbledon în frunte! Ca replică, ATP, urmată de fidela WTA au decis să nu mai acorde puncte la Wimbledon.
O idee scoasă din ceaun pentru că nu ajută echitatea sportivă. Acum, Djokovic are mare dreptate să fie revoltat: dacă a pierdut punctele de la Australian Open pe hambâţul său personal, pierde punctele cucerite anul trecut de la Wimbledon pe prostia altora. Culmea e că fotoliul de lider ATP ar putea să-i revină după marele turneu din iulie proscrisului Medvedev, exclus din competiţie! Este greu de etichetat ATP şi WTA drept filo-ruse, dar deciziile luate cu rama rachetei cam conduce la asemenea concluzii.
Djokovic este doar un exemplu; mulţi jucători şi jucătoare care au performat bine anul trecut se simt frustraţi. Premiile în bani nu s-au retras, dar punctele alea contează: fie pentru „seeding-ul” la alte turnee, fie chiar pentru calificarea la Turneele Campionilor. Nu este greu de crezut că Putin, dacă mai are timp de analizat sportul (fost) alb, ar râde în barba pe care n-o are. Merită detonatorul atâtor nenorociri o astfel de satisfacţie? Dacă ar mai trăi actorul Toma Caragiu, ar exclama „C-aşa-i în tenis!”.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat. Poţi muri în cinci ore!
Fotbal: LPF va primi mai mulţi bani din drepturile TV ale SuperLigii începând cu anul 2024
ANPC a început verificarea companiilor aeriene Wizz Air şi Ryan Air. Peste 600 de sesizări
Variantă PSD la Agricultură: deputatul Florin Barbu, zis „Busi”, fost om de încredere al lui Vâlcov
Nou record de inflație în Europa, după ce războiul a aruncat în aer prețul alimentelor
Necesitatea sistemului de ventilație: ce ar trebui să știi (P)
FMI recomandă României taxă pentru bogați şi eliminarea facilităților din IT
Iaşi: S-a afişat ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu. VEZI AICI
Estimările ZDI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
”Regina dispărută a criptomonedelor”, pe lista FBI a celor mai căutate persoane din lume
400 €, șpagă cerută de la pacienți de un medic din Timișoara. Familia lui câștiga peste 100.000 €/an
Ungurii pun cu 70 de litri mai multă motorină decât românii cu salariul minim. Polonezii cu 90
Dîncu dispune anchetă după imaginile cu soldați care învață copiii să tragă cu mitraliera
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Scandal sexual în guvernul britanic: Un conservator a atins „nepotrivit” doi bărbaţi
(VIDEO) Dacă tot a fost ales Iașul ca destinație turistică 2022, iată ce pot vizita turiștii aici
(VIDEO) Bătaie cu pumnii și picioarele între doi șoferi din Galați. O mașină a fost vandalizată
Transport gratuit tur-retur și intrare liberă pentru ieșenii care participă la AGRIVENTURA (P)
O bătrânică a zguduit un bloc în Botoșani. Voia să facă un ceai
Încă șase elevi cu media 10 la bacalaureat la nivelul județului Iași!
(VIDEO) Un elicopter militar întâlneşte 3 OZN-uri! Imaginile lansate în premieră de US Navy
Piscina naturală, cu apă termală, minunea turistică a lumii, de văzut în Grecia
Cresc din nou ratele la credite. Ratele legate de ROBOR sunt mai mari cu jumătate față de astă-iarnă
Veninul de șarpe ar putea opri sângerările provocate de traumatisme
Un polițist, pe statul de plată al ”mafiei lemnului”. A fost reținut
Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
FOTO Grijă mare unde vă alimentați mașina! Sunt prețuri afișate de la 8,11 la 9,74 lei în Iași
ANAF a început vânătoarea românilor cu bani. Cea mai mare sumă descoperită: 22 milioane de lei
Un elev notat cu 2,80 la Evaluarea Națională a luat 8,70 după contestație
Accidentul vascular ar putea fi tratat cu un medicament pentru epilepsie
(VIDEO) Scuterist șicanat în trafic de un șofer agresiv și grăbit
(VIDEO) Odessa, lovită de rușii invadatori. Cel puțin 17 morți și zeci de răniți
Alexandru LĂZESCURăzboiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I) |
Alexandru CĂLINESCUMistica secretului |
Neculai SEGHEDINArte şi meserii |
Radu POPESCUPatologia şi puţinătatea intelectuală |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.