anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

C(i)olacul careului de „aşi”

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Cu una, cu alta, cu… „reluări” (în economie), „relaxări” ale noastre (nu şi ale ţeposului Covid), cu „dezvăluiri” ale inculpatului Dragnea (Teldrum) şi episoade ale meciului Nicuşor Dan vs. Firea, calendarul ne apropie de vremea urnelor. 

Şi asta se simte, dincolo de declaraţii belicoase şi jocul „de scenă” din media, obişnuitele retorici de muşchi încordaţi menite să combată instalarea unei impresii, în electorat, de perdantă moliciune, poate chiar de „blat” (?!) cu adversarul-cheie, aşadar dincolo de toate acestea, se simte, mai cu seamă în agitaţia căutării unor variante de strângere a rândurilor, împotriva lui Iohannis şi a PNL, de fapt a dreptei în ansamblul ei. Aşa a picat, nu demult, ştirea deciziei unor „staruri” (dar, da, cu apăsate ghilimele ironice) bine ştiute drept cât se poate (ba chiar şi mai mult) de combinarde, ca Ponta, Tăriceanu, Vanghelie şi ditamai „generalul” Oprea, de a pune, umărul, osul, la harabaua PSD? Semne de nevoie de „întăritoare” (că de cine ştie ce… întăriri nu poate fi vorba, cu aşa aliaţi, care de care mai deocheat şi mai şifonat) fuseseră deja destule şi până la acest pas, din partea PSD, ca şi dinspre deruta şi agitaţia celor patru, mereu disponibili jokers, temători că vor rămâne, ei şi ai lor, pe dinafară, fără „coledzi”. Dar,  după îmbieri, îndemnuri şi avansuri, de ambele părţi, a venit, iată, şi vremea legămintelor, să aibă lumea timp să se obişnuiască astfel cu ideea mobilizării opoziţiei, iubitoare, fără margini, de „popor”, împotriva „tiranului” Iohannis şi a „guvernului lui” împotriva PNL şi a USR. O chintă (PSD+4) clocită de la un timp şi ieşită acum să-şi bombeze pectoralii, în aşteptarea „oului de aur” la urne, profeţit cu ofensive cotcodăceli mediatice ale celor „stimulaţi” să laude… mişcarea „strategului” Ciolacu şi a, ca să le şi cităm „porumbelul”,… „careului de aşi” sărit în ajutor.

Cum ziceam, nu e nicio surpriză, pe nicio direcţie, în fapt. Ciolacu se ştie vulnerabil în raporturile cu propriul partid. Şi mai ales favoriţii şi favoritele lui Dragnea, cei rămaşi orfani de când cu „izolarea” teleormăneanului slujit cu molipsită sete de putere de Vâlcovi, Codrini, Dăncile, Pleşoieni, Carmencite, Orlanzi… Ce mare „strategie” e să faci „front comun” cu… Tăriceanu şi ALDE al său, o adunătură de fugari, din faşă, slujind de trambulină scorţosului lider ahtiat de funcţii, dacă nu în PNL-ul trădat, atunci măcar la ALDE - remorcă a PSD, bună de atras pleşcari transfugi de la liberali la… „liberali” mai rozacei?! Eşecul desprinderii de „locomotivă” (listele comune, în rest, cu PSD) la europarlamentare e temelia noii „logodne”, pe făgaş bătătorit, Ciolacu-Tăriceanu. De „ejaculatul” Vanghelie şi de mult prea pensatul „ghinărar” de operetă (parodică) ce să mai zici? Să fi scontat şeful interimar al PSD, din partea unor asemenea „strigoi” ai politichiei dâmboviţene, oarece şanse de priză mai mare, prin ei, la electorat? Are Vanghelie vreo reţea „mobilizatoare” care abia îi aşteaptă ordinele? Se mizează pe nostalgicii „vanghelioanelor”? Cu celălalt, marele conducator de doctorate şi combatant oral pentru „interesul naţional”, se speră să vină voturi ale angajaţilor de la Interne şi Apărare, aşa, din camaderie milităroasă şi irezistibil şarm al… sprâncenelor lui circumflexe? Şi încă nu şi-au făcut reintrarea în scenă elocinţa, „stilul” inconfundabil al fiecăruia din ei, comicul involuntar, nu numai verbal, dar şi de mimică a „inteligenţei”, fie în ofensivă, fie „pe recepţie”.

Cel mai clar stau lucrurile cu Ponta, gata la tot pasul să prevadă apocaliptice catastrofe, datorate exclusiv triadei Iohannis-Orban-PNL, neistovit repertoriu de avertismente, „dezvăluiri” şi „clarviziune”, despre orice, oricând, pe orice direcţie. În perpetuu nomadism mediatic de la o televiziune la alta, el îi va fi apărând lui Ciolacu drept o achiziţie utilă măcar ca zgomot. În plus, poate îi mai atenuează interimarului unele adversităţi din PSD? Dar cu Victoraşul atât de narcisist şi de… versatil „jucător”, nu doar la două capete, ci la oricât de multe, nu se ştie niciodată. Ei, cam aşa arată „tabloul”. Toate astea pe un calcul dominat de urgenţa unui dorit efect de imagine, cu certitudine: frontul anti-Iohannis, anti-PNL? În realitate, dimpotrivă, impresia e una de slăbiciune, trădată de recursul la „adormiţii” Oprea şi Vanghelie, la spăşitul Tăriceanu şi la contorsionistul Ponta, intraţi în reanimare/reşapare PSD. Aplaudacii din media ai PSD au înălţat festive triluri, dedicate intrării în joc a „careului de aşi” - aliaţi ai lui Ciolacu. Adevărul, unul „demachiat”, scutit de mult prea grosul fard ce-i însoţea „lansarea”: nu-i decât un biet, repeticit c(i)olac de salvare, pentru toţi (1+4) iar „aşii” cu pricina, cum se vede, sunt în fapt „apaşii”/ jmecherii dubioşi ai unei costelive cacealmale, de trişori.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru  Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.