anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Ca la Plevna: Lupte politice la baionetă între liberali şi userişti în comuna ieşeană Mirceşti

GALERIE
leon-balteanu-mircesti-primar
 • leon-balteanu-mircesti-primar
- +

Din 13 consilieri locali ai comunei, 6 sunt la PNL, 6 la USR PLUS, iar al 13-lea la PSD. Primarul este de la USR PLUS şi are o opoziţie furibundă din partea PNL care se aliază cu unicul consilier PSD. S-a lăsat cu plângeri penale, reclamaţii la Prefectură, ITM ori la la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Bătălia crâncenă pe care o vedem în aceste zile la Bucureşti se regăseşte la o scară mult mai mică în câteva comune ieşene. După municipiul Iaşi, Rediu este probabil cel mai vizibil teatru de război, dar tensiunile sunt mai mari în celălalt capăt al judeţului, la Mirceşti.

Locuitorii celor două sate ale comunei Mirceşti au venit conştiincioşi la vot cu un an în urmă, în proporţie cu doar un procent mai mare decât prezenţa la nivel naţional (46 la sută). Cei mai mulţi au votat cu PNL şi cu USR PLUS, astfel că cele două formaţiuni au câte şase consilieri locali. Un consilier PSD a completat echipa şi, ca urmare, a fost ales viceprimar.

Dacă, pentru Consiliul Local, liberalii au luat ceva mai multe voturi decât USR PLUS – fără ca asta să se transforme într-un număr mai mare de mandate, candidatul alianţei la fotoliul de primar a luat cele mai multe voturi (47,3 la sută) – iar asta a fost esenţial pentru instalarea lui Leon Bălteanu (foto) în biroul nr. 1 din primărie.

Fostul primar, Petre Antăluţ, a obţinut cu 57 de voturi mai puţin (adică 624) şi este acum consilier.

De la acest scor strâns, care oferă o majoritate volatilă părţii care reuşeşte să şi-l atragă pe viceprimar, au început problemele.

Primăria Mirceşti ar putea fi prima din judeţ care amână plata salariilor angajaţilor din lipsă de fonduri. Actualul primar recunoaşte că sunt probleme cu banii. De exemplu, proiectul reabilitării şi dotării căminului cultural din Iugani este finalizat, dar mai e nevoie de fonduri pentru conectarea la utilităţi.

Au fost bani, dar avem un credit de 800 de mii de euro la bănci şi a trebuit plătită rata scadentă, ne-a explicat primarul Bălteanu.

Predecesorul lui reclamă şi el întârzierea realizării unor proiecte cu finanţare PNDL (înfiinţarea unei grădiniţe şi refacerea unui dispensar) şi a unora depuse la Compania Naţională de Investiţii (sală de sport, anexă socială, refacerea a 5 km de drum).

În schimb, obiectivele realizate prin Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale au mers şnur: terenuri de sport multifuncţionale, iluminat public cu LED şi acel cămin cultural încă de nefolosit.

Ameninţări şi agresiuni

Petre Antăluţ ne-a atras atenţia asupra unor tensiuni între primar şi unii dintre angajaţii primăriei. De aici, a ieşit un întreg păienjeniş de acuzaţii: actualul primar îl acuză pe fostul de agresiune şi a depus plângere penală; funcţionara responsabilă de achiziţii din primărie îl acuză pe actualul primar de ameninţare şi a depus plângere penală.

Mai multe reclamaţii au ajuns la Prefectură, care le-a redirecţionat către Inspectoratul Teritorial de Muncă. La rândul său, ITM a declinat soluţionarea lor pe motiv că nu e vorba de incidente de natură contractuală. Un răspuns similar a venit şi de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, care a declinat problema către Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării.

"Eu îi pun la treabă şi îi controlez" pe angajaţi, ne-a explicat primarul de unde ar proveni aceste tensiuni. Tensiunile par să fie alimentate însă şi de confruntarea politică din Consiliul Local.

Ultima şedinţă ordinară a durat peste cinci ore, pentru 14 proiecte pe ordinea de zi. Opoziţia liberală a atacat organizarea administrativă a aparatului de specialitate şi a impus desfiinţarea unor posturi. De altfel, cursul întregii şedinţe a fost la mâna opoziţiei, foarte puţine proiecte întrunind acceptul consilierilor PNL şi USR PLUS deopotrivă ca să fie adoptate.

Îndemnul pe care ni l-a adresat primarul, "uitaţi-vă pe pagina primăriei, că o să aveţi ce scrie", a fost confirmat pe deplin. Totuşi, şahul opoziţiei la primar, respectiv şahul primarului dat unor angajaţi nu sunt de folos intereselor comunei.

Dacă, la Bucureşti, jocurile politice se vor rezolva într-un fel sau altul, într-o comună precum Mirceştiul acestea pot să dureze tot mandatul. Cazul de la Sireţel, devenit antologic, nu pare să fie o lecţie pentru cei de la Mirceşti.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.