Numele lui Andrei Fermeşanu, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi, a apărut în cursul zilei de ieri într-un comunicat de presă al Partidului Social Democrat în care era anunţată dizolvarea Organizaţiei Municipale şi numirea unei noi conduceri. În comunicatul respectiv se menţiona faptul că a fost format un grup de lucru care are ca principală responsabilitate „punerea în practică a strategiei de lucru pentru reorganizarea şi reformarea filialei municipale social-democrate”.
Al doilea nume de pe lista respectivă era al lui Andrei Fermeşanu, proaspăt numit manager interimar al instituţiei de cultură din Iaşi. Surse din Opera Naţională Română din Iaşi au precizat pentru publicaţia noastră că acesta, deşi simpatizant al PSD în trecut, a încercat acum să se asocieze cu mişcarea de reformare a partidului în urma articolelor publicate de „Ziarul de Iaşi”.
Reamintim şi faptul că actualul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu, este membru al Partidului Social Democrat. Am relatat în două ediţii săptămâna trecută despre cum Andrei Fermeşanu a fost angajat ca tenor cu studii de Muzicologie, nu de Interpretare Canto, fiind singurul solist de la opera ieşeană şi din majoritatea operelor din România pentru care s-a făcut o astfel de excepţie. Nici până acum, Andrei Fermeşanu nu a dorit să comenteze public această situaţie, mulţumindu-se să transmită prin apropiaţi că acuzele reprezintă un atac la adresa sa făcut de către cei care vor să îi ia locul la conducerea instituţiei culturale ieşene.
Balanişcu: „Partidele nu trebuie să fie zone în care te protejezi de lucrurile rele pe care le-ai făcut”
Planurile managerului de la Operă par însă că nu se potrivesc cu viziunea asupra partidului pe care o are noul preşedinte al Organizaţiei Municipale, secretarul de stat Bogdan Balanişcu. Contactat de către „Ziarul de Iaşi”, acesta a precizat că nu doreşte să comenteze situaţia în care se află Andrei Fermeşanu pentru că acesta nu este membru de facto al PSD, ci doar simpatizant. Balanişcu a punctat însă că uşa partidului este deschisă pentru toţi cei care sunt interesaţi să contribuie la reformarea oraşului. Dar fiecare nou intrat în partid va trece printr-un filtru şi o analiză, pentru a se vedea dacă „respectă principii de moralitate şi de corectitudine”.
„Partidele politice nu trebuie să fie zone în care te duci să te protejezi de lucrurile rele pe care le-ai făcut, într-o formă sau alta. Dacă sunt chestiuni care îţi umbresc activitatea nu trebuie să găseşti într-un partid o cazemată. Dacă se dovedeşte că cineva, indiferent cine este persoana respectivă, are probleme din punct de vedere moral sau profesional, este clar o chestiune care se discută la nivel intern şi se iau măsurile care se impun”, a declarat Bogdan Balanişcu pentru „Ziarul de Iaşi”.
Acesta a precizat că s-a bucurat când a văzut că directorul unei instituţii de cultură din Iaşi este interesat să intre în partid fiindcă îşi doreşte ca în perioada următoare să atragă oameni din zona de sănătate şi cea culturală. Maricel Popa, preşedintele organizaţiei judeţene PSD Iaşi, nu a dorit să răspundă în cursul zilei de ieri la apelurile noastre pentru a comenta situaţia.
Publicitate și alte recomandări video