Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cabinetele medicale din şcoli, salvate de la desfiinţare

GALERIE
cabinet medical
  • cabinet medical
- +

Ministrul Sănătăţii a revenit asupra deciziei privind cabinetele din şcoli.

Elevii şi studenţii nu vor rămâne fără medicina şcolară. După numeroase dezbateri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a revenit asupra deciziei de a desfiinţa medicina şcolară şi a decis ca în unităţile de învăţământ să funcţioneze în continuare cabinetele medicale. Activitatea medicilor şcolari şi modul în care vor funcţiona de anul viitor cabinetele vor fi analizate în perioada următoare şi se va face o reţea adecvată, pentru ca acest tip de medicină să se dezvolte.

În momentul de faţă, nu toate unităţile beneficiază de cabinete şcolare, în mediul rural întreaga activitate este preluată de dispensare, iar în oraş un medic se ocupă de trei sau chiar patru licee. Chiar dacă responsabilitatea pe care trebuie să o aibă medicul şi competenţele acestuia sunt încă neclare, nimeni nu vede desfiinţarea medicinei şcolare ca o soluţie care ar trebui luată în calcul.

Ana Gîrlea e medic şcolar şi se ocupă de trei cabinete şcolare, la Liceul Tehnologic „Petru Poni“, Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi“ şi Liceul „Anghel Saligny“. Merge pe la toate trei, iar permanent în timpul orelor de program stă câte o asistentă. Medicul susţine că numărul elevilor care necesită îngrijiri de prim ajutor este mare, deşi şcoala a început de puţin timp. „Pe lângă vaccinarea copiilor care au intrat la liceu, mă ocup şi de prevenţie, de acordarea primului ajutor. De asemenea, suntem mult mai accesibili decât medicul de familie, la care de multe ori este nevoie de programare şi este foarte aglomerat“, a afirmat dr. Gîrlea.

Iniţial, ministrul Sănătăţii afirmase că de activităţile preventive s-ar putea ocupa doar asistentele medicale, iar pentru restul problemelor de sănătate minorii să se adreseze medicului de familie. „Asistentele medicale nu se pot ocupa de tot, şi nu se pune problema sistării activităţii medicilor şcolari. Zilele trecute am avut un băiat care consumase în timp ce se afla la liceu etnobotanice, şi a fost un caz dificil, având nevoie de medic. Zilnic, la cabinet vin peste cinci copii, cu diferite afecţiuni“, a precizat asistenta de la Liceul Tehnologic „Petru Poni“.

De rolul important al medicinei şcolare nu s-au îndoit nici reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Iaşi, şi nici medicii, însă recunosc că trebuie să aibă loc schimbări pentru ca totul să funcţioneze corect. „S-a decis ca medicina şcolară să nu fie desfiinţată. E necesară însă o reţea adecvată, o restructurare, precum şi stabilirea competenţelor medicilor din şcoli. Medicina din unităţile de învăţământ are un rol foarte mare în prevenţie, este accesibilă tuturor elevilor. Dacă s-ar fi desfiinţat, pentru orice caz banal la şcoală s-ar fi chemat ambulanţa, deşi se putea rezolva mai simplu“, a declarat prof.dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Conducerea IŞJ Iaşi a precizat că medicina şcolară este indispensabilă. „În mediul rural nu sunt cabinete şcolare peste tot, deoarece există dispensar în apropiere şi copiii pot merge acolo. În urban însă, la o şcoală sunt între 1.200 şi 1.400 de elevi, şi este necesar un medic. De asemenea, e nevoie de ei şi la examene, indiferent dacă sunt susţinute de elevi sau profesori, pentru că pot apărea diferite stări din cauza emoţiilor, iar atunci trebuie să fie cineva în preajmă care să acorde imediat primul ajutor“, a punctat Camelia Gavrilă, şefa IŞJ Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri