Cablurile de internet pot ajuta la detectarea cutremurelor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cablurile de internet pot ajuta la detectarea cutremurelor

GALERIE
internet
  • internet
- +

Oamenii de ştiinţă islandezi au folosit cu succes cablurile de fibră optică pentru a evalua activitatea seismică.

Cabluri de fibră optică utilizate pentru a conecta la internet ţări şi întregi continente sunt montate pe fundul oceanelor şi sub pământ. Aceste cabluri s-au dovedit, în urma cercetărilor, sensibile la mişcările scoarţei.

În general, mişcarea tectonică este monitorizată cu ajutorul unor dispozitive calibrate special şi plasate în locuri cunoscute pentru activitatea seismică. Aceste seismometre sunt şi extrem de scumpe de fabricat şi întreţinut.

Oamenii de ştiinţă islandezi, conduşi de Philippe Jousset, de la Centrul de Cercetare pentru Geoştiinţe din Germania, au trimis un puls laser pe una din fibrele unui cablu de 15 kilometri pentru a determina dacă există tulburări seismice pe lungimea acestuia.

Cercetătorii au putut detecta şi înregistra mişcarea de compresie şi întindere a scoarţei terestre prin această metodă. Nu doar atât, dar tehnica s-a dovedit atât de sensibilă, încât s-a putut detecta mişcarea pietonilor şi chiar un cutremur puternic din Indonezia.

„Este aproape la fel de bună ca un seismometru” a declarat despre tehnica folosirii cablului de fibră optică şeful echipei de cercetare, doctorul Philippe Jousset.

Avantajul principal al acestei tehnici vine din faptul că este mult mai accesibilă decât folosirea seismometrelor.

Experţii cred că un sistem bine pus la punct care să aibă la bază cablurile de fibră optică poate fi folosit pentru avertizarea din timp a populaţiei.

Practic, oamenii de ştiinţă iau în calcul folosirea tuturor cablurilor de fibră optică montate la adâncime pentru a crea o reţea densă de senzori, răspândită pe distanţe foarte mari.

În principiu, cercetătorii cred că pentru a transforma în realitate un astfel de sistem mai trebuie să îndeplinească două condiţii primordiale: să perfecţioneze tehnologia şi să convingă companiile de comunicaţii să-i lase să le folosească reţeaua de cabluri la costuri rezonabile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.