Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Câciu, despre refuzul admiterii României în Schengen: E incorect şi frustrant

GALERIE
Caciu
  • Caciu
- +

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, susţine că este incorect şi frustrant ce s-a întâmplat în această săptămână în Consiliul JAI, când România nu a fost primită în spaţiul Schengen, precizând că Europa trebuie să strângă rândurile şi să se gândească la valorile democratice şi la pilonii pe care s-a construit.

Adrian Câciu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, cu cât ar creşte PIB-ul României dacă am intra în spaţiul Schengen.

“Aici sunt mai multe studii legate de acest impact, dacă vreţi, asupra economiei româneşti. Unele spun că ar fi 10 miliarde de euro pe an. Evaluările mele sunt legate de creşterea reală, care s-ar adăuga la economia României, care ar fi de 0,5 puncte procentuale din PIB anual timp de 10 ani. Este incorect şi frustrant ce s-a întâmplat. Până la urmă, nu consider că am ratat noi. Cred că Europa trebuie să strângă rândurile în perioada următoare şi să se gândească foarte mult la valorile democratice şi pilonii pe care s-a construit. Până la urmă această aderare la Schengen a României, care este furnizor de securitate pentru Europa, mai ales în această perioadă complicată şi care merita pe deplin să facă parte din acest spaţiu Schengen şi cu atât mai mult începând din 2023, de la 1 ianuarie, putea să fie acest efort făcut şi mai devreme, cred că Europa trebuie să dea nişte răspunsuri. Am spus de la începutul conflictului cu Ucraina sau s-a spus că este nevoie de susţinere şi solidaritate. Solidaritatea trebuie manifestată plenipotenţiar. Deci, unde este solidaritatea în votul din JAI? N-o să intru în detaliile neapărat politice, dar pentru noi, ca ţară este frustrant, pentru că această ţară, România, şi de fapt cetăţenii şi economia au făcut eforturi majore să fie cu adevărat cetăţeni europeni, să se ridice la standardele europene. Ori nu poţi să tratezi politic sau eu ştiu, din perspectivă individuală a unor interese politice dintr-o anumită ţară din Europa un astfel de efort”, a afirmat Adrian Câciu.

El a menţionat că intrarea în spaţiul Schengen ar arăta că România este o destinaţie atractivă pentru investiţii.

“Nu e numai vorba de mişcare, Nu e vorba numai de circulaţie a persoanelor, ci este vorba de încredere şi de faptul că eşti o destinaţie atractivă pentru investiţii, mai ales în această situaţie complicată la nivel european şi global, în care avem de-a face cu o restructurare a lanţurilor de aprovizionare. Toate ţările văd că trebuie redusă dependenţa de anumite zone care existau ca un dat, adică dependenţa de Rusia, dependenţa de Asia. Toată Europa gândeşte cum facem să relocăm industriile în Europa, iar pentru acest lucru avem nevoie de un spaţiu, o piaţă internă care este unitară şi se manifestă la fel în toate ţările europene, cu atât mai mult într-o zonă ca cea a României. Încă o dată, cea mai lungă frontieră cu zona de conflict, unde Ucraina este agresată de administraţia rusă, de ceea ce face Putin, cu atât mai mult interesul strategic al Europei ar fi ca aici să facă o consolidare şi să investească. De altfel, asta ar fi consecinţa”, a explicat ministrul de Finanţe.

El susţine că prin măsurile care au fost luate în acest an, România a reuşit să păstreze şi chiar să crească încrederea investitorilor în economia noastră.

“Dar eforturile noastre vor continua şi, de altfel, investitorii se uită către România. Dacă ne uităm la cifrele din acest an, care este cel mai complicat an din istorie din perspectivă economică şi nu numai pentru România, dar mai ales pentru Europa, ne arată că prin ceea ce noi am făcut, am reuşit să păstrăm încrederea sau să creştem încrederea investitorilor în economia românească, în sensul în care, oferind câţiva piloni: pilonul de securitate, în primul rând, pilonul de predictibilitate şi de angajament al statului pentru sprijinul investitorilor, sprijinirea investitorilor şi pilonul economic şi social pe care am mers, în sensul în care am păstrat un echilibru. Nu înseamnă că lucrurile sunt paradisul, dar în situaţia aceasta complicată chiar s-a păstrat un echilibru socio-economic. Acest lucru a atras investitori. Schengenul ar fi adus în plus şi va aduce un plus. Eu sunt convins că România va intra în Schengen. Este o etapă. Nu trebuie să ne descurajăm, trebuie să mergem în continuare. Acest efort de consolidare a Europei trebuie să înceapă cu recunoaşterea faptului că România are toate drepturile de a fi membru pe deplin, cu toate tot ce înseamnă integrarea în Uniunea Europeană”, a mai afirmat Adrian Câciu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri