Cadavrul din geamantan: De ce l-au lăsat liber judecătorii din Iași pe criminal

miercuri, 17 iulie 2024, 14:15
3 MIN
 Cadavrul din geamantan: De ce l-au lăsat liber judecătorii din Iași pe criminal

Bărbatul ucis și abandonat într-un geamantan pe un drum sătesc din Vaslui a fost identificat de polițiști: avea 36 de ani și era din județul Bacău. Principalii suspecți sunt doi concubini din localitatea unde a fost găsit geamantanul. Ei au fost prinși marți seara la Brașov. Bărbatul are deja un trecut infracțional: trei condamnări pentru furturi.

Polițiștii din Vaslui au identificat cei doi suspecți după ce au fost surprinși de camerele de supraveghere cărând noaptea geamantanul pe drumul din sat. Cei doi suspecți, bărbatul în vârstă de 32 de ani și partenera acestuia în vârstă de 27 de ani, au plecat din sat după ce au aruncat geamantanul într-o zonă cu vegetație de la marginea drumului. Victima în vârstă de 36 de ani era din localitatea Oncești, un sat aflat la limita județelor Vaslui și Bacău.

Anchetatorii nu cunosc încă mobilul crimei, împrejurările și implicarea celor doi suspecți urmând a fi stabilite în urma audierilor. Marți noaptea, cei doi suspecți au fost aduși sub escortă de la Brașov la Vaslui.

Trecutul infracțional al suspectului

Bărbatul acuzat de crimă este cunoscut cu antecedente penale. Acesta are la activ trei condamnări pentru furt: două pe teritoriul României și una în Marea Britanie.

În România, bărbatul avea un modus operandi foarte clar: fura caii localnicilor. După o primă condamnare cu suspendare, în 2017 acesta a primit o pedeapsă de 2 ani și 9 luni cu executare. Potrivit hotărârilor Judecătoriei Vaslui, consultate de site-ul HotNews.ro, bărbatul era încarcerat în Marea Britanie când a primit cea de-a doua pedeapsă în România. A fost adus în țară pentru executarea pedepsei. Din condamnarea primită în România i-a fost scăzută condamnarea primită în Marea Britanie – 9 luni de detenție, după ce hotărârea autorităților britanice a fost recunoscută de judecătorii români.

Încarcerat în Penitenciarul Vaslui, apoi în cel de la Iași, bărbatul din Pungești a fost eliberat condiționat din închisoare cu opt luni mai devreme de împlinirea termenului, chiar dacă nu a achitat prejudiciul.

În motivarea liberării condiționate, judecătorii indicau gradul scăzut de școlarizare al condamnatului drept motiv pentru imposibilitatea achitării daunelor persoanelor păgubite. „Având în vedere şi situaţia personală a inculpatului, acesta fiind absolvent de 3 clase, neavând vreo specializare care să îi permită accesul spre exercitarea unei meserii care să genereze un venit pentru a achita prejudiciul material, instanţa constată că acesta este în imposibilitate de a face dovada existenţei unor venituri care să îi permită să achite despăgubirile civile şi cheltuielile judiciare”, au explicat judecătorii în motivarea deciziei de condamnare.

Pe timpul executării pedepsei, bărbatul nu a efectuat nicio zi de muncă. Nu a fost recompensat, dar nici nu a fost sancționat. A participat doar la câteva activități educaționale unde a înregistrat „ rezultate satisfăcătoare şi bune”, având o implicare moderată.

O persoană cu risc de integrare în societate

Evaluarea care a stat la baza eliberării condiționate cuprinde mai multe aspecte care indicau că bărbatul prezintă un risc de reintegrare în societate și că are nevoie de asistență socială. „Au fost identificate elemente/domenii care să necesite intervenție socială individualizată, iar ca urmare a parcurgerii demersurilor de asistență psihologică, s-a concluzionat că persoana condamnată a avut o evoluție psihocomportamentală pozitivă și un comportament de consimțire la normele mediului carceral, dar necesită efectuarea de demersuri de asistenţă socială pentru reintegrare post detenţie”, notau în raport specialiștii care l-au evaluat.

Magistrații Judecătoriei Iași care au decis eliberarea sa condiționată au invocat în motivarea hotărârii că bărbatul „a înţeles caracterul antisocial al activităţii sale infracţionale şi, prin conduita adoptată în cursul executării pedepsei, dovedeşte că a conştientizat necesitatea revizuirii atitudinii faţă de valorile sociale protejate de legea penală şi nu va mai săvârşi infracţiuni, astfel încât se poate concluziona că executarea în întregime a pedepsei aplicate nu mai este necesară”. Citește articolul complet pe hotnews.ro.

 

 

Etichete: criminal, geamantan, Iasi, vaslui

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii