Cadenţa Fiscului: zilnic şase sesizări penale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Crochiuri economice

Cadenţa Fiscului: zilnic şase sesizări penale

GALERIE
sesizare penala
  • sesizare penala
- +

Pe baza celor cuprinse în buletinele statistice fiscale, elaborate de ANAF, constatăm că în urma activităţii de inspecţie fiscală şi a celei ”antifraudă”, apar încă unele situaţii când din contabilitatea diverselor firme se desprind anumite laturi de activitate purtând accente infracţionale. Cel mai adesea, acestea conduc la diminuarea (frauduloasă) a obligaţiilor financiare către bugetul consolidat şi presupun automat sesizare penală din partea juriştilor Fiscului. Dar să vedem cât de extins este fenomenul ca atare. 

Pentru aceasta vom lua în considerare Buletinul statistic fiscal No.3/2018, care reflectă o serie de date şi indicatori ai ANAF pentru lunile iulie, august şi septembrie ale anului trecut (în total, 64 zile lucrătoare) (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Buletin_statistic_fiscal3_2018.pdf). Astfel, dacă vom împărţi numărul de sesizări penale (403) întocmite ca urmare a activităţii de inspecţie fiscală (312) şi a celei ”antifraudă” (91), la cele 64 zile lucrătoare ale perioadei studiate (trimestrul 3/2018), rezultă că de la Fisc iau zilnic calea unităţilor de Parchet măcar vreo şase depeşe având anexate documentele verificărilor.

Cifra în discuţie nu pare deloc mare. Numai că acesteia îi corespund prejudicii totale de 450,8 mil. lei (280,6 mil. lei aferente sesizărilor penale din partea inspecţiei fiscale şi 170,2 mil. lei aferente sesizărilor celor de la Antifraudă). Pe de altă parte, numărul total de sesizări penale din trimestrul 3/2018 (403) s-a înregistrat după efectuarea în acelaşi interval de timp a nu mai puţin de 18.017 acţiuni de verificare şi control (9.393 inspecţii fiscale şi 8.624 acţiuni de control antifraudă). Altfel spus, la un număr de 18.017 verificări fiscale, avem ”doar” 403 sesizări penale; adică numai 0,22% din controalele efectuate s-ar solda cu constatarea unor fapte cu tentă infracţională/penală. Ca să vedem cum stau lucrurile prin raportare la aceeaşi perioadă din anul precedent (trimestrul 3/2017), ne aplecăm asupra Buletinului statistic fiscal No.3/2017.

De aici rezultă că numărul total de sesizări penale a fost ceva mai ridicat: 541. Evident, şi cadenţa zilnică a corespondenţei cu unităţile de Parchet a fost mai mare. Respectiv undeva între 8 şi 9 sesizări penale fiind expediate structurilor abilitate cu cercetarea penală, la intervale de 24 ore. Ca să înţelegem dacă instituţiile statului au fenomenul sub control, contextului de aici i-ar mai trebui adăugat ceva. Şi anume, faptul că numărul total de contribuabili activi în România este unul totuşi apreciabil (1.071.459 persoane juridice şi 596.069 – activităţi independente). Iar dacă în legătură cu activitatea financiar-fiscală a celor efectiv controlaţi anual (sub 10% din total) se constată derapaje pentru care într-un an se fac 2.424 sesizări penale (2017), se poate aprecia că nu există în această privinţă o situaţie din cale afară de alarmantă.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.