Cadrele medicale din subordinea Consiliului Județean lucrează la foc continuu pentru sănătatea ieșenilor!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 10.04.2021

Comunicat de Presă

Cadrele medicale din subordinea Consiliului Județean lucrează la foc continuu pentru sănătatea ieșenilor!

GALERIE
10216734895
 • 10
 • 2
 • 1
 • 6
 • 7
 • 3
 • 4
 • 8
 • 9
 • 5
- +

Încă de la declanșarea epidemiei în România, Consiliul Județean a impus o serie de măsuri pentru prevenirea și combaterea noului virus. Eficiența acestor acțiuni se observă până acum în numărul total de cazuri din județ, unul dintre cele mai mici la nivel național raportat la numărul total de locuitori. 

Președintele Maricel Popa a alocat suplimentar 7,3 milioane de lei spitalelor din subordinea instituției pe care o conduce pentru achiziția de aparate de testare, echipamente medicale și materiale de protecție. Totodată, spitalele au fost deja dotate cu 78 de ventilatoare, aparatură de maximă necesitate pentru secțiile de terapie intensivă.

„Este un efort imens financiar ca spitalele din subordinea Consiliului Județean să deservească pacienți din întreaga Moldovă. Nu știu cum este în alte părți, dar la Iași, unitățile medicale din linia întâi sunt toate în subordinea Consiliului Județean. De la începutul acestei luni, pe toată perioada stării de urgență, unitățile medicale au fost transferate sub administrarea și controlul Ministerului Sănătății. Sper autoritățile centrale să aloce fondurile necesare pentru ca actul medical să nu fie afectat, iar pacienții să beneficieze de cele mai bune și sigure condiții de tratament. Până la momentul preluării, am dotat spitalele cu aparatura de testare, echipamentele medicale și materialele de protecție necesării funcționării optime”, a declarat președintele Consiliului Județean.

În fiecare dintre unitățile medicale care primesc pacienți Covid-19 sau suspecți de coronavirus sunt utilizate tuneluri de decontaminare cu substanțe biocide sau/și raze ultraviolete atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

Accesul se face prin zone de triaj, unde pacienții sau persoanele care intră în unitatea medicală sunt supuse unui control medical de bază și le este verificată inclusiv temperatura.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase sunt tratați pacienții infectați cu Covid-19 din Iași și zona Moldovei. Aici există aparatură de testare de tip PCR, capacitatea zilnică de testare și furnizare a rezultatelor, prin intermediul laboratorului propriu, fiind de aproximativ 200 de teste. Cumulat cu laboratoarele existente la Institutul Regional de Oncologie și centrul Cemex din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iași, capacitatea zilnică de testare poate depăși chiar 600 de probe. 

La Spitalul de Neurochirugie, orice pacient suspect Covid -19 internat în cadrul spitalului este supus unui triaj epidemiologic. I se recoltează un exudat nazo-faringian, o probă de sânge pentru un test rapid, după care se realizează o tomografie computerizată (CT) toracică. Dacă se constată modificări ale indicatorilor specifici în urma explorărilor prin testul rapid și CT, atunci proba de exudat nazo-faringian este trimisă la Direcția de Sănătate Publică Iași. În general, rezultatele sunt primite în aceeași zi. Cu ajutorul aparatului de testare rapid se pot realiza până la 100 de probe zilnice.

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie există un aparat de tip Gene Expert care poate fi adaptat pentru testarea patologiilor de tip coronavirus. Astfel, după ce vor fi furnizate kiturile de testare speciale, de către Ministerul Sănătății, echipamentul medical va putea fi utilizat și pentru testarea pacienților suspecți de Covid-19. În cazul în care va fi necesar, vor putea fi efectuate aproximativ 50 teste/zilnic.

Toți pacienții suspecți Covid-19 sunt spitalizați în zone separate, special amenajate, cu circuite medicale alternative bine stabilite, astfel încât riscul infectării altor persoane sau al personalului medical să fie minim.

În toate cele trei spitale din subordinea Consiliului Județean există în acest moment persoane suspecte de a fi infectate cu noul coronavirus, dar și persoane confirmate Covid-19. 

Măsuri de siguranță și protecție împotriva Covid-19 au fost luate și la la Spitalul de Copii și cele două maternități.

La fel ca în spitalele din linia întâi, și la celelalte trei unități medicale din subordinea Consiliului Județean au fost dispuse măsuri de protecție și siguranță împotriva noului coronavirus atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

Astfel, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii a fost instalat încă de la începutul pandemiei un cort destinat triajului epidemiologic, unde toți pacienții (minor și aparținător) sunt supuși unui control medical preliminar înainte de a avea acces la serviciile medicale. Un întreg etaj al unității medicale a fost recompartimentat și regândit pentru a-i caza și trata pe toți pacienții suspecți de Covid-19. Totodată, la intrarea în spital a fost montat un tunel pentru decontaminare pe bază de substanțe biocide. În urma lansării aplicației online privind programul de telemedicină, care presupune acordarea de consultații medicale părinților ai căror copii nu necesită spitalizare, a scăzut semnificativ numărul de internări. În situația pacienților care vin din zona Moldovei și necesită intervenții medicale de urgență este stabilit un protocol special astfel încât toate cazurile sunt tratate ca cele confirmate cu coronavirus.

La Maternitatea „Elena Doamna” un întreg pavilion a fost alocat strict pentru cazurile suspecte și cele confirmate cu noul coronavirus, fiind create circuite speciale pentru personalul medical și pentru pacienți. Au fost achiziționate echipamente medicale (combinezoane, viziere, bonete, măști, mănuși, botoșei) și materiale sanitare suficiente pentru perioada următoare. Măsuri asemănătoare au fost dispuse și la Maternitatea “Cuza Vodă”, cu precizarea că toate cazurile de obstetrică-ginecologie suspecte sau confirmate Covid-19 sunt preluate de Maternitatea „Elena Doamna”. Spitalul “Cuza Vodă” dispune de cea mai mare unitate de Terapie Intensivă Neonatală din România. Recent, Consiliul Județean a asigurat finanțarea necesară pentru achiziționarea unei stații de oxigen proprii, după ce, vreme de 18 ani, spitalul a închiriat o astfel de stație atât de necesară pacienților din secțiile de terapie intensivă și neonatologie.

Numărul total de persoane infectate cu noul coronavirus confirmate la nivelul județului Iași este de 121.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.