anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Cafea: beneficii,nutriție și riscuri (P)

GALERIE
cafea
 • cafea
- +

Atunci când se gândesc la cafea, mulți oamenide obicei se gândesc la capacitatea ei de a oferi un impuls de energie. Cu toate acestea, potrivit unor cercetări, cafeaua poate oferi și alte beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi un risc mai scăzut de cancer hepatic, diabet de tip 2 și insuficiență cardiacă.

La nivel mondial, experții estimează că oamenii consumă în jur de 2,25 miliarde de căni de cafea pe zi.

Cercetătorii au analizat beneficiile consumului de cafea pentru afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii intestinale și bolile hepatice. Există dovezi care să susțină unele dintre aceste afirmații, dar nu toate.

Cafeaua conține o serie de substanțe nutritive utile, inclusiv riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), magneziu, potasiu și diverși compuși fenolici sau antioxidanți. Unii experți sugerează că acestea și alte ingrediente din cafea pot aduce beneficii organismului uman în diferite moduri.

Acest articol analizează beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea, dovezile care susțin aceste beneficii și riscurile consumului de cafea.

1. Cafea și diabet

Cafeaua poate ajuta la protejarea împotriva diabetului de tip 2.

În 2014, cercetătorii care au adunat date despre peste 48.000 de persoane au constatat că cei care și-au crescut consumul de cafea cu cel puțin o ceașcă pe zi în decurs de 4 ani au avut un risc cu 11% mai mic de diabet de tip 2 decât cei care nu și-au crescut aportul.

O meta-analiză din 2017 a concluzionat că persoanele care au băut patru până la șase cești de cafea fie cofeinizată, fie decofeinizată în fiecare zi, par să prezinte un risc mai scăzut de sindrom metabolic, inclusiv diabetul de tip 2.

2. Cafeași boala Parkinson

Diverse studii au arătat că cofeina, care este prezentă în cafea și multe alte băuturi, poate ajuta la protejarea împotriva bolii Parkinson.

O echipă a ajuns la concluzia că bărbații care beau peste patru căni de cafea pe zi ar putea avea un risc de cinci ori mai mic de Parkinson decât cei care nu o fac.

În plus, cofeina din cafea poate ajuta la controlul mișcării la persoanele cu Parkinson, potrivit unui studiu din 2012.

Rezultatele unei meta-analize din 2017 au sugerat o legătură între consumul de cafea și un risc mai scăzut de boală Parkinson, chiar și în rândul persoanelor care fumează. Această echipă a constatat, de asemenea, că persoanele care beau cafea ar putea fi mai puțin susceptibile să experimenteze depresie și afecțiuni cognitive, cum ar fi Alzheimer.

Nu au existat suficiente dovezi care să demonstreze că consumul de cafea decofeinizată ar ajuta la prevenirea bolii Parkinson.

3. Cafea și cancerul de ficat

Cercetătorii italieni au descoperit că consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%. Unele dintre rezultate sugerează că persoanele care beau trei căni pe zi ar putea avea un risc cu 50% mai mic.

De asemenea, o revizuire a literaturii din 2019 a concluzionat că „consumul de cafea reduce probabil riscul de cancer la ficat”.

4. Cafeași alte boli ale ficatului

O meta-analiză din 2017 a concluzionat că consumul oricărui tip de cafea pare să reducă riscul de cancer la ficat, boli hepatice grase nealcoolice și ciroză.

Persoanele care consumă cafea pot avea, de asemenea, un risc mai scăzut de boală a calculilor biliari.

În 2014, cercetătorii au analizat consumul de cafea în rândul persoanelor cu colangită sclerozantă primară (PSC) și ciroză biliară primară (PBC). Acestea sunt afecțiuni autoimune care afectează căile biliare din ficat.

Ei au descoperit că persoanele cu PSC au mai multe șanse să aibă un consum mai mic de cafea decât cele fără afecțiune. Nu au existat dovezi care să sugereze că aportul de cafea a fost diferit în rândul persoanelor cu sau fără PBC.

De asemenea, un studiu din 2014 a sugerat o legătură între consumul de cafea și un risc mai mic de a muri din cauza cirozei non-virale legate de hepatită. Cercetătorii au sugerat că consumul a două sau mai multe căni de cafea în fiecare zi ar putea reduce riscul cu 66%.

5. Cafea și sănătatea inimii

Un studiu din 2012 a concluzionat că consumul de cafea cu măsură poate proteja împotriva insuficienței cardiace.

Persoanele care au consumat cantități moderate de cafea în fiecare zi au avut un risc cu 11% mai mic de insuficiență cardiacă decât cele care nu au consumat-o.

O meta-analiză din 2017 a constatat că consumul de cofeină poate avea cel puțin un beneficiu mic pentru sănătatea cardiovasculară, inclusiv tensiunea arterială.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.