anunturi
grandchef
Bolta rece

Câine împuşcat cu o armă de vânătoare şi apoi izbit de un copac pentru a fi omorât

GALERIE
catel
 • catel
- +

Legislaţia referitoare la protecţia animalelor nu îi impresionează pe ieşeni. Din trei bărbaţi din Bârnova care au pus la cale o partidă de vânătoare împotriva unui câine, doi au ajuns în faţa instanţei. În primă instanţă, cei doi au primit pedepse cu suspendare.

De aproximativ un an, F.F. era deranjat de apariţia unui câine fără stăpân, care îi intra constant în curte. Mânca alimentele puse pentru propriii câini, îi speria păsările, îi lua papucii de la uşă. Câinele venea în zonă întrucât vecinii lui F.F. îi mai dădeau de mâncare. Agasat, acesta a apelat la un fost poştaş, Constantin Donici, care era vânător, având o puşcă cu două ţevi de fabricaţie sovietică, IJ-58 Baikal. I-a solicitat acestuia ca, atunci când mai are drum pe la el, să împuşte şi câinele. După aproximativ o lună, Donici a ajuns în zonă, unde s-a întâlnit întâmplător cu un agent de pază, Cezar Carp. Şi acesta fusese vânător, dar îşi pierduse dreptul de a purta armă în 2014. Împreună, au mers la F.F., Donici având şi puşca la el. Gazda i-a invitat în curte, unde au băut câteva pahare de vin, în aşteptarea câinelui.

Când acesta şi-a făcut apariţia, Donici a încărcat arma şi i-a dat-o lui Carp, spunându-i să tragă el, întrucât lui îi este milă. Carp nu a aşteptat să fie rugat. A ridicat arma şi a tras de două ori, rănind grav câinele, fără însă a-l ucide. L-a lovit cu patul puştii, apoi l-a luat de picioare şi l-a izbit de un copac, pentru a-l omorî. Alertaţi de focurile de armă, vecinii au ieşit la porţi, unii dintre ei ajungând ulterior martori în instanţă.

Donici şi Carp au fost trimişi în judecată, primul dintre ei pentru instigare la uciderea câinilor de către alte persoane decât cele autorizate sau prin alte metode decât eutanasierea, iar Carp, pentru uz de armă fără drept. Pe parcursul anchetei şi a procesului, Donici a negat iniţial orice implicare, iar apoi s-a prevalat de dreptul la tăcere. Detaliile incidentului au fost însă desluşite de magistraţi din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie şi din declaraţiile martorilor. Corpul câinelui fusese ridicat şi predat Direcţiei Sanitar-Veterinare, dar buletinul de analiză nu a mai ajuns la dosar.

„În ceea ce priveşte corpul animalului ucis, reţinem că acesta a fost ridicat şi a fost predat laboratorului DSVSA în vederea efectuării unei constatări a cauzei decesului, dar din motive care ţin fie de organizarea aceste instituţii, fie de lipsa de diligenţă a poliţiştilor care au asigurat ridicarea şi transportul câinelui ucis, buletinul de analiză înaintat la dosarul cauzei priveşte examinarea cadavrului altui câine decât cel care a fost ucis”, au consemnat judecătorii.

Magistraţii s-au arătat îngăduitori cu cei doi, în condiţiile în care faptele lor sunt pasibile de închisoare de până la trei ani. „În ceea ce priveşte circumstanţele lor personale, reţinem că sunt persoane mature, căsătoriţi, fără antecedente penale. Din înscrisurile în circumstanţiere depuse pentru inculpatul Carp Cezar, reiese că acesta este căsătorit, cu trei copii majori, are calitatea de agent de pază, iar în mediul de apartenenţă este perceput ca fiind o persoană serioasă, liniştită şi responsabilă”, au reţinut judecătorii. Cezar Carp a fost condamnat la 10 luni de închisoare, dar cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, interzicându-i totodată dreptul de a purta arme. În cazul lui Constantin Donici, pedeapsa stabilită a fost de 6 luni de închisoare, tot cu amânare pe un termen de 2 ani, nici el nemaiavând dreptul de a folosi arme. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X