anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Câinii de luptă şi atac vor fi obligatoriu sterilizaţi! REGULI NOI pentru toate rasele

GALERIE
caine copil
 • caine copil
- +
Orice proprietar de câine va trebui să respecte acest regulament, sub ameninţarea unor amenzi de până la 2.500 lei. Aici sunt prevăzute de la lungimea şi materialul lanţului până la dimensiunea cuştii, dar şi a ţarcului. Ce acte trebuie să aveţi la voi dacă scoateţi câinele la plimbare? Când puteţi lăsa câinii să facă pui şi când nu? Care sunt rasele considerate periculoase, pentru care aveţi obligaţii în plus?

Proprietarii de câini din Iaşi, îndeosebi cei de câini consideraţi periculoşi, vor trebui să respecte, începând din această lună, unele măsuri prevăzute într-un regulament iniţiat de municipalitate. Normele, printre care se numără şi unele care fac deja obiectul unor acte normative instituite la nivel naţional, vor fi aprobate la sfârşitul acestei săptămâni în plenul Con­siliului Local.

Orice câine trebuie înscris

O măsură impusă de municipa­litate vizează obligativitatea îns­crierii tuturor câinilor cu stăpân în baza de date naţională (RECS). Regulamentul prevede mai multe norme de conduită, atât pentru deţinătorii de câini, cât şi pentru vecinii acestora.

Pentru câinii din curţi, Primăria obligă proprietarii să limiteze mişcarea câinilor prin două metode: utilizarea unui lanţ de cel puţin 2 metri, din zale metalice, şi ţarcul, ce trebuie să aibă o suprafaţă de cel puţin şase ori mai mare decât cuşca. În regulament se arată că orice altă metodă de li­mitare a mişcării câinilor din curţi sau grădini este interzisă.

„La ieşirea pe domeniul public sau privat al Municipiului Iaşi, deţi­nătorii vor avea asupra lor carnetul de sănătate sau un alt document care atestă efectuarea acţiu­nilor sanitar-veterinare, precum vaccinări, deparazitări, eliberat de un cabinet veterinar autorizat, identificarea şi înregistrarea în RECS“, se arată în regulament.

În ceea ce priveşte înstrăinarea câi­nilor de companie, regulamentul prevede că aceasta poate fi făcută doar după identificarea prin microcipare şi înregistrare în RECS.

Pentru proprietarii de câini periculoşi, municipalitatea solicită deţi­nă­torilor să depună un set de documente la Poliţia Locală. Totodată, în situaţia schimbării domiciliului, deţinătorii de câini sunt obligaţi să anunţe instituţia în maximum 48 de ore. În cazul în care nu sunt respectate normele impuse în re­gulament, proprietarii riscă sanc­ţiuni cuprinse între 200 şi 2.500 lei, în funcţie de abaterea constatată.

La cât ajung amenzile?

Cea mai mare amendă, din marja de mai sus, este pentru si­tuaţia în care poliţiştii identifică un deţinător ce a scos un câine periculos în spaţii publice fără a-l ţine în lesă şi fără ca patrupedul să aibă botniţă. O altă sancţiune, de maximum 400 lei, a fost stabilită pentru acei proprietari care intră în spaţii de joacă alături de câinele de companie.

„Este interzisă reproduce­rea exemplarelor din rasele Ame­rican Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mas­tino Napolitano, Fila Bra­ziliero, Mastiff, Ciobănesc Cau­cazian, Cane Corso, fără drept de reproducere recunoscut de Aso­ciaţia Chinologică Română, precum şi a metişilor lor. Câinii de luptă şi atac, asimilaţi prin caracterele lor morfologice cu tipurile Pit Bull, Boerbull, Bandog, precum şi metişii lor, vor fi obligatoriu sterilizaţi, indiferent de sexul lor“, se mai precizează în regulament.

Municipalitatea a explicat că astfel de reguli trebuie introduse având în vedere numeroasele incidente petrecute în ultima perioadă pe raza oraşului şi care s-au soldat cu atacarea unor cetăţeni de către câinii periculoşi sau agresivi deţinuţi de persoane fizice sau juridice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.