anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Călători în neant

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Pe principiul “cine-am fost şi ce-am ajuns” din bun gospodar românul a devenit un risipitor, cu sau fără voia lui. Să nu generalizăm, … unii români! Din ce-am avut ne-am ales cu “praful de pe tobă”. Nu-i greu să-nveţi mersul înapoi atunci când la timonă sunt inşi ce ţin cârma contra vântului, mai ales într-un an cu mize. Nu ştiu dacă şi cu muze! Socoţi că „ăsta-i drumul“ dacă cei din postul de comandă aşa spun. Mare ştiinţă şi manipularea asta! Şi este cu atât mai eficientă cu când există şi mijloacele necesare.

Aşa se face că de peste un sfert de secol denigrăm ceea ce a fost şi ridicăm la rang de cinste ceea ce există astăzi, chiar dacă în ogradă nu avem mai nimic şi mâncăm şi prost şi odată pe zi şi din import. Indivizi ce n-au nimic comun cu românismul, cu noţiunea de naţionalism, aşa-zişi formatori de opinie spre a nu le spune manipulatori, susţin că mai bine ca acum n-am dus-o niciodată. Şi marea majoritate îi credem, că doar au spus-o la … televizor.

Îi credem de bună credinţă şi-atunci când demolează şi ultimele bastioane ale ştiinţei şi economiei, îi credem şi în tumultoşii ani electorali când ne promit marea cu sarea. Aşadar, în baza bunei credinţe închidem, tragem obloanele şi-apoi ne licităm forţa de muncă la poarta străinătăţii, cum dealtfel o facem de ani buni. Legal, vreo 3 milioane şi jumătate! Ilegal, Dumnezeu ştie câţi! Câtă moştenire irosită! Nu ne-au mai plăcut produsele şi preţurile noastre. Erau prea mici ca să poată înghiţi şi grasele comisioane. Şi-apoi, ar fi putut fi şi la mare vedere cu toate că mai devreme sau mai târziu tot se află de ele sau de unele dintre ele.

Băncilor, multinaţionalelor, afaceriştilor de oriunde cu doi creiţari şi aceia neverificaţi, cărora li s-au deschis larg cărările spre ceea ce aveam mai de preţ, mai bine informaţi, ne-au sufocat cu ofertele şi promisiunile lor până când am ajuns să vedem negrul alb, chiar şi atunci când eram convinşi de contrariu.

Informatizarea, fără de care credem că nu putem exista în era în care ne aflăm, a deschis şi mai larg căile spre cunoaştere a tot ceea ce mişcă. Suntem acum cunoscuţi în toată intimitatea noastră fizică, economică, relaţională. Nu întâmplător se spune că arma cea mai eficientă este informaţia.

Astăzi, în ceasul al 12-lea, mi-ar place să cred că eforturile unora de a mai ordona măcar câte ceva din ce ne-a mai rămas îşi va atinge scopul. Din păcate, aceşti neaserviţi sunt puţini şi parcă nimic nu se mai leagă, fiindcă trăim vremurile în care nu trebuie să spui ori să ceri ceva. Trebuie  doar să dai, să dai chiar şi din ce n-ai. Şi atunci nu-ţi vine să te întrebi, ne mai rămâne măcar umila existenţă pământeană? Parcă nici ea nu ne mai aparţine. Şi nu ne va aparţine atât timp cât ne vom mişca, cât ne este dat pe acest pământ, cu ochelari de cal … în neant!

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.