Călătorie în centrul creierului

joi, 10 octombrie 2024, 03:00
1 MIN
 Călătorie în centrul creierului

„The Brain is deeper than the sea” (Creierul e mai adânc decât marea, t.a.) Emily Dickenson

Nu știu câți dintre voi și-au dorit vreodată să călătorească în interiorul creierului. Să vezi cum trec gândurile cu o viteză amețitoare și recrutează cu o precizie uimitoare emoții și le dă culoarea specifică a sentimentelor și aruncă o lumină orbitoare asupra unor amintiri ce în acest mod devin foarte vii și vibrante și nu în ultimul rând aliniază sunete după sunete până când se formează cuvinte ce ascund o putere năucitoare și… Sau poate ați vrut doar să vă bucurați de liniștea unei mașinării gigantice care face minuni cu miliardele de fotoni care impresionează cu precizie neuronii speciali aflați pe fundul retinei, așa cum micile bucăți de siliciu din nisipul de pe fundul mării sunt impresionate de lumina lunii, și construiește imagini din ce în ce mai complexe, până recreează în interiorul creierului prin care suntem călători, imaginea întregului univers care ne înconjoară. Până nu demult dorința asta era absolut de domeniul viselor. Dar trăim într-un timp fabulos, în care mintea umană și-a creat instrumente care în sfârșit se ridică măcar puțin la înălțimea curiozității și creativității sale (de bucurie le-am numit inteligente, chiar daca nu sunt câtuși de puțin). Și, uite așa, prin efortul unor minți iscoditoare înarmate cu unelte puternice, putem acum să facem prima noastră călătorie de acest fel. Nu, nu prin creierul uman. Nu încă. Însă prin creierul unei musculițe, care a revoluționat știința biologică de atâtea ori și atât de profund, musculița de oțet. Grație muncii fabuloase a unui consorțiu de cercetători conduși de Universitatea Princeton, avem acum imaginea completă a acestui creier incipient. Sunt numai 140000 de neuroni și toate conexiunile dintre ei. O să spuneți, o nimica toată. Pentru fiecare neuron al musculiței, noi avem 700 de mii. Însă priviți cum arata doar 50 dintre ei cu conexiunile dintre ei:

Sau cum arată sistemul vizual, cel care reconstruiește lumea înconjurătoare a musculiței de oțet:

Cred că sunteți de acord că este o călătorie fascinantă. Puteți merge aici: https://flywire.ai/ și să faceți călătoria asta în ce direcție vă poartă curiozitatea. Trăim vremuri fascinante!

 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și președinte al Asociației Creierului Iași

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii