anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Călătorie sprâncenată, jupâne Cîmpene!

GALERIE
Eugen Munteanu
 • Eugen Munteanu
- +

Articolul conține o serie de reflecții aspre prilejuite de recenta demisie lipsită de glorie a ministrului Educației.

Înainte de a continua să urmez firul memoriei, reînviind anii mei de școală în comuna natală de pe țărmul drept al Dunării, țin să salut cu satisfacție ultimele mișcări din administrația învățământului românesc. Declarația președintelui Iohannis, deși pare înfășurată într‑o mănușă de catifea, este de fapt o lovitură în plină figură administrată tuturor impostorilor „academici“, inclusiv, aproape fără echivoc, lui Sorin Cîmpeanu. Dau un citat semnificativ din această declarație: „Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional. Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică. Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată de un merit real”.

Dacă i‑ar fi stat în fire fie și o umbră din străvechea onoare cavalerească, fostul ministru ar fi înțeles că gestul prezidențial de a‑i permite, formal, demisia din proprie inițiativă, în loc de a‑l demite direct, fără menajamente, este analog unei cutume din codul militar de odinioară, când unui ofițer dezonorat colegii îi permiteau câteva minute de singurătate, pentru o confruntare cu propria conștiință și în compania revolverului din dotare. Dar de unde atâta onoare la omul nostru? Deși afirmă că este din proprie inițiativă, d-lui susține că demisia „este nedreaptă, generată de cei care înțeleg mult prea puțin specificul învățământului superior”. Ce vorbești jupâne?! Specificul învățământului superior?! A‑ți însuși sub nume propriu, chiar și cu învoiala acestuia, opera profesorului tău (indiferent de valoarea intrinsecă, de destinația și forma de redactare, curs universitar, caiet de seminar, lucrare practică, articol, volum, discurs etc.) o fi legitim și permis în cercul strâmt al d-tale și al ciracilor care te‑au ales ditamai președinte al consiliului rectorilor. În realitate este un furt intelectual de cea mai joasă speță!

Nu poate fi imaginată o infamie mai mare decât aceea de a‑ți pune profesorul de 90 de ani să dea o declarație publică scrisă cum că el a fost cel care te‑a îndemnat să îi șterpelești textele, ca să îți dai doctoratul și să te faci profesor. În acest moment ajungem să ne întrebăm dacă nu cumva unui asemenea ipochimen îi lipsește o doagă! Noi, ăștilalți, universitarii care ne respectăm profesia, ne onorăm profesorii altfel, editându‑le operele și cultivându‑le memoria prin colocvii sau simpozioane aniversare sau comemorative și nu îi târâm în noroiul propriei noastre infamii!

Te mai informez, d-le (ex)ministru, că cei care te arată cu degetul ca plagiator nu sunt „un fel de habarniști în domeniul educației”, după cum, cu tupeul și nerușinarea care te caracterizează, îndrăznești să îi insulți. Dacă ai avea puțin obraz, ai intra în pământ de rușine citind pe lista „habarniștilor” numele primilor o sută de intelectuali ai țării, inclusiv academicieni și câțiva rectori ai unor universități prestigioase din România!

Dacă aș da frâu liber retoricii fruste și nemiloase a educatorilor mei primari, părinții și moșii mei de la Seimeni, pe care i‑am evocat de atâtea ori și de care mi‑a atât de dor, i-aș spune cetățeanului Cîmpeanu, pe scurt: „Du-te învârtindu‑te, jupâne Cîmpeanu!” Ca parte a „sistemului”, aș ține totuși să îi mai comunic „colegului” Cîmpeanu și următoarele: Cetățene, C., „realizările” cu care te împăunezi (burse ale studenților, programe de prevenire a abandonului școlar etc.), pe care ții să ți le revendici la părăsirea rușinoasă a unui post de ministru (= „servitor al binelui public”, dacă ți‑a explicat cumva cineva ce înseamnă ministru), fac parte, cum s‑ar zice, din fișa postului, ele se împlinesc de la sine, nu sunt meritul d-tale! Ceea ce rămâne în istorie, când numele îți va mai fi menționat cumva, este pata de neșters a plagiatului ordinar la care te‑ai pretat! Ai procedat, chipurile, după cum spui, potrivit unor obiceiuri larg răspândite în mediile universitare pe care pretinzi că le reprezinți, de fapt în niște găști ordinare înflorite ca un mucegai pe la marginile edificiului sănătos, deși rănit, al universității românești! Când se simte încolțit, sconcsul emană insulte olfactive: „Toți suntem o apă și un pământ! Toată lumea face așa!“

Neuitată va rămâne deci încercarea d-tale de a impune dezincriminarea prin lege a plagiatului, o crimă simbolică abominabilă în sine și o dezonoare ireparabilă pentru cel care o săvârșește. Un alt „rector autosuspendat” a încercat în urmă cu vreo câțiva ani să potrivească și el legile justiției în așa fel, încât, prin borta largă a unei amnistii generale, să scape și stăpânul său de la momentul respectiv. Ca și d-tale cu plagiatul, ticluirea mafiotică nu i‑a mers valetului, iar respectivul „capo dei capi” a plecat pentru o vreme la pușcărie!

Ai alături, totuși, jupâne, un apărător de nădejde, șeful d-tale, primul ministru Ciucă! Dl general îi mulțumește la despărțire plagiatorului, declarând că, „ținând cont de modul în care a muncit zi și noapte, îi apreciez foarte mult activitatea ministrului Cîmpeanu!”. Deh, corb la corb nu scoate ochii și prietenul la nevoie se cunoaște, mai ales când și pe căciula noastră bâzâie destule muște! Domnule general, îmi exprim respectul pentru activitatea d-voastră de militar, apreciată de aliați pe câmpurile de luptă din Irak. Însă, până una alta, până când veți binemerita de la patrie recunoștință eternă pentru fapte de eroism suprem, în calitate de prim-ministru „civil”, răspundeți, vă rog, la întrebarea simplă, care vi se adresează insistent: Unde se află oare textul tezei domniei voastre de doctorat, despre care declarați că nu mai aveți nici un exemplar. Interesantă formă a stimei de sine! Vă raportez cu respect că mulți dintre noi, ceilalți, am păstrat cu grijă acel text dactilografiat, dar nu atât ca mărturie a excelenței noastre, ci mai ales ca memento a neajunsurile vârstei juvenile.

Cât privește acum pe doamna Ligia Deca, noul ministru al Educației, numai de bine! Ea ne apare (deocamdată!) ca una dintre extrem de puținele figuri respectabile din actualul guvern. Sper că va ști să dea proiectului de lege o formă cuviincioasă, curățindu‑l de scoriile și de aberațiile interesate introduse de Cîmpeanu.

Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.