anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Călătorie virtuală în Panteonul Iașului! Muzeul Virtual al Cimitirului Eternitatea

GALERIE
afis cimitir
 • afis cimitir
- +

Începând de sâmbătă, 7 noiembrie 2020, cimitirul Eternitatea din Iași poate fi vizitat online, de acasă, din orice colţ al lumii, de pe orice device, prin intermediul website-ului www.cimitiruleternitatea.ro!

Proiectul a fost realizat de Asociaţia Art and Soul, în parteneriat cu Societatea de Studii Istorice din România, şi a fost finanţat de Primăria Iaşi.

Cimitirul Eternitatea este al doilea cel mai important „spațiu al memoriei” din țară, după cimitirul Bellu din București şi a fost trecut în 2019 pe lista monumentelor istorice.

Aici sunt înhumaţi mari deschizători de drumuri, creatori de școală, o întreagă pleiadă de mari personalități care au intrat în memoria colectivă națională: Ion Creangă, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Eduard Caudella, Sabin Bălașa, Petre Andrei, Petru Poni, Vasile Conta, Ștefan Procopiu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Pogor, Garabet Ibrăileanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Alexandru Phillipide, Cezar Ivănescu, Sabin Bălașa, Emil Brumaru, marile familii boierești, o parte dintre ele succedându-se la domnia Moldovei până la Unirea Principatelor din 1864 - Ghika, Catargiu, Șutu, Ghica, Moruzzi, Mavrocordat, Balș, Rosetti, Tăutu, Racoviță, Sturzu.

Un loc foarte important în topografia cimitirului ocupă monumentele funerare destinate venerării eroilor. Aici îşi dorm odihna, individual sau în gropi comune, ostași români, ruși, francezi și nemți căzuți în Războiul de Independență din 1877-1878, precum și în cele două războaie mondiale. Oamenii vin in acest cimitir din toate colțurile lumii, fie în căutarea rudelor pierdute pe câmpurile de luptă, fie vizitând doar locurile marcate de monumente funerare specifice (osuare, troițe, statui cu temă militară).

Evenimentul ce va avea loc sâmbătă lansează site-ul ww.cimitiruleternitatea.ro (turul virtual al cimitirului) şi prima broşură tipărită dedicată acestui spaţiu printr-un tur inedit realizat de Maria Bilaşevschi (critic de artă), Irina Tacu (ghid cultural) şi istoricii Ovidiu Buruiană, Cătălin Botoşineanu.

Duminică, 8 noiembrie 2020, ora 14, organizatorii au pregătit un tur inedit: Turul Francez, realizat de Olivier Dumas (Centrul Cultural Francez Iaşi) şi istoricul Florea Ioncioaia.

Ambele evenimente vor fi transmise LIVE (din păcate, fără public), pe pagina de facebook a evenimentului CALATORIE VIRTUALĂ ÎN PANTEONUL ORAŞULUI.

Vă aşteptăm să ne urmăriţi!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.