Călătorie virtuală în Panteonul Iașului! Muzeul Virtual al Cimitirului Eternitatea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Călătorie virtuală în Panteonul Iașului! Muzeul Virtual al Cimitirului Eternitatea

GALERIE
afis cimitir
  • afis cimitir
- +

Începând de sâmbătă, 7 noiembrie 2020, cimitirul Eternitatea din Iași poate fi vizitat online, de acasă, din orice colţ al lumii, de pe orice device, prin intermediul website-ului www.cimitiruleternitatea.ro!

Proiectul a fost realizat de Asociaţia Art and Soul, în parteneriat cu Societatea de Studii Istorice din România, şi a fost finanţat de Primăria Iaşi.

Cimitirul Eternitatea este al doilea cel mai important „spațiu al memoriei” din țară, după cimitirul Bellu din București şi a fost trecut în 2019 pe lista monumentelor istorice.

Aici sunt înhumaţi mari deschizători de drumuri, creatori de școală, o întreagă pleiadă de mari personalități care au intrat în memoria colectivă națională: Ion Creangă, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Eduard Caudella, Sabin Bălașa, Petre Andrei, Petru Poni, Vasile Conta, Ștefan Procopiu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Pogor, Garabet Ibrăileanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Alexandru Phillipide, Cezar Ivănescu, Sabin Bălașa, Emil Brumaru, marile familii boierești, o parte dintre ele succedându-se la domnia Moldovei până la Unirea Principatelor din 1864 - Ghika, Catargiu, Șutu, Ghica, Moruzzi, Mavrocordat, Balș, Rosetti, Tăutu, Racoviță, Sturzu.

Un loc foarte important în topografia cimitirului ocupă monumentele funerare destinate venerării eroilor. Aici îşi dorm odihna, individual sau în gropi comune, ostași români, ruși, francezi și nemți căzuți în Războiul de Independență din 1877-1878, precum și în cele două războaie mondiale. Oamenii vin in acest cimitir din toate colțurile lumii, fie în căutarea rudelor pierdute pe câmpurile de luptă, fie vizitând doar locurile marcate de monumente funerare specifice (osuare, troițe, statui cu temă militară).

Evenimentul ce va avea loc sâmbătă lansează site-ul ww.cimitiruleternitatea.ro (turul virtual al cimitirului) şi prima broşură tipărită dedicată acestui spaţiu printr-un tur inedit realizat de Maria Bilaşevschi (critic de artă), Irina Tacu (ghid cultural) şi istoricii Ovidiu Buruiană, Cătălin Botoşineanu.

Duminică, 8 noiembrie 2020, ora 14, organizatorii au pregătit un tur inedit: Turul Francez, realizat de Olivier Dumas (Centrul Cultural Francez Iaşi) şi istoricul Florea Ioncioaia.

Ambele evenimente vor fi transmise LIVE (din păcate, fără public), pe pagina de facebook a evenimentului CALATORIE VIRTUALĂ ÎN PANTEONUL ORAŞULUI.

Vă aşteptăm să ne urmăriţi!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.