anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Calatorii gratuite, pentru 10.000 de tineri, pe traseul Iasi – Chisinau - Odessa

GALERIE
calatorii, tineri, europa
 • calatorii, tineri, europa
- +

Șase eurodeputați susțin propunerea IDEP de a extinde inițiativa #DiscoverEU pentru ruta feroviară  Iași-Chișinău-Odessa, denumita UA-RM#DiscoverEU. Prin extensia #DiscoverEU propusă Comisiei Europene spre implementare, 10 mii tineri de 18 ani din regiunile Odessa, Iași și din Republica Moldova, vor putea călători cu trenul între Iași – Chișinău – Odessa, beneficiind de  conditii de circulație gratuite. 

Inițiativa #DiscoverEU lansată în 2018 în UE a oferit posibilitatea pentru circa 70 mii tineri din UE să călătorească în alte țări din UE, decât țara de reședință, cunoscând culturi și oameni noi, bucurându-se de avantajele liberei circulații din UE. Constatând succesul inițiativei #DiscoverEU a fost decis alocarea bugetului pentru anul 2022 necesar pentru 60 mii tineri din UE.

Prin replicarea inițiativei de succes #DiscoverEU implementate în UE și extensia acesteia pentru tronsonul feroviar regulat Iași-Chișinău-Odessa, se vor putea transmite bunele practici, contribuind la coeziune regională, stabilind relații de parteneriat între actorii cheie pentru această inițiativă transfrontalieră. Inițiativa UA-RM#DiscoverEU corespunde prevederilor Acordului de Asociere semnat de Ucraina și Republica Moldvoa cu UE, inclusivpriorităților Parteneriatului Estic care prevede conectivitate îmbunătățită cu UE și între țările Parteneriatului Estic.

Impactul direct al legaturii  feroviare Iași – Chișinău – Odessa ar fi motivarea cetățenilor din cele 3 mari poluri de dezvoltare să poată opta pentru o vizită scurtă (tip City Break) deplasându-se cu trenul între Chișinău, Odessa sau Iași, prin aceasta impulsionând turismul regional. Domeniul turismului grav afectat de restricțiile de circulație legate de COVID are nevoie de măsuri concrete pentru a atrage turiști, al căror numar s-a diminuat drastic, motiv din care mulți angajați au fost disponibilizați.

Promotorii inițiativei de a lansa o rută feroviară regulată Iași – Chișinău (Căile Ferate din Moldova, IDEP și APIT), în scopul asigurării sustenabilității rutei Iași-Chișinău și asigurării fluxului de călători, au organizat evenimente ample de consultare cu denumirea Misiunea economică RM-RO-UA „Turismul - punte pentru Integrare Economică Europeană”, la Iași în data de 27 septembrie 2021 și la Odesa în data de 28 octombrie 2021, patronate și găzduite de primarii celor 2 orașe învecinate cu Republica Moldova. 

Scopul acestor evenimente a fost de a aduce împreună actorii cheie privați și publici, care să conlucreze pentru a crea un climat favorabil relansării turismului, în special a celui regional, prin valorificarea rutei feroviare regulate Iași – Chișinău – Odessa, care va fi disponibilă începând cu 12 decembrie 2021. Odată cu lansarea rutei feroviare regulate Iași-Chișinău operatorii din domeniul turismului pot valorifica acest tronson Iași – Chișinău – Odessa pentru a invita potențialii turiști să participe la pachetele turistice de vizite scurte (tip City Break) cu trenul. Prin această inițiativă extinsă pentru ruta feroviară Iași – Chișinău – Odessa, cei 10 mii de tineri despre care am vorbit, viitori ambasadori UA-RM#DiscoverEU vor contribui la popularizarea tronsonului, promovand proiectul  și in randul restului cetatenilor  pentru a deveni calatori frecventi  . Transportul feroviar este considerat transport verde, această inițiativă devenind cu atât mai mult importantă, cu cat  anul 2021 este Anul European Feroviar, iar anul 2022 este numit Anul European al Tinerilor, inițiativa UA-RM#DiscoverEU pliindu-se perfect.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.