anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

Comunicat de Presă

CĂLĂTORIM DE ACASĂ – repere istorice și culturale

un inedit Ghid educațional cu activități practice și creative, realizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași

GALERIE
ISJ
  • ISJ
- +

Organizarea procesului educațional pe perioada suspendării cursurilor prin reorganizarea activităților și asigurarea învățării la distanță, a generat pentru inspectorii și profesorii ieșeni un comportament didactic proactiv, de identificare de noi resurse educaționale decât cele tradiționale, care să poată fi accesate online, în școala de acasă. 

În acest context, Inspectoratul Școlar Județean Iași, alături de profesori de istorie, implicați și dedicați, propune elevilor și părinților să exploreze istoria omenirii, să călătorească de acasă, prin timp și spațiu, încurajând astfel imaginația, curiozitatea și, mai ales, să descopere, în familie, bucuria studiului, experimentului, jocului și a lecturii, prin intermediul ghidului Călătorim de acasă- repere istorice și culturale.

„Este cel de-al șaptelea proiect de anvergură  dezvoltat de Inspectoratul Școlar Județean Iași pentru dezvoltarea resurselor de învățare în perioada suspendării cursurilor. Pentru orice profesor de istorie ghidul este un important suport curricular ce poate fi folosit la orele de istorie în contextul învățării la distanță, fiecare temă propusă fiind asociată unui conținut din programa școlară. Atractivitatea sarcinilor propuse, într-un context care depășește granițele disciplinei, îi conduce pe elevi în zone culturale extrem de interesante, cunoscute în călătoriile reale sau imaginare la care pot lua parte. Mai mult, ineditul ghidului rezidă și în caracterul interactiv și aplicativ, transcurricular al temelor, prin care sperăm să îi provocăm pe elevii aflați în școala de acasă să valorizeze și mai mult resorturile profund culturale și formative ale istoriei naționale și universale”, a subliniat prof. dr. Genoveva Farcaș, inspector școlar general.

Prof. Maria Rados, inspector școlar pentru Istorie și Științe Socio-Umane în cadrul I.S.J. Iași, subliniază faptul că „ghidul propune tuturor vârstelor activități creative, practice, interactive, specifice Istoriei, dar și sugestii de vizitare / vizionare a unor lucrări de specialitate, colecții de filme documentar, albume, muzee, spații virtuale, platforme educaționale, site-uri etc., resurse educaționale inedite, utile și, mai ales, interesante. Din dorința de a fi aproape de elevii noștri, de a le menține interesul pentru studiul istoriei, îi invităm, deopotrivă pe copii și pe părinți, să răsfoiască filele enciclopediilor / albumelor din biblioteca personală, să deschidă manualul de istorie, să acceseze lumea virtuală și, înarmați cu instrumente / materiale de scris, colorat, confecționat, să pornească în călătorie de acasă.”

Foarte generos sub aspectul subiectelor puse în discuție, dar și al activităților propuse, cu o grafică atractivă, dinamică și personalizată pentru fiecare nivel de studiu, Ghidul a fost organizat în două secțiuni – Istoria universală și Istoria românilor. Elevilor li se propune să deschidă portalul aventurii prin Istorie cu o parolă secretă, #călătorprinIstorie, urmând să călătorească și să exploreze continente și civilizații în diferite epoci și perioade de timp.

Autorii îi încurajează să opteze pentru rolul care li se potrivește sau pentru o profesie la care visează (explorator, jurnalist, fotograf, regizor, prezentator TV, analist politic, diplomat, arhitect, om de știință etc.), dar și să parcurgă conținuturi, exersând competențe / atitudini incluse în programele școlare de istorie în vigoare, precum și abilități digitale.

Interacțiunea cu cititorul este provocată permanent prin intermediul feedbackului pe care acesta îl poate oferi. Accesând linkul prezent pe fiecare pagină a ghidului, cu textul Opinia ta contează, acesta poate formula aprecieri, sugestii, întrebări.

Ghidul este pus la dispoziția elevilor, părinților dar și a cadrelor didactice pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Iași, la adresa:
  http://isjiasi.ro/documente/activitati%20extrascolare/Ghid%20istorie_Calatorim%20de%20%20acasa.pdf

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.