Calculator salariu minim pe tara 2020
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Calculator salariu minim pe tara 2020

GALERIE
calculator salariu
 • calculator salariu
- +

Anul 2020 o sa bucure o buna parte dintre romanii angajati cu carte de munca, dar si pe cei care planuiesc sa isi caute un serviciu, deoarece vine cu o veste importanta pentru ei: salariul minim pe economie se va majora. Valoarea bruta a acestuia, pentru un program de lucru de 40 de ore pe saptamana, va fi de 2 230 de lei, mai mult cu 150 de lei fata de cat este in prezent. Acest lucru implica, desigur, si o crestere a salariului net, iar un calcul salariu net te va ajuta sa vezi si cum se modifica valorile taxelor pe care tu si angajatorul tau le datorati statului.

Practic, valoarea salariului brut va creste, in 2020, cu 7,2%, tinandu-se cont de rata inflatiei, de indicele de crestere a productivitatii reale si de anumiti factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice. Diferentele se vor vedea atat in buzunarele celor aproximativ un sfert dintre angajatii romani care primesc salariul minim pe economie, dar si in contabilitatea angajatorului, deoarece, implicit, vor creste sumele pe care acesta le datoreaza statului. In conditiile majorarii, salariul minim net va creste cu 83 de lei, in timp ce costul salarial suportat de firma angajatoare va creste cu 153 de lei pentru fiecare salariu minim.

In 2019, insa, s-a instituit legea prin care sunt avantajati, din punctul de vedere al castigurilor lunare, cei care au studii superioare in domeniul in care isi desfasoara activitatea si o vechime in munca de cel putin un an, dar si cei care lucreaza in constructii. Aceste diferentieri se vor mentine si in anul 2020, dar la acelasi nivel salarial, majorarea nefiind valabila si in aceste cazuri. Astfel, prima categorie de angajati - cu studii superioare si vechime minima de 1 an - are asigurat, in continuare, un salariu minim brut in valoare de 2 350 de lei - adica 1 413 lei net - iar cei care lucreaza in constructii unul in valoare de 3 000 de lei - adica 2 362 de lei net.

Contributiile catre stat datorate de catre angajat si angajator raman aceleasi, din punct de vedere procentual, in 2020, si se scad din valoarea salariului brut. Acestea cuprind impozitul pe venit in valoare de 10%, contributia la pensii (CAS) si contributia la sanatate (CASS) din partea angajatului, iar angajatorul este dator cu CAM - contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% si care include taxe pentru:

 • Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata concediilor medicale;
 • Bugetul de stat intr-un cont distinct;
 • Bugetul asigurărilor pentru somaj;
 • Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
 • Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă si boli profesionale.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.