anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

Advertorial

Calculator salariu minim pe tara 2020

GALERIE
calculator salariu
 • calculator salariu
- +

Anul 2020 o sa bucure o buna parte dintre romanii angajati cu carte de munca, dar si pe cei care planuiesc sa isi caute un serviciu, deoarece vine cu o veste importanta pentru ei: salariul minim pe economie se va majora. Valoarea bruta a acestuia, pentru un program de lucru de 40 de ore pe saptamana, va fi de 2 230 de lei, mai mult cu 150 de lei fata de cat este in prezent. Acest lucru implica, desigur, si o crestere a salariului net, iar un calcul salariu net te va ajuta sa vezi si cum se modifica valorile taxelor pe care tu si angajatorul tau le datorati statului.

Practic, valoarea salariului brut va creste, in 2020, cu 7,2%, tinandu-se cont de rata inflatiei, de indicele de crestere a productivitatii reale si de anumiti factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice. Diferentele se vor vedea atat in buzunarele celor aproximativ un sfert dintre angajatii romani care primesc salariul minim pe economie, dar si in contabilitatea angajatorului, deoarece, implicit, vor creste sumele pe care acesta le datoreaza statului. In conditiile majorarii, salariul minim net va creste cu 83 de lei, in timp ce costul salarial suportat de firma angajatoare va creste cu 153 de lei pentru fiecare salariu minim.

In 2019, insa, s-a instituit legea prin care sunt avantajati, din punctul de vedere al castigurilor lunare, cei care au studii superioare in domeniul in care isi desfasoara activitatea si o vechime in munca de cel putin un an, dar si cei care lucreaza in constructii. Aceste diferentieri se vor mentine si in anul 2020, dar la acelasi nivel salarial, majorarea nefiind valabila si in aceste cazuri. Astfel, prima categorie de angajati - cu studii superioare si vechime minima de 1 an - are asigurat, in continuare, un salariu minim brut in valoare de 2 350 de lei - adica 1 413 lei net - iar cei care lucreaza in constructii unul in valoare de 3 000 de lei - adica 2 362 de lei net.

Contributiile catre stat datorate de catre angajat si angajator raman aceleasi, din punct de vedere procentual, in 2020, si se scad din valoarea salariului brut. Acestea cuprind impozitul pe venit in valoare de 10%, contributia la pensii (CAS) si contributia la sanatate (CASS) din partea angajatului, iar angajatorul este dator cu CAM - contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% si care include taxe pentru:

 • Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata concediilor medicale;
 • Bugetul de stat intr-un cont distinct;
 • Bugetul asigurărilor pentru somaj;
 • Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
 • Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă si boli profesionale.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri în Europa

Lucian DÎRDALA

Alegeri în Europa

În ultimele săptămâni am avut ocazia să ne reacomodăm cu procesele electorale, în câteva state-membre ale Uniunii Europene. Este vorba de cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Franţa, scrutinul parlamentar din Croaţia, turul decisiv de la prezidenţialele poloneze şi, în fine, votul pentru legislativele regionale din Galicia şi Ţara Bascilor (Spania).

Filmuletul zilei

opinii

Cultura de supermarket

Florin CÎNTIC

Cultura de supermarket

Tsunamiul de RIP1-uri care a invadat Facebookul odată cu trecerea în veşnicie a talentatului şi prolificului compozitor de muzică de film, Ennio Morricone, mi-a readus în minte graniţa fragilă care separă arta autentică de entertainment.

Instant (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Instant (II)

Pe fereastră aud slujba de la biserică. Preotul se roagă pentru poporul român. Foarte bine. Dar se roagă separat şi pentru „conducătorii noştri”, pentru „mai marii oraşelor şi satelor”. Oare de ce? Înţeleg, aşa e protocolul. Dar protocolul e prost, de urzeală bizantină.

Precariatul

Ioan MILICĂ

Precariatul

Din categoria cuvintelor aflate în uz fără a fi prinse în dicţionarele limbii române actuale, vă  invit să ne oprim asupra unui neologism plastic şi sugestiv pentru vremurile în care trăim: precariat. 

pulspulspuls

Vă mai amintiţi ce spunea nea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un mic şpil!

Vă mai amintiţi ce spunea nea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un mic şpil!

Caricatura zilei

Prelungire

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.