Calcule politice noi: cine şi de ce nu are somn?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Calcule politice noi: cine şi de ce nu are somn?

GALERIE
puls
  • puls
- +

Aşa cum vă povesteam şi zilele trecute, cică somnul ăla trifazat şi fără căderi de tensiune al Electricianului şef de la partidoiul ieşean şi al echipei sale – adică cei trei de la deputaţi - este din ce în ce mai agitat în ultima perioadă, pe măsură ce ne apropiem de alegerile din ziua de Sfântul Nicolae. E de altfel şi o miză aicea: cei trei au tras sfori, curmeie şi fire liţate, totul ca să ajungă pe listele lui Ciolacu, peste voinţa premarilor de la ţară, spunând că asta va aduce schimbarea la partidoi. 

 

Ori, acest lucru trebuie să se vadă în scorul din judeţ, scor care poate fi dat peste cap de primari. Păi, acum vreo lună părea că partidoiul poate spera la Iaşi liniştit la 3, ba chiar 4 locuri de dipotaţi, căci un dipotat înseamnă cum 8,5 puncte procentuale. Iacătă, stimaţi telespectatori, căci, odată cu centralizarea a tot mai multe nemulţumiri ale premarilor din teritoriu, care zic că nu vor trage deloc în campanie pentru că vocea nu le-a fost ascultată (ca să nu mai pomenim de presiunile liberale asupra lor, în acelaşi sens: să stea în banca lor), cică lumea se teme deja că nu este absolut exclus ca partidoiul să rămână de căruţă la Iaşi, cu un senator şi doar doi dipotaţi bătuţi în cuie. Mai ales dacă vor trece pragul şi vor avea câte un dipotat şi ăia micii: Pro-ul lui Ponta şi PMP-ul lui Băse. Iar asta la Iaşi ar însemna, aşadar, ca Electricianul şef, pe locul 3 la dipotaţi la partidoi, să rămână şi fără tensiune la borne, şi cu scurt-circuitul poc în faţă. Dar şi că triada va pierde faţa la Bucale, existând riscul ca reforma la partidoi să fie făcută ulterior cu domn străin, fără aportul lor. De ce vă spunem toate astea? Păi, ca să ştiţi de ce cei trei nu prea sunt văzuţi prin târg în ultima vreme, ci mai mult pe la ţară, de vorbă cu premarii. Care, dar ‘măie vorba între noi, cică fac feţe – feţe...

Iaca, se poate!

Apropo de victoria Maiei Sandu, discutam la un ceai aseară cu amicul Archibald Tănase cum a fost posibil aşa ceva peste Prut, ceva ce la noi ai zice că-i imposibil în veci. Trecând peste zvonistica răutăcioasă ce spune că a fost de fapt un acord între Germania-Merkel şi Rusia-Putin ca să se întâmple aşa, pentru că s-a negociat mai în larg zona, noi am zice că două chestiuni sunt totuşi aici de remarcat.

Unu la mână: iacătă că a putut să câştige şi o tânără femeie, nu musai căsătorită şi cu copii, una slabă şi firavă nu una model şefă de autobază, aşa cum suntem noi ăştia din Est obişnuiţi ca model de şefă. Doi la mână, şi după vorba unui amic: cu CV-ul ei - facultate serioasă terminată la Harvard, experienţă la mari instituţii internaţionale inclusiv Banca Mondială, ar fi făcut carieră în statul român maxim ca liftieră. Deci, se poate...

Adunată de pe feisbuc, de la un scriitor nemţean

 

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.