anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Declaraţie de presă

Calculul cinic al guvernanților lasă orașul Iași în bezna subdezvoltării

GALERIE
OpreaPoza
 • OpreaPoza
- +

După aproape doi ani de guvernare PSD-ALDE, capitolul investiții este cel care preocupă tot mai puțin actuala putere. Gradul de îndatorare a țării continuă să crească, dar, în urma banilor atrași de pe piața locală și piețele internaționale, nu rămâne mai nimic.

Fondurile europene dedicate infrastructurii rutiere stau neatinse, deoarece Guvernul nu transmite nici un proiect concret la Bruxelles, iar banii alocați pentru spitalele regionale de urgență s-ar putea pierde și ei. Anul 2023 este termenul-limită până la care acestea ar trebuie să devină funcționale.

Singurele investiții publice, la fel de necesare, sunt cele finanțate din bugetul de stat sau din creditele de angajament, prin celebrul PNDL. Sunt însă investiții de bază în școli, grădinițe și podețe, adică acele obiective care fac parte din abc-ul unei lumi civilizate și europene, așa cum ne pretindem. Primarii preferă să acceseze mai ușor, prin intervenții directe la oficialii guvernamentali, fondurile necesare unor mici proiecte pentru comunitățile lor. Vina pentru această stare este, în primul rând, a executivului pentru că nu îi încurajează să folosească fondurile europene pentru proiecte de investiții mai mari!

În doi ani, cu excepția eforturilor primarilor de orașe (îndeosebi edilii PNL, performanți în atragerea finanțărilor UE!), pentru urbanul mare guvernarea PSD-ALDE nu a făcut absolut nimic! România a fost divizată, încă o dată, de PSD și ALDE. Comunitățile cu electorat captiv au prioritate, în vreme ce orașele mari, cu viziuni politice diferite față de cele ale puterii, sunt lăsate să se descurce singure.

Iașul reprezintă în acest tablou unul dintre cazurile extrem de nefericite. Condus de un „primar dizident“ și de un președinte de Consiliu Județean obedient față de conducerea PSD, orașul a fost scos de pe lista oricărei priorități bugetare pentru infrastructură, deși promisiuni s-au tot făcut. Lupta politică din interiorul aceluiași partid îi lasă pe ieșeni (și moldoveni, în general) fără o perspectivă clară privind autostrada Ungheni-Iași-Tg. Mureș, fără lucrări demarate la Spitalul Regional de Urgențe, fără o nouă clădire pentru Opera Națională Română Iași (promisă și de liderii locali ALDE). În același context, numărul călătorilor de la Aeroportul Internațional Iași scade, dovedind că, în lipsa unei viziuni globale și a unor proiecte concrete, Iașul riscă să își piardă tot mai mult relevanța și atractivitatea.

Iată cum în Anul Centenar, transformat de politicienii puterii în "Anul Dezbinării Noastre", sunt anulate speranțele ieșenilor și ale tuturor românilor la un trai mai bun și liniștit. În schimb, în lipsa oricăror rezultate în actul guvernării, mașina infernală de propagandă și ură a PSD-ALDE își continuă campania distructivă cu motoarele turate.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.