anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Căldura ne va arde la buzunar iarna asta, la Iaşi: plus 40%, în medie

GALERIE
caldura, scumpire
 • caldura, scumpire
- +

Scumpirea gazelor naturale afectează şi costul gigacaloriei - care va creşte consistent cheltuielile de întreţinere pentru apartamentele racordate la sistemul comunitar de termoficare. Primarul a oferit câteva exemple.

 

la Iaşi, factura la încălzire ar urma să crească de la 500 de lei la aproape 700 de lei/lună pentru un apartament de două camere, a anunţat primarul Mihai Chirica (VEZI AICI). El le-a declarat jurnaliştilor de la HotNews.ro că, la Iaşi, gigacaloria va ajunge la aproximativ 600 de lei iarna aceasta, de la 385 de lei în prezent. La costul de acum, subvenţia este de 139,60 lei, iar preţul facturat la populaţie ajunge la 245,39 lei.

„Propunerea noastră va fi să subvenţionăm jumătate din creştere - aşa este corect faţă de consumatorii noştri loiali, să suportăm împreună creşterea tarifului la energia termică. Practic, ei ar ajunge în jur de 345 lei, iar noi la 239,8 lei, ceea ce ar fi rezonabil şi pentru ei, şi pentru noi. Pentru un apartament de două camere, asta ar însemna o creştere cam cu 200 de lei pe lună. În medie, un apartament cu două camere are un consum mediu lunar pe perioada de iarnă în jur de 2-2,5 Gcal pe lună. Asta înseamnă că (încălzirea, n.r.) va creşte de la 500 de lei, la aproape 700 de lei/lună”, a explicat Mihai Chirica. Edilul a menţionat şi măsuri sociale. Dacă, pentru un venit sub 280 de lei/membru de familie, subvenţia acoperă integral costul gigacaloriei, fiecare creştere de 180 de lei atrage o reducere a subvenţiei cu 10 la sută. Pentru venituri mai mari de 1.583 lei/persoană, respectiv 2.053 lei/ lună pentru cele singure, reducerea suplimentară dispare.

În ţară, cea mai scumpă gigacalorie a fost fixată până acum la Constanţa, 1.034 de lei. Dar locuitorii vor plăti în continuare 215 lei, diferenţa find subvenţia acoperită din bugetul local, după ce guvernul a alocat Constanţei 10 milioane lei în acest sens.

În mai multe oraşe, precum Timişoara, Buzău, Tulcea, gigacaloria ar urma să coste peste 800 de lei. Subvenţia variază între 207 lei în capitala Banatului şi jumătate din preţul întreg în celelalte două municipii. În Capitală, primarul general a anunţat un cost de aproape 600 lei/Gcal, din care bucureştenii vor suporta doar o treime.

La Iaşi, sunt în desfăşurare două licitaţii în valoare de 141 milioane lei pentru achiziţia a 90 de mii de tone de cărbune. Deocamdată, municipalitatea furnizează agent termic doar de la CET I, centrală care funcţionează pe gaz şi care poate să acopere necesarul oraşului. Cărbunele este destinat CET II Holboca, în condiţiile în care stocurile actuale (de 25 de mii de tone) ar putea să acopere doar un sfert din necesarul sezonului rece. La sistemul centralizat de termoficare sunt racordate peste 23 de mii de apartamente, 185 de agenţi economici, 42 de instituţii publice, 70 de şcoli, 10 spitale şi 7 universităţi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.