Căldura şi razele soarelui slăbesc noul coronavirus, relevă un studiu al Guvernului american
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Căldura şi razele soarelui slăbesc noul coronavirus, relevă un studiu al Guvernului american

GALERIE
Coronavirus-image
  • Coronavirus-image
- +

Noul coronavirus, cauza pandemiei de covid-19, slăbeşte într-o atmosferă caldă şi umedă şi sub razele soarelui, arată un studiu al Guvernului american, prezentat la Casa Albă, relatează AFP.

”Observaţia noastă cea mai izbitoare de până acum este efectut puternic pe care pare să-l aibă lumina soarelui în uciderea virusului, atât pe suprafeţe, cât şi în aer”, a declarat joi un reprezentant al Departamentului Securităţii Interne, Bill Bryan.

”Am văzut un efect asemănător atât al temperaturii, cât şi al umidităţii. Creşterea temperaturii sau a umidităţii sau a ambelor este în general mai puţin favorabilă virusului”, a adăugat acest oficial, care a prezentat rezultatele preliminare ale acestui studiu.

Oamenii de ştiinţă se întreabă, de la apariţia virusului, despre posibilitatea ca acesta să slăbească odată cu creşterea temperaturii, adică odată cu venirea verii în emisfera de nord.

”Noi am identificat una dintre verigile slabe în lanţul transmiterii virusului. Am identificat că umiditatea şi căldura sunt elemente slabe în acest lanţ. Am identificat că lumina soarelui, razele UV sunt o slăbiciune în acest lanţ”, a insistat Bill Bryan, un expert în Ştiinţă şi Tehnologie la Departamentul Securităţii Interne.

Pentru a-şi susţine spusele, expertul a prezentat câteva date în cifre ale studiului - realizat de către National Biodefense Analysis and Countermeasures Center.

Potrivit acestor date, o jumătate de viaţă a virusului - adică timpul necesar pentru a-i reduce la jumătate puterea - este de 18 ore la o temperatură cuprinsă între 21 şi 24 de grade Celsius şi la o umiditate de 20%, pe o surafaţă neporoasă. Este vorba despre suprafeţe precum clanţele uşilor.

Însă această jumătate de viaţă este redusă la şase ore, atunci când nivelul umidităţii creşte la 80% şi la doar două minute atunci când în ecuaţie intervine lumina soarelui.

Atunci când virusul este suspendat în aer, jumătatea de viaţă este de o oră, la o temperatură de 21 până la 24 de grade Celsius şi la 20% umiditate.

La acelaşi nivel al umidităţii şi aceeaşi temperatură, dar la lumina soarelui, această durată scade la un minut şi jumătate.

Bill Bryan conchide că vara ar putea să creeze ”un mediu în care transmiterea poate fi redusă”.

Însă acest lucru nu înseamnă că agentul patogen este eliminat în întregime.

Iar rezultatele acestui singur studiu nu pot justifica o ridicare a măsurilor de distanţare socială aflate în vigoare în Statele Unite, a avertizat el.

Studii precedente au arătat că virusul supravieuieşte mai bine în condiţii meteorologice reci şi uscate decât în condiţii de căldură şi umiditate.

Un nivel mai scăzut al răspândirii maladiei în ţările din emisfera de sud - unde a început toamna, iar vremea este în continuare caldă - pare, de asemenea, să susţină această teorie.

Australia, de exemplu, a înregistrat aproximativ 6.600 de contaminări cu noul coronavirus şi 75 de morţi, un bilanţ mult mai mic decât al ţărilor din emisfera nordică.

Însă noul coronavirus s-a dovedit sângeros în locuri ca Singapore, în pofida unor temperaturi estivale, ceea ce pune la îndoială o legătură între comportamentul virusului şi factorii de mediu.

Donald Trump a îndemnat joi ca observaţiile cercetătorilor să fie interpretate cu precauţie.

Însă el a declarat că vede în ele justificarea unor declaraţii pe care le-a făcut cu privire la o scădere a epidemiei în timpul verii.

”Eu am menţionat că poate virusul va dispărea odată cu cădura şi lumina. Însă oamenilor nu le-a prea plăcut această declaraţie”, a spus în conferinţa de presă şeful statului american.

El a apreciat, însă, că Statele Unite ar putea să se afle într-o situaţie mai bună odată cu venirea verii.

”Dacă căldura e bună, dacă lumina soarelui e bună, eu cred că acesta este un lucru foarte bun”, a declarat el.

Vicepreşedintele Mike Pence a catalogat această prezentare drept ”încurajatoare”.

Locatarul Casei Albe a mai declarat că americanii ar putea să fie nevoiţi să respecte o distanţare socială până la începutul verii, în contextul în care numeroase state dau semne de progres în lupta împotriva pandemiei.

Autorităţile sanitare americane consideră însă că, chiar dacă numărul contaminărilor cu noul coronavirus ar scădea pe timpul verii, nivelul infectării probabi va creşte din nou la toamnă şi la iarnă - aşa cum se întâmplă cu virusurile sezoniere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.