
Calendarul electoral al realegerilor prezidențiale. Cum și unde votăm la Iași? Ce s-a schimbat față de scrutinul anulat?

Departe de agitația ultimelor alegeri de anul trecut, scrutinul prezidențial care se va relua în luna mai va fi marcat la Iași mai mult online sau prin afișaj (pre)electoral.
Perioada electorală va debuta săptămâna viitoare, când se va constitui Biroul Electoral Central (20-22 februarie). O săptămână mai târziu, respectiv până pe 27 februarie, se va constitui prin tragere la sorți și Biroul Electoral Județean.
Cu o zi înainte va expira termenul de soluționare a eventualelor contestații depuse împotriva deciziilor BEC de admitere sau respingere a propocolului de constituire a unei alianțe electorale.
Încă o lună pentru înscrierea în cursă
Ziua de 15 martie este ultima în care pot fi înscrise candidaturile la președinție, următoarele două zile fiind rezervate înregistrării sau respingerii lor sau a însemnelor electorale. Contestațiile pot fi depuse până pe 18 martie la Curtea Constituțională – care le va soluționa cel mai târziu în ziua următoare, 19 martie.
Aceasta este și ultima zi în care un aspirant la mandatul prezidențial poate să renunțe la candidatură – deși cazul Ludovic Orban de la alegerile trecute a arătat că singurul efect este că rămâne numele pe buletinele de vot. Însă acestea se vor tipări abia după o lună, pe 19 aprilie, cel mai târziu.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
În consecință, ziua de 20 martie va consfinți rămânerea definitivă a listei de candidați. După încă două zile, BEC va stabili prin tragere la sorți ordinea lor pe buletinul de vot.
Campania va începe după Ziua Păcălelilor
Între timp, până pe 19 martie, primarii vor finaliza lista locurilor speciale pentru afișaj. Urmează completarea birourilor electorale județene și a celui pentru secțiile de votare din străinătate cu membri ai partidelor parlamentare și apoi neparlamentare care au candidați în alegerile prezidențiale. Și acești membri pot să fie contestați înainte ca alcătuirea birourilor să rămână definitivă.
Campania electorală va începe pe 4 aprilie, zi în care trebuie să fie publicată și lista secțiilor de votare (delimitare, numerotare, sediu). Lista celor din străinătate va fi anunțată cel târziu pe 16 aprilie. Campania se va încheia cu 24 de ore înaintea începerii procesului de votare, respectiv pe 3 mai la ora 7.00.
După ora 21 nu se mai poate vota nici în țară, nici afară. Cu o singură excepție
În România, votarea va începe duminică, 4 mai, la ora 7 și se va încheia la ora 21, cu posibilitatea prelungirii (nu mai târziu de miezul nopții) în cazul în care secția respectivă este aglomerată.
În străinătate, votarea se va desfășura în același interval orar local pe 2 și 3 mai, dar pe 4 mai secțiile din țările vestice se vor închide odată cu cele din România.
Urmează numărarea voturilor și centralizarea proceselor-verbale, iar ziua de 6 mai este ultima în care se pot formula cereri de anulare a alegerilor pe motiv de fraudă electorală.
Pe 8 mai Curtea Constituțională validează alegerile, iar cel mai târziu pe 9 mai vor fi anunțați finaliștii. Tot atunci reîncepe campania electorală, care se va încheia pe 17 mai la ora 7 dimineața.
Vine și turul 2 înapoi
În țară, votarea se va desfășura pe 18 mai între orele 7-21, cu aceeași posibilitate de prelungire în secțiile aglomerate. În străinătate, procesul de votare va dura tot trei zile, începând cu 16 mai, dar se va încheia pe 18 mai, la aceeași oră ca în România (pentru țările situate la vest de România).
Până la finalul zilei de 20 mai se poate cere anularea alegerilor pe motiv de frudă electorală. În cazul în care asemenea solicitări nu vor avea câștig de cauză, Curtea Constituțională va valida alegerile pe 22 mai.
Votul în plic rămâne valabil doar în străinătate
Până pe 4 martie, deci cu două luni înaintea primului tur, cei din afara țării care doresc să voteze în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral. Această formalitate este necesară pentru votul prin corespondență sau pentru înființarea unei secții de votare acolo unde au optat să voteze cel puţin 100 de alegători. Altfel spus, orice cetățean român poate să voteze la orice secție din afara țării fără să se înscrie în Registrul electoral.
Până joi, 13 februarie, numărul cererilor pe portalul www.votstrainatate.ro era 2430, pentru votul prin corespondență, respectiv 1476, pentru exercitarea votului la o secție de votare din afara țării.
Opțiunea alegătorului cu domiciliul sau reședința în străinătate pentru votul prin corespondență poate fi concretizată cel târziu pe 20 martie prin înscrierea în formularul online de pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
Ce trebuie să știți în ziua alegerilor și cu ce act de identitate puteți să votați
La alegerile de anul trecut (locale, europarlamentare, parlamentare etc.), în județ au funcționat 783 de secții, dintre care 261 numai în municipiul Iași.
Important este să știți la ce secție de votare trebuie să mergeți și să aveți la dumneavoastră cartea de identitate, care să nu fie expirată. Dacă nu vă aflați în localitatea de domiciliu, puteți să votați la orice secție, iar numele dumneavoastră va fi trecut pe o listă suplimentară.
În țară, alegătorii pot să voteze în baza unui act de identitate valabil în ziua scrutinului, adică: buletin sau carte de identitate (inclusiv cea provizorie), pașaport diplomatic și carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare).
Cu pașaportul simplu pot să voteze doar cetățenii români aflați în străinătate, precum și cei cu domiciliul în afara țării dar care se prezintă la o secție din România.
Publicitate și alte recomandări video