Calitatea învăţământului, în scădere. S-a înjumătăţit numărul de cadre didactice care îşi dau definitivatul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Se întrevede unb fenomen grav: tinerii absolvenţi de facultate nu mai par interesaţi de o carieră în învăţământ

Calitatea învăţământului, în scădere. S-a înjumătăţit numărul de cadre didactice care îşi dau definitivatul

GALERIE
clasa de elevi
  • clasa de elevi
- +

Ca în fiecare an, cadrele di­dactice care doresc să rămână în învăţământul preuniversitar trebuie să-şi dea definitivatul pentru a putea profesa, sau pentru a se putea întoarce în sistem în cazul în care a intervenit o pauză.  

În judeţ s-au înscris pentru examenul naţional de definitivat 250 de dascăli, la un număr de 152 de discipline. Un număr foarte mic în comparaţie cu anul şcolar trecut, când s-au înscris la concurs 507 persoane, adică dublu. Şi acum doi sau trei ani numărul a fost mai mare, în 2014 înscriindu-se 481 de candidaţi, iar în 2013, 403 candidaţi. Se poate observa o scădere drastică, principalul motiv find scăderea atractivităţii acestei meserii. Cei care îşi dau definitivatul în învăţământ sunt de regulă cadre didactice tinere, proaspăt intrate în sistem.

Faptul că numărul lor este mic, iar cei care au intrat în învăţământ se gândesc de două ori înainte să susţină acest examen, ridică semne de întrebare. „Aici trebuie făcută o analiză, să vedem câţi sunt în postura aceasta. În altă ordine de idei, se ştie că este un examen dificil şi, pentru a veni în ajutorul lor, s-a mers pe ideea de a se face media între inspecţia la clasă şi nota de la examen, şi aceasta să fie minimum 8, deoarece, după cum spune metodologia, candidatul trebuie să obţină minimum 9 la inspecţie pentru a putea intra în examen şi minimum 8 ca să fie admis la examen. Trebuie să mai vedem ce intrări avem în sistem, e posibil să fie mai puţini cei care au intrat în învăţământ acum doi ani, deoarece definitivatul se dă în primii cinci ani de la terminarea studiilor, dar după doi ani de profesare. Prin urmare, fiecare candidat ar veni să dea de maximum trei ori acest examen“, a declarat Laviniu Lă­cus­tă, preşedintele Uniunii Sin­di­catelor Libere din Învăţământul Preuniversitar ieşean.

Pentru examen au fost deja aprobate programele, acestea putând fi descărcate de pe site-ul ISJ Iaşi. Cei mai mulţi înscrişi sunt învăţători, urmaţi de educatori, profesori de limba română şi engleză.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.