Calitatea vieții în Iași. Provocări, dificultăți, soluții în domenii fundamentale – sănătate, mediu, sport (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de Presă

Calitatea vieții în Iași. Provocări, dificultăți, soluții în domenii fundamentale – sănătate, mediu, sport (P)

GALERIE
Gavrila-dezbatereGavrila-dezbatere-2Popa-dezbatereDezbatere-Gavrila
 • Gavrila-dezbatere
 • Gavrila-dezbatere-2
 • Popa-dezbatere
 • Dezbatere-Gavrila
- +

Deputatul Camelia Gavrilă, candidatul Partidului Social Democrat la Primăria Municipiului Iași, continuă șirul întâlnirilor ce analizează problemele stringente ale comunității, aducând în atenția ieșenilor și a opiniei publice soluții pentru acestea și direcțiile de intervenție pentru următorii patru ani. În acest context, ieri a avut loc dezbaterea intitulată „Calitatea vieții în Iași. Provocări, dificultăți, soluții în domenii fundamentale – sănătate, mediu, sport”, eveniment la care au luat parte invitați importanți, cu o înaltă competență profesională, conturându-se reperele unui dialog avizat, un schimb de opinii, sugestii și soluții care au  reflectat  diverse  strategii și trasee de abordare pentru cele trei mari domenii explorate – sănătate, mediu, sport.

O administrație publică performantă, bazată pe valori europene și îndreptată spre progres, trebuie să fie fundamentată pe comunicare permanentă cu membrii comunității, având în vedere că edilul ales este un reprezentant, investit cu încredere și putere de decizie, prin votul cetățeanului. Modelul administrativ propus de candidatul social-democrat pentru funcția de primar al municipiului Iași, deputatul prof. dr.  Camelia Gavrilă, și de echipa de consilieri PSD, are la bază dialogul permanent și relația directă, sinceră, profundă cu locuitorii Iașului, realitățile și temele cu care se confruntă ieșenii reprezentând punctul de plecare al tuturor inițiativelor și proiectelor prezentate și asumate în fața ieșenilor. 
 
Un prim domeniu adus în discuție a fost cel al sănătății, iar acesta trebuie să reprezinte un sector strategic pentru orice administrație, fie ea locală sau centrală, astfel încât investițiile trebuie să se realizeze constant, susținerea perfecționării profesionale să fie prioritară, iar actul medical să răspundă celor mai înalte standarde. Atingerea acestui ideal este unul din scopurile fundamentale ale echipei social-democrate care, sub coordonarea deputatului Camelia Gavrilă, își propune să consolideze statutul Iașului de centru medical  de excelență, de reper al performanței la nivel național și internațional. De altfel,  profesionalismul, dedicarea și rezultatele remarcabile ale medicilor, ale școlii medicale ieșene sunt cunoscute și validate deja. Valorificând acest potențial remarcabil de care beneficiază comunitatea ieșeană, programul administrativ local al Cameliei Gavrilă presupune promovarea unui sistem medical eficient, accesibil și adaptabil provocărilor realității actuale, o atenție deosebită fiind acordată prevenției.
 
În urma dezbaterii au fost reliefate următoarele direcții de abordare în vederea consolidării sistemului medical: 
 
 Modernizarea constantă a infrastructurii medicale, un program etapizat de investiții și reabilitări, dotarea spitalelor cu aparatură de ultimă generație și sprijinirea personalului medical în proiecte și demersuri de formare și cercetare;
 Realizarea de parcări în proximitatea instituțiilor medicale;
 Asigurarea căilor de acces către unitățile medicale;
 Susținerea și dezvoltarea  cabinetelor de medicină școlară; 
 Colaborare prin parteneriate între autoritățile locale, județene și instituțiile medicale, dar și cu cele  din domeniul educației; 
 Sprijinirea tinerilor medici prin măsuri dedicate lor în vederea stabilirii definitive a acestora la Iași, demers general de susținere a tinerilor specialiști, cu măsuri clare formulate în programul  de guvernare locală.
 
În domeniul medical au prezentat opinii și soluții specialiști cu expertiză valoroasă, invitați profesioniști, cu experiență, dintre care îi menționăm pe: Conf. univ. dr. Cristina Grigorescu – Director al Spitalului Clinic de Pneumologie Iași, Dr. Tudor Ciuhodaru – europarlamentar PSD, Dr. Alin Constantin Iordache, reprezentant al Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”,  Bogdan Cojocaru – Deputat parlamentar PSD, Doru-Adrian Pănescu – senator PSD, Gabriela Ghiga – medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași.
 
Un alt domeniu cu multiple și complexe probleme spre care s-au îndreptat discuțiile unui alt panel, în cadrul dezbaterii, a fost reprezentat de mediul înconjurător, spațiu în care ieșenii trăiesc și își cresc copiii, o temă de reflecție clară asupra administrației ineficiente din ultimii patru ani, lipsite de responsabilitate și viziune a primarului Chirica și a echipei sale. În acest sens comunitatea noastră este condamnată la un mediu poluat, aflat în atenția autorităților naționale și europene. Ieșenii menționează constant problema, fiind într-o continuă căutare a unor oaze de aer curat, de liniște și de spații verzi. Distrugerea zonelor verzi și înlocuirea acestora cu șiruri de blocuri și betoane, cu îngăduința iresponsabilă față de proiecte imobiliare ale apropiaților edilului, ambuteiajele interminabile de pe principalele artere ale Iașului și lipsa unor tronsoane de drum care să scoată traficul greu din oraș, au făcut ca orașul nostru să se regăsească în topul celor mai nesigure și poluate zone din țară.  Consecințele nefaste pentru această situație de o extremă gravitate le suportăm noi, oamenii de rând. Alături de  investiții în infrastructura rutieră, amenajarea de spații verzi, recreative, soluții de descongestionare a traficului rutier, candidatul partidului Social Democrat la funcția de primar al Iașului își propune să diminueze poluarea prin proiecte ce stau sub semnul viziunii și al coerenței.
 
 În cadrul dezbaterii au fost reliefate următoarele direcții de intervenție: 
 
- Descongestionarea traficului; 
- Modernizarea și extinderea rețelei de transport public, mai ales de tip ecologic; 
- Asigurarea condițiilor necesare în vederea folosirii mijloacelor de transport alternativ; 
- Amenajarea de spații verzi și locuri dedicate relaxării și petrecerii timpului liber; 
- Înlăturarea traficului greu din Iași – finalizare șosea de centură, realizarea unei șosele ocolitoare în zona metropolitană; 
- Controlul detaliat și sever al principalilor factori de poluare (agenți economici, șantiere etc.).
 
Opinii acreditate, propuneri și sugestii interesante în domeniul mediului, referiri la perspectivele și directivele politicilor europene de mediu au fost formulate de Ionuţ Cîmpeanu – fost  Secretar de Stat la Ministerul Mediului, Costel Marian Dalban și Bogdan Radu Balanișcu – candidați  și viitori consilieri  în  Consiliul Local  Iași.
 
În final a fost discutată tematica sportului, în contextul unui panel extrem de activ și cu deschideri spre strategii interesante. Vorbim despre  un  sector asupra căruia echipa social-democrată își îndreptă atenția cu preocupare, măsurile de sprijinire a acestui domeniu având un dublu efect: îmbunătățirea calității vieții prin intermediul unui mod de viață activ și sănătos, ca obișnuință cotidiană, dar și stimularea performanței sportive la nivelul Iașului, prin încurajarea și susținerea sportivilor dedicați care fac performanță în acest domeniu. Investind în amenajarea unor spații destinate activităților sportive și recreative, deputatul PSD Camelia Gavrilă le poate oferi cetățenilor din toate zonele Iașului oportunitățile pentru o viață sănătoasă, activă. Totodată, finanțând proiecte de anvergură, cum este cel al Complexului Sportiv de nivel olimpic format din stadion, sală polivalentă, bazin de înot, comunitatea noastră poate găzdui evenimente naționale și internaționale demne de un oraș­capitală nu doar al culturii și educației, ci și al tineretului, în general al tinereții ca stare de spirit, atitudine activă, vigoare și sănătate susținute și prin sport, mișcare, activități dinamice și creative. 
 
Pentru sectorul sportiv, în urma dezbaterii s-au conturat următoarele direcții de intervenție: 
 
- Înființarea unui complex sportiv de nivel olimpic, a unui parc nou, modern, pe Șesul Bahluiului, o soluție eficientă și atractivă pentru ieșeni și pentru sănătatea acestora;
- Realizarea de terenuri de sport în proximitatea instituțiilor de învățământ, acolo unde situația urbanistică permite această acțiune;
- Sprijinirea cluburilor cu program sportiv în vederea obținerii performanței în acest sector.
 
În  acest univers dinamic și complex al  sportului, cu oportunitățile, dar și problemele și dificultățile inerente, au prezentat opinii și soluții avizate conf. univ. dr. Beatrice Aurelia Abălaşei – Decan al Facultății de Educație Fizică și Sport Iași, Cîtea Vasile – deputat și  Preşedinte al Federaţiei Române de Box, Gavril Mihai – consilier local PSD, inițiator de proiecte importante destinate sportului, alături de consilierul PSD Bogdan Crucianu, directorul Casei de Cultură a Studenților, Alexandru Lefter – Manager TOPKINETO Recuperare Medicală Iași. Intervențiile  au  subliniat nevoia de inovare în sport, de proiecte și perspective mai coerente, precum și importanța dezvoltării unei culturi a mișcării, dar și puterea municipalității de a susține mai eficient și consistent domeniul, cluburile, diversitatea ramurilor sportive.
 
Parcurgând un demers electoral autentic, onest, bazat pe inițiative, idei, proiecte creative și vizionare, dezbaterile organizate de candidatul Camelia Gavrilă la Primăria Iași vor continua, filosofia și  modul de lucru al acesteia fiind fundamentate pe valorile dialogului cu cetățenii, ale cunoașterii și cercetării temeinice în raport cu realitățile diverse, contrastante și de multe ori ignorate din spațiul societății ieșene.
 
Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.